Bir şirket sahibi düşünün, yıllarca kar dağıtımı yapmamış, aynı zamanda maaş da almamış ama kendisinin ve ailesinin hayatını idame ettirmiş. Bu husus, özellikle aile şirketlerinde kronik hale gelmiş bir alışkanlık olan, kar dağıtımı yapmadan şirketten para çekmek ve bu çekilen parayı da ya ortaklar cari hesabına ya da feyk muhtelif, mesela verilen avanslar hesabına kayıt yapmak suretiyle muhasebeleştirilmektedir. Daha doğrusu meslek mensubu arkadaşların kaygısı bundan sonra başlamaktadır.
Ya ortak cari hesabı, ya kasa şişecek ya da muhtelif hesaplar icat edilecek. Sorunun temel sebebi; kar dağıtımındaki %15 lik oranın yüksekliğidir. Dağıtım sonrası ayrıca bir de gelir vergisi beyanı vermek gerekmektedir. Her ne kadar geriye %1 – 4 civarı bir ödenecek vergi kalsa da ayrı bir işlem daha gereklidir.
Yıllarca bu sorunun nedenine inilmemiş ve muhtelif af yasalarında bazen sadece ortak cari, bundan önceki son afda olduğu gibi ya bazen diğer ilişkili hesapları da dikkate alan aflar gelmiştir. %3 vergi karşılığında bilançolar düzeltilmiştir.
Şimdi geçici ve devamlı çözüm olarak bir önerimiz olacak: geçmiş yıl karları için 1 defalık %5 vergi ile dağıtım kararı alınsın. Bundan sonraki yıllar için ise %10 luk nihai stopaj ile dağıtım yapılabilsin. Bu şekilde şirket sahibi tüm yıl çalışıp elde edilen karı gönül rahatlığı ile işletmeden çekebilsin. Hem muhasebe çalışanları büyük bir yükten kurtulur hem de bilançolar sürekli gerçek durumu gösterir.
Tabi şimdi maliye diyecek ki; biz şirketlerin öz kaynaklarının azaltılmasından ve dolayısıyla yatırım kapasitelerinin azalmasından yana değiliz. Tam tersine güçlenmesi için teşvik ediyoruz.
Ben de diyorum ki; bu kayıtlı kaynaklar zaten işletmede yok, yapacağı yatırımda zaten fiilen var olana göre yapılıyor.
Sonuç olarak zaman içinde oluşan bu hastalıklı yapıyı 2 yılda bir gelen aflarla tekrar tekrar tedavi etmeye çalışmak yerine, hasta etmeden ve de hem daha fazla vergi toplayıp hem de şirket sahibini kendi parasını suçluluk duymadan çekmesini sağlamak mümkün olacaktır.
18.05.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.