YAZARLARIMIZ
Hasan Alevli
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
hasan.alevli@accreditymm.com



Konut veya İş Yeri Tesliminde KDV İstisnası

   Konut ve İş yeri tesliminde KDV istisna uygulaması, Nisan 2017’de başlamış ve birçok yabancı ve gurbetcimiz bu imkandan yararlanarak, dövizlerini yurda getirip, konut ve iş yeri sahibi olmuş, inşaat sektörü ve ona bağlı alt sektörlere hareket gelmişti. Havaların ısınmaya başlamasıyla inşaat ve turizm sezonu yeniden açılmak üzereyken konunun tekrar hatırlanmasında fayda var.

   Avro’da bir yılda % 30’u aşan değer artışının, yabancıların ve gurbetçilerin satınalma güçlerini artırarak, uygulamanın  duyulması ve öğrenilmesi ile bu alanda büyük bir fırsat yaratmıştır.

   Nisan 2017’den önce  KDV dahil 1 milyon TL’lık konut veya iş yeri için gurbetcimiz, 254 bin Avro ödemesi gerekirken, aynı gayrimenkulün TL değeri 1 yılda % 15 artış gösterse bile, bugün aynı gayrimenkule 190 bin Avro ile sahip olabilecektir. 64 bin Avro avantajın 34 bin Avro’su KDV istisnasından, 30 bin Avro’su kur artışından kazanılacaktır.

  1 yıl sonra elden çıkarabilme (KDV cezasına maruz kalmadan) imkanı olduğundan ve Türkiye’de gayrimenkulun yatırımcısının yüzünü her zaman güldürdüğü gerçeğini de gözönüne aldığımızda gurbetçiler için çok iyi bir yatırım ortamı doğmuş oldu.

  İstisna şartlarını kısaca hatırlamak gerekirse ;

Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara; inşaa edenlerce yapılan konut, dükkan, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yeri teslimleri, 3065 sayılı KDV Kanununun 13/i maddesi gereği KDV’den istisnadır.

   Dövizin Türkiye’ye getirilmesi esas olarak bankalar üzerinden olması gerekirken, nakit olarak getirilenlerin de Gümrük’de beyan edilerek tevsik edilmesi de mümkündür. İstisnadan yararlanmak için dövizin tamamının getirildiğinin tevsik edilmesi gerekiyor. Kısmi olarak yani tevsik edilebilenlerin istisnadan yararlanması, tevsik edilemeyenlere KDV’ye tabi olması gibi bir uygulama mümkün olmayıp, ya hep ya hiç şeklindedir. Aksinin talep edilmesi doğal olarak yargı alanına girmektedir.

   Yabancı ve gurbetcilerin, Türkiye’deki vergi avantajlarının bilmesi her zaman mümkün olmadığından, bu avantajın duyurulması, pazarlanması ve gereken faydanın sağlanması görevi inşaat ve emlak sektörüne düşmektedir. Yine KDV’nin mükellefi inşaat firması olduğundan evrakların tam ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığının kontrolü ve sorumluluğu onlara aittir.

17.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM