Yıl 1998 idi. Bugün gibi hatırlıyorum üzerinde 30 şubat tarihi olan bir taslak elime geçmişti. Namıdeğer Nerden Buldun Yasası.
Taslağı inceledikten sonra danışmanlığını yaptığımız firmalara bir dizi tavsiyelerde bulunduk. Tavsiyelerden hatırladıklarımın bazıları şöyleydi;
Yeni yatırım kararı almayınız,
Alınmış kararı uygulamaya koymayınız,
Hatta yapılmakta olan yatırımlarınız dahi durdurunuz.
Sağda solda farkında olmadığınız stok fazlalarınızı nakde çeviriniz,
Gereksiz harcamalarda bulunmayıp giderlerinizi kontrol altına alınız,
İhtiyaç fazlası gayrimenkullerinizi nakde çeviriniz,
Bankalar üzerinize gelecektir, hazırlıklı olunuz.
Riskli olduğunu düşündüğünüz müşteriler için imalat yapmayınız zira zor duruma düşmesi kaçınılmazdır......
Yasa biraz gecikti ve geç de olsa yıl içinde çıktı.
Herşey tıkırında giderken aniden ekonominin kanı çekildi ve cansız hale geldi.
Bilmeyenler için anlatayım: lüks araç fiyatları yarı yarıya düştü, hele hele lüks örneğin yatlar dörtte bir fiyata müşteri bulamadı. Piyasa nakdi mumla arar oldu. Yatırıma devam edenler çok ciddi zorluğa düştü ve hatta büyük yatırımda olanlar battı. Zorlukla işini gören firmaların hiç bir yaşama şansı kalmadı. Hepsinin sahibi bankalar oldu. Başlangıçta bu işe şevkli bankalar ellerindeki firma sayısı arttıkça yanlış yaptıklarını farkettiler.
Gayrimenkulde satış yapılması istisnai bir olay oldu. Binlerce satlık gayrimenkul müşteri bekler oldu.
İdealist ekonomistler piyasadaki yaşananları gördükleri halde teoriden öteye gidemediler.
İdeal ve gerçek arasındaki farkı farkedememek yıllarca kriz içinde kalmamıza neden oldu.
Mevcut durum itibariyle gerek sıcak para politikası gerek ise çevre ülkelerle olan ilişkilerin daha fazlalaşması ,yabancı yatırımcı sayısının 33.000 lere ulaşması, büyük alt yapı yatırımlarının turizm ve ticaret üzerine etkisi, GSM hasılanın tüm dünyadaki krize rağmen sürekli büyümesi, bu yıl 1 milyonun üzerinde rekor araç satışını, inşaat sektöründe binlerce konut ve ofisten oluşan projelerin yarısının 1 hafta içerisinde satılması sonuçlarını doğurmaktadır.
Faizlerin düştüğü , kurların fazlaca hareket etmediği, kredi derecelendirme kuruluşlarınca reytinglerimizin artırıldığı bir ortamda özellikle Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile getirilmeye çalışılan , aslında ideal ,ancak bence ekonomiye soğuk duş etkisi yapacak düzenlemelerin var olduğunu görmekteyiz.
Harcamanın kaynağının sorulmak istenmesi(şekli henüz tam açıklanmamakla beraber) gerek faturasız işlemlerin artışına yol açacağı gibi mevhum adlara düzenlenmiş faturaların da artmasına neden olacaktır.
Hisse satışının vergiye tabi oluşu yabancı sermaye girişini bıçak gibi kesecektir.
Kira gelirlerinde iş yerleri için götürü gider uygulamasının kalkması , konutlar için kısıtlanmasının gayrimenkul satışlarını olumsuz etkileyeceği kesindir.Yatırımın geri dönüş süreninin uzaması fiyatların geriye gelmesi ile bir miktar çözülmeye çalışılsa da yine de satışlar gerileyecektir.
Halbuki özellikle bu noktada son yıllarda ciddi ve güzel projelerden satışlarda elde edilen harçlar bile önemli tutarlara ulaşmakta idi. Kira beyanında bulunanları sayısı gelir idaresinin de çalışmaları ile oldukça artış göstermişti.
Şimdi düşünelim : halihazırda Maliyenin elinde istediği mükellefi istediği zaman inceleme yetkisi var. Hatta günümüz teknolojisi ile hem daha çabuk hem de daha kapsamlı bir inceleme imkanına sahipken ve de bu incelemelerde bulunan matarah farklarına rapor yazıp vergisini isteyebiliyorken ve müfettiş sayısısnı iki katı üzerine çıkarmakta iken , halihazırda hızını almış bir ekonomiye ani ve acı bir fren yaptıracak bir düzenlemenin elde edilecek vergi gelirlerini TL olarak artıaracağı hususu kesinlikle hsonuçlarının hesaplanması gereken bir durumdur.
Yunanistan vergileri artırıp işin içinden çıkmaya çalışırken durgun olan ekonomilerini daha da durgunlaştırdı. Yüksek vergiler çoğunluğu çalışmamaya üretmemeye yönlendirdi.
Vergici şapkam ile idealin ne olması gerektiğini görmekle beraber ekonomist şapkam ile karşı karşıya kalma ihtimali yüksek olan durgunluk hususuna dikkat çekmek istiyorum.
05.06.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.