Muhasebe uygulamaları arasındaki farklılık bir ülke içerisinde zaman zaman görülebilmektedir. Dünyamızın hızla küreselleştiği bir devirde ülke içindeki farklılıklar o ülke için çok büyük bir olumsuzluktur. Dünya artık her ülkenin benimseyeceği standartların oluşturulması için çaba sarf etmektedir. Bu amaç için kurumsallaşmaktadır (IASC'de olduğu gibi). Standartlara olan
ihtiyaç ilk olarak ülke içinden geldiği için öncelikle ülke içindeki muhasebe uygulamalarındaki farklılıkları gidermek gereklidir. Muhasebe standartlarına duyulan ihtiyacı aşağıdaki başlıklarda ele alabiliriz:
• Uygulamadaki farklılıkları ortadan kaldırmak,
• Muhasebe ilkelerinde tekdüzeni gerçekleştirmek,
• Mali tabloların açık, uygun, anlaşılabilir, tarafsız ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak,
• İşletmeyle ilgili kişi ve kurumların yanlış değerlendirmelerine ve karar vermelerine engel olmak,
• Uluslararası alanda finansal bilgi üretimi ve sunulması sırasında ortak bir dil oluşturmak.
Muhasebenin sermaye piyasası ve muhasebe sisteminden edinilen bilgilerin diğer kullanıcıları için beklenen fonksiyonu yerine getirebilmesi ve işletme faaliyetlerine ilişkin sağlıklı bilgi aktarabilmesi gerekmektedir. Bunun için muhasebe; benzer olayları benzer şekilde ifade etmeli, ürettiği bilgiler doğru, güvenilir, anlamlı, gerçeğe uygun ve karşılaştırılabilir olmalıdır.
Sermaye piyasasında kamunun aydınlatılması, yatırımcıların sermaye piyasası araçları hakkında tam olarak bilgilendirilmesi de kaliteli "muhasebe standartları" oluşturulması ve uygulanması ile sağlanabilmektedir.
Günümüze kadar işletmelerin finansal raporlama standartlarını uluslararası düzeyde uyumlaştırmasına çalışılmıştır. Muhasebenin bu alanındaki gelişmelerini birçok faktör etkilemiştir. Bunları genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
• Ticaret ve sanayide uluslararası düzeydeki artış,
• Ulusal işletmelerin yabancı veya çok uluslu şirketlerle yapmış olduğu birleşmelerdeki artışlar,
• Uluslararası para ve sermaye piyasasının ulusal işletmeler nezdinde öneminin ve etkinliğinin artması,
• Yabancı kişi ve kuruluşların ulusal işletmelere yapmış oldukları yatırımlardaki artışlar,
• Ulusal işletmelerin yabancı işletmelerle olan karşılıklı taahhüt işlemlerinde görülen artışlar.
Yatırımcıların piyasalara güven duyması için vazgeçilmez bir unsur olan mali tablo güvenilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla muhasebe düzenleme ve uygulamalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar dünya çapında sürdürülmektedir.
Avrupa Birliği’de Uluslararası Muhasebe Standartlarının 2005 yılından itibaren resmi muhasebe standartları olarak kullanılmasına yönelik bir düzenlemeyi kabul etmiş bulunmaktadır. Gittikçe daha fazla bütünleşmekte olan dünyada, ortak muhasebe standartlarının kullanılması mali açıklamaların kalitesini ve yatırımcıların piyasalara duyduğu güveni artıracaktır.
Muhasebe standartlarının uyumlaştırılması, farklı ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin mali tablolarının karşılaştırılmasını büyük ölçüde kolaylaştıracağından yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Bu konu özellikle yabancı yatırımları çekmek isteyen gelişmekte olan piyasalar için çok önemlidir.
Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlatılması ve tarih verilmesinin sermaye piyasalarımızın gelişimi bakımından ciddi etkileri olacaktır. Üyelik perspektifi, herşeyden önce Türkiye’nin dünyanın en büyük ve gelişmiş ekonomik entegrasyonuna dahil edildiği, siyasi ve ekonomik kriterler yönünden evrensel normları işlediği, istikrarlı ülke olduğu yönünde bir mesajın finans çevrelerine verilmesi anlamına gelmektedir.
Bu da yabancı sermaye girişini arttıracak, sermaye piyasasının gelişmesine ve önemli sorunların aşılmasına katkıda bulunacaktır. Ülkemizde üyelik yükümlülüklerini üstlenebilme yeteneği çerçevesinde de örnek vermek gerekirse, SPK “sermayenin serbest dolaşımı”, “hizmet sunum serbestisi” ve “şirketler hukuku” alanlarında uyum çalışmaları yürütmektedir.
Ülkemizde Uluslararası Muhasebe Standartlarının kabülü ile şirketlerimizin mali yapısı kamuoyuna dünya standartlarında sunulmuş olmaktadır. Yapılan düzenleme değişiklikleri sadece AB’ne uyum için değil, aynı zamanda yatırımcının daha iyi korunduğu, güvenin arttığı bir sermaye piyasası oluşturulmasında da etkili olacaktır.
Ayrıca bu şekilde bir piyasada likiditeler artmış, işlem maliyetleri azalmış, daha şeffaf bir piyasa oluşmakta, şirketlerin sorumlulukları artmaktadır.
Dünya piyasaları ile bütünleşmiş bir piyasanın oluşturulabilmesi için bu gibi gelişmelerin düzenleme ve uygulamalarımıza yerleştirilmesi gerekmektedir.
31.10.2005
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.