YAZARLARIMIZ
Dr.Hayrullah Doğan
Yeminli Mali Müşavir
E. Hesap Uzmanı
DT Denetim Turkey
hdogan@denetimturkey.com



Halka Açık Şirketin Ortağının Cebinden Daha Fazla Vergi Mi Çıkacak!

Bilindiği üzere TBMM’ye sunulan 09.03.2015 tarih ve 497 sayılı yeni küçük torba kanun teklifinde bazı yeni düzenlemelere gidilmesi amaçlanmıştır.

Teklifin 12. Maddesinde yapılan düzenlemeye göre Maliye halka açık şirketlerin kâr dağıtımında stopaj oranını değiştirme (amaç düşürme) yetkisini almaktadır.

Esasen “ Örneklerle Vergi İncelemeleri “ kitabımızın 138 nci sayfasında tüm şirketlerde kâr dağıtımında stopaj oranının %10 olarak belirlenip, nihai vergileme olmasını önermiştik. Zira %15 olan mevcut oran kâr dağıtımı yerine gayri resmi çekişleri, dolayısıyla kasa hesabında fiktif şişmelere yol açmaktadır, demiştik.

Bu düzenleme ile varsayalım, Maliye halka açık şirketler için stopaj oranını %10 ‘a çekmiş olsun. Toplamda Maliyenin kasasına girecek vergi aynı kalmasına rağmen halka açık şirketin ortağının cebinden daha fazla ödemesi gereken gelir vergisi mi çıkacaktır?

Konuyu bir örnekle açıklayalım:

 

Normal Şirket

 

Halka Açık Şirket

Kâr

100

 

100

Kurumlar Vergisi(-)

20                           

 

20

Dağıtılabilir Kâr

80

 

80

Kurum Stopajı(-)

12

 

8

Dağıtılan Kâr

68

 

72

       

Beyan

40

 

40

Ort. G.V. %33

13,2

 

13,2

Mahsup (-)

12

 

8

Ödenecek G.V.

1,2

 

5,2

       

Dağıtılan Kâr

68

 

72

Ödenecek G.V. (-)

1,2

 

5,2

Ortağa Kalan Net Kâr

66,8

 

66,8

 Görüleceği üzere Maliyenin toplamda aldığı vergi her iki şirkette ’de 33,2 ‘dir. Her iki şirketin ortağının da elinde kalan kâr 66,8 TL’dir.

Tek fark Maliye, ilkinde 20+12+1,2 şeklinde vergi alırken ikincisinde 20+8+5,2 şeklinde vergi almaktadır. Yani şirketten aldığı 4 puanlık eksik stopaj bir sonraki yıl ortaktan almaktadır. Toplam vergi yükü oranında bir değişiklik oluşmamakta olup sadece stopaj yolu ile şirketten eksik aldığı vergiyi gelir vergisi olarak kâr dağıtımı yapılan ortaktan almaktadır. Dolayısıyla 2014 kârı için 2015’te karından stopaj yolu ile alacağı vergiyi 2016 da ortağın gelir vergisi beyanı üzerinden alacaktır.

O halde toplam vergi yükünde bir azalma olmuyor ise bu düzenlemenin ne anlamı olacaktır. Bu nedenle önerimizi yineliyoruz:

İşletmelerde fiktif kasa fazlası ve ortak cari hesabı oluşmaması, dolayısıyla bilanço sağlığı açısından, kar dağıtımlarında stopaj oranı %10 nihai vergilendirme olarak yapmakta fayda vardır. Maliye açısından da esasen fiilen yapılan ama hesaben yapılmayan kâr dağıtımlarının kayda alınması nedeniyle gelir artışı sağlayacaktır.

13.03.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM