YAZARLARIMIZ
Harun Açıkgöz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
info@vizyonersmmm.com.tr



Finansal Modelleme İle Şirketinizin Geleceğini Görün

Giriş

"Ayna ayna söyle bana, şirketimin geleceği ne ola?" Keşke sihirli bir aynaya bakıp işletmenizin, pazarınızın, müşterilerinizin ve finans durumunuzun geleceğini görebilseydiniz, değil mi? Riskleri önceden bilmek, fırsatları kaçırmadan yakalamak harika olmaz mıydı? Maalesef sihirli aynalar sadece masallarda var. Ama üzülmeyin! Finansal modelleme, size gerçeğe en yakın kehaneti sunan güçlü bir araçtır. Mevcut verileri matematiksel formüllerle işleyerek, işletmenizin geleceğini tahmin etmenize yardımcı olur. Kısa ve uzun vadede karşılaşabileceğiniz riskleri öngörerek stratejik kararlarınızı güçlendirir. Yani sihirli bir aynanız olmasa da doğru finansal modelleme ile geleceğe dair çok daha net bir bakış açısı kazanabilirsiniz. Unutmayın, iyi bir finansal planlama masallardaki gibi mutlu sonlar getirir!

Bu makalemde finansal modellemenin nasıl çalıştığına, nasıl kullanıldığına ve işletmelerde yaygın olarak hangi tür modellerin kullanıldığına bakacağız. 

Finansal Modelleme Neden Önemlidir?

Finansal modelleme önemlidir çünkü şirket liderlerinin daha iyi, daha veri odaklı kararlar almasına yardımcı olur. Şirketler finansal modeller oluşturarak olası sonuçları tahmin edebilir, olası riskleri belirleyebilir ve stratejilerini ayarlayabilir. Senaryo planlaması büyük ölçüde finansal modellemeye dayanır, çünkü analistler varsayımları gözden geçirir ve yeni bir fabrika, hastane veya perakende mağaza yeri eklemek gibi büyük bir sermaye yatırımı gibi kararların olası risklerini ve getirilerini değerlendirir. Bu büyük yatırımların borç, öz sermaye veya nakit kullanılarak ödenip ödenmeyeceği gibi finansman kararları almak için modellemeyi kullanırlar. Finansal modelleme, uzun vadeli büyüme sağlayan sağlam finansal kararlar almak, bu büyümenin hangi değeri sağlayabileceğini bilmek ve bir şirketin bu büyümeyi elde etmek için hangi riskleri aldığını anlamak için önemlidir.

Finansal Modelleme Ne İçin Kullanılır?

Finansal modeller, geniş bir kullanım yelpazesini kapsayan birçok türde çıktı sağlayabilir. Özellikle senaryo modellemesi, analistlerin "ya şöyle olsaydı" değerlendirmeleri yapmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Bu tür değerlendirmeler, bir modeldeki temel itici güçlere ve varsayımlara bakar, bir dizi değer uygular ve en iyi, en kötü ve en olası sonuçları belirler.

Bu modeller, liderlerin şirket stratejisi hakkında aşağıdakiler gibi önemli kararlar almasına yardımcı olur:

  • Finansman sağlama. Finansal modelleme, bir şirketin finansal sağlığının bir resmini ve gelecekteki değerlemenin bir tahminini sunar; bunların hepsi bir şirketin ne kadar sermaye toplayabileceğini ve bunun ne kadara mal olacağını şekillendirecektir.
  • Birleşme ve satın alma. Bir şirket bir işletmeyi satın almak istiyorsa veya satın alma için muhtemel bir hedefse, finansal modelleme değerlemesini ve dolayısıyla potansiyel bir alıcının ne kadar teklif etmesi ve potansiyel satıcıların neyi kabul etmesi gerektiğini belirlemede esastır.
  • Yeni projelere yatırım yapmak. Yeni mağazalar açmak veya yeni bir ülkede satış yapmak gibi operasyonları genişletmeyi içerir.
  • Sermaye tahsisi. Nereye harcama yapılacağına karar vermek, yatırımların önceliğini belirlemeyi içerir. Örneğin, şirket üretimi hızla artırmak için üretim ekipmanı gibi zamanla değer kaybeden uzun vadeli varlıklara yatırım yapabilir. Ya da banka şubesi için gayrimenkul gibi zamanla değer kazanabilecek varlıklara yatırım yapabilir.
  • Yıllık bütçeleme ve tahmin. Yıllık planlar finansal modellemeye dayanır, genellikle şirket genelindeki satış, pazarlama, üretim ve Ar-Ge gibi departmanlardan gelen modelleri ve planları bir araya getirir. Bunlar, gelecek mali yıl için bütçeyi ve personel sayısını şekillendirir.
  • Finansal rehberlik sağlamak. Çeyreklik yatırımcı konferans görüşmeleri sırasında, halka açık bir şirket genellikle bir sonraki çeyrek için tahmini gelir ve hisse başına kazanç içeren rehberlik sunar. Rehberlik, şirketin tahminine ve bu hedeflere ulaşıp ulaşmadığına bağlı olarak şirketin hisse senedi fiyatı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
  • Risk yönetimi. Senaryo modelleme, şirket liderlerinin kritik riskleri tahmin etmelerine ve nasıl yanıt vermeleri gerektiğini düşünmelerine yardımcı olur. Finansal modelleme, bir şirket için varoluşsal riski yönlendirme olasılığı en yüksek olan faktörlerin hangileri olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir, örneğin hangi düzeyde satış düşüşü nakit tükenmesine ve iflas ilan edilmesine yol açabilir.

Finansal Modellemenin Bileşenleri

Finansal modeller genellikle birkaç temel bileşeni içerir ve bunlar aşağıdaki gibidir.

  • Gelir Tablosu: Bu, belirli bir dönemdeki gelirleri, giderleri ve karları ana hatlarıyla belirtir ve şirketin ne kadar para kazandığını ve harcadığını gösterir.
  • Bilanço: Bir şirketin belirli bir noktadaki varlıklarını, yükümlülüklerini ve öz sermayesini ayrıntılı olarak gösteren mali durumunun anlık görüntüsü verir.
  • Nakit Akış Tablosu: Bu, bir işletmenin nakit giriş ve çıkışını takip eder, operasyonel, yatırım ve finansman faaliyetlerini vurgular.
  • Varsayımlar: Bunlar, büyüme oranları, marj yüzdeleri ve iskonto oranları gibi modeli etkileyen temel faktörlerdir.
  • Değerleme Ölçütleri: Bunlar, işletmenin değerini değerlendirmeye yardımcı olan net bugünkü değer (NPV) ve iç getiri oranı (IRR) gibi temel finansal oranları ve göstergeleri içerir.

Finansal Model Türleri

Farklı analitik ihtiyaçlara hitap eden çeşitli finansal model türleri mevcuttur bunlar aşağıdaki gibidir.

  • İndirimli Nakit Akışı (DCF) Modeli: Bu model, bir yatırımın değerini, paranın zaman değeri dikkate alınarak ayarlanmış beklenen gelecekteki nakit akışlarına dayanarak tahmin eder.
  • Karşılaştırmalı Şirket Analizi (Comps): Değerleme için bir kıstas oluşturmak amacıyla benzer şirketlerin analiz edilmesini ve piyasa eğilimleri hakkında bilgi sağlanmasını içerir.
  • Birleşme ve Satın Alma (M&A) Modeli: Potansiyel birleşme veya satın almaların finansal yönlerini değerlendirmek, sinerji ve finansal faydalara odaklanmak amacıyla kullanılır.
  • Bütçeleme ve Tahmin Modeli: İşletmelerin geçmiş veriler ve piyasa koşullarına dayanarak gelir ve giderleri tahmin ederek geleceğe yönelik plan yapmasına yardımcı olur.
  • Kaldıraçlı Satın Alma (LBO) Modeli: Önemli miktarda borç alınarak satın alınan bir şirketin değerlemesini yapmak için kullanılan özel bir modeldir.

Finansal Modellemedeki Trendler

Finansal manzara geliştikçe, finansal modelleme için kullanılan yöntemler ve araçlar da gelişmeye devam ediyor.

  • Artan Otomasyon: Birçok firma, veri toplama ve analizini otomatikleştirmek için teknolojiden yararlanıyor; bu sayede modeller daha verimli ve insan hatasına daha az açık hale geliyor.
  • Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin Entegrasyonu: Bu teknolojiler, finansal modeller içerisinde öngörücü analitiği geliştirmek, trendler ve kalıplar hakkında daha derin içgörüler sağlamak için uygulanıyor.
  • Sürdürülebilirliğe Vurgu: Modeller giderek daha fazla çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerini bünyesine katıyor ve bu da sürdürülebilir yatırımın giderek artan önemini yansıtıyor.
  • Gerçek Zamanlı Veri Kullanımı: Gerçek zamanlı verilere geçiş, daha dinamik finansal modellemeye olanak tanıyarak, işletmelerin piyasa değişikliklerine hızla uyum sağlamasını mümkün kılar.

Etkili Finansal Modelleme Stratejileri

Güçlü bir finansal model oluşturmak için aşağıdaki stratejileri göz önünde bulundurun:

  • Basit Tutun: Karmaşık modeller oluşturmak cazip gelebilirken, basitlik genellikle daha iyi anlaşılmayı ve kullanılabilirliği sağlar.
  • Tutarlı Biçimlendirme Kullanın: Tekdüze bir yapı sürdürmek okunabilirliği artırır ve hataları azaltır.
  • Varsayımları Doğrulayın: Güvenilirliği sağlamak için varsayımlarınızı her zaman verilerle ve araştırmalarla destekleyin.
  • Modeli Stres Testi: Riskleri ve olası sonuçları anlamak için modelin farklı senaryolar altında nasıl performans gösterdiğini analiz edin.
  • Her Şeyi Belgeleyin: Net bir belgeleme, model dahilinde alınan kararların arkasındaki mantığın anlaşılmasına yardımcı olur.

Finansal Modellemenin Faydaları

Büyük bir şirket güçlü bir finansal modelleme olmadan etkili bir şekilde faaliyet gösteremez.

İş liderlerinin ve profesyonel yöneticilerin elde ettiği en önemli faydalar başlıca şunlar olacaktır.

  • Risk azaltma planlaması: Finansal modelleme, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur; böylece iş liderleri bu riskleri azaltmak için adımlar atabilir ve bu riskler gerçekleştiğinde hızlı ve uygun şekilde yanıt verebilir.
  • Büyüme fırsatlarının belirlenmesi: Finansal modelleme, büyüme fırsatlarının belirlenmesine yardımcı olur, böylece iş liderleri yatırım yapacakları yer konusunda doğru kararlar alabilirler.
  • Sermaye artırma netliği: Modelleme, bir şirketin finansal durumu ve beklentileri hakkında net bir resim sunarak şirketlerin bankalardan veya sermaye yatırımcılarından sermaye toplamasına yardımcı olur. Ayrıca iş liderlerinin ne kadar sermaye toplayabileceklerini ve bunun maliyetinin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
  • Bütçe ve kaynak tahsisi: İş liderlerinin bütçe oluşturmasına, departmanlara personel atamasına ve her yıl projeleri değerlendirmesine yardımcı olur; böylece daha yüksek yatırım getirisi sağlayan alanlara daha fazla bütçe tahsis eder.
  • Paydaş finansal içgörüleri: Finansal modelleme, şirket değerlemesi, gelecekteki hisse senedi temettüleri, nakit pozisyonu veya üç aylık gelir ve kazanç tahminleri gibi hissedarlara ve borç verenlere önemli bilgiler sağlar.

Finansal Modelleme Zorlukları

Finansal modellemedeki en büyük zorluklardan biri, doğru ve eksiksiz verilerle başlamaktır; hatta bir şirketin kendi analistleri için bile. Dahili analistler için, finansal veriler genellikle finansal yazılımlarda veya kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinde saklanır. Genellikle, bu sistemler satışları (gelir tahmini bilgilerini depolayan) veya projeleri (birçok maliyetin kaydedildiği) yönetmek için kullanılan sistemler gibi diğer yazılım sistemlerine bağlı değildir. Şirketler tüm bu verileri elektronik tablolara aktarabilir ve ardından modelleme için sayıları tek bir sayfada birleştirebilir.

Bu toplama yaklaşımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlar yaratır:

  • Gerekli manuel güncellemeler: Sayılar belirli bir zamanda bir elektronik tabloya aktarılır ve bir modelin doğruluğunu korumak için günlük, haftalık veya aylık olarak manuel olarak güncellenmesi gerekir.
  • Hataya açık girdiler: Birden fazla elektronik tabloda çalışmak, girdilerin insan hatasına açık olduğu anlamına gelir.
  • Kırılgan tahmin formülleri: Tahminleri hesaplamak için kullanılan formüller, birden fazla elektronik tablo modeline veya kullanıcıya yayılabilir.
  • Eksik veri yakalama: Veriler eksik olabilir ve hesaba katılmayan operasyonel veya tedarik zinciri sistemlerinde gizlenmiş veriler olabilir.

Finansal modellemeyle ilgili diğer zorluklar şunları içerebilir:

  • Önyargılı varsayımlar: Gelecek hakkında aşırı iyimser veya kötümser varsayımlar.
  • Eksik etkili değişkenler: Bir modeli etkilemek için dahil edilmesi gereken eksik değişkenler.
  • Hesaba katılmayan belirsizlikler: Sermaye maliyetinde ani artış gibi belirsizliklerin ve risklerin hesaba katılmaması.
  • Katı model uyarlanabilirliği: Ani piyasa değişikliklerine hızlı bir şekilde uyarlanamayan esnek olmayan modeller.
  • Eksik senaryo modellemesi: Bir şeyler ters giderse olası sonuçların aralığını tahmin etmek için "ya şöyle olsaydı" senaryo modellemesinin eksikliği.
  • Karmaşık formül zorlukları: Oluşturulması, yorumlanması ve sürdürülmesi zor olabilen istatistiksel ve olasılık dağılımları gibi karmaşık matematiksel formüller.

Finansal Modelleme Örnekleri

Finansal modeller, şirketin belirli bir zaman noktasındaki anlık görüntüsünü verir. Bu finansal modeller, tüm bir şirketi, bir iş kolunu veya hatta bir fabrika genişlemesi veya pazarlama kampanyası gibi bir projeyi değerlendirmek için kullanılabilir.  O halde birkaç finansal modelleme örneği verelim.

Üç ifadeli model

Üç tablolu model, şirketin gelir tablosunu, bilançosunu ve nakit akış tablosunu birleştirir. Bu model, işletme sermayesi, borç, amortisman ve diğer tablolar gibi destekleyici tabloları da içerebilir.

Üç tablolu model genellikle daha karmaşık finansal modeller için temel oluşturur.

  • Gelecek çeyrek veya mali yıla ait gelir projeksiyonları.
  • Projelerle ilgili giderler.
  • Nakit akış tahminleri.
  • Bir bankadan veya başka bir kredi kuruluşundan borçlanmanın tahmini maliyetini de içeren sermaye bütçelemesi.
  • Kredi kararları, bir alıcıya kredi verilip verilmeyeceğine karar vermek için kullanılır. Bu, şirket dışından sürücüleri çeken bir modelin örneğidir; bu durumda kredi bürosu puanları.
  • İşletme ve hisse senedi değerlemeleri. Bu, iskontolu nakit akışı modelini (aşağıda açıklanmıştır) veya finansal tablolara dayanan başka bir değerlemeyi kullanabilir.
  • Birleşme ve satın alma modelleri, olası birleşme veya satın alma ile ilişkili tahmini gelir ve maliyetleri hesaplar. Birleşme ve satın alma modelleri ayrıca hedeflenen şirket için teklif fiyatını belirlemek için de kullanılır.
  • Monte Carlo simülasyonları, çeşitli senaryoların ve sonuçların olasılığını tahmin etme yöntemidir.

İndirimli nakit akışı modeli

En yaygın değerleme yöntemlerinden biri, şirketin elindeki nakit ve nakit benzerlerinin gelecekteki nakitten daha değerli olduğunu varsayan iskontolu nakit akışı (DCF) modelidir, çünkü eldeki nakit gelecekteki geliri artırmak için yatırılabilir. DCF modelleri, bir işletmenin veya projenin üreteceği tüm tahmini gelecekteki nakitte bakar ve bu akışları bir şirketin sermaye maliyetini kullanarak cari değere indirir. Bu nedenle, daha önceki nakit akışları daha sonrakilerden daha fazla değerlenir. DCF, bir şirketin hisselerinin aşırı değerli mi yoksa düşük değerli mi olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bir projenin yatırımı haklı çıkaracak kadar yeterli getiri sağlayıp sağlamadığına veya her birinin ne kadar nakit üreteceğine ve ne zaman üreteceğine bağlı olarak bir projenin diğerinden daha değerli olup olmadığına karar vermek için kullanılır.

Kaldıraçlı satın alma modeli

Bu model, bir şirketin kaldıraçlı satın alma veya LBO için iyi bir hedef olup olmadığını değerlendirir. Bir LBO, bir şirketi borç kullanarak satın almayı içerir. Bir LBO modeli, gelir büyümesi, nakit akışları, giderler, borç ödemeleri dahil olmak üzere ayrıntılı gelecekteki performansı tahmin eder ve bunu işletmeye bir değer koymak için kullanır. Bir LBO modeli, bir LOB satın alımının toplam değerini ve ayrıca şirketin borç ödemelerini ve diğer nakit yükümlülüklerini karşılama yeteneğini değerlendirmek için likidite ve nakit akışı zamanlamasını değerlendirmelidir.

Duyarlılık modelleri

Duyarlılık modelleri, şirket performansının bir modelin girdi değişkenlerindeki değişikliklerden ne kadar etkilendiğine bakar. Bu tür modeller, bir şirketin başarısının en büyük itici güçlerini ve tahminler beklentileri karşılayamadığında ortaya çıkan en büyük riskleri vurgular. En basit örnek gelir büyümesidir. Bir duyarlılık modeli, bir şirketin toplam satışlarında veya satış büyümesinde bir düşüş olması durumunda ne olacağına bakabilir. Şirketin maaş bordrosunu karşılayamama veya borç ödemelerini yapamama riskiyle karşı karşıya kalması için gelirin ne kadar düşmesi gerekir?

Karşılaştırılabilir şirket modeli

Bu yaklaşım, bir şirketi değerlendirmek için benzer sektörlerdeki ve coğrafyalardaki şirketlerin finansal oranlarına ve değerlemelerine bakar. Bu nedenle, satın almak istediğiniz bir ev inşaatı işletmesini değerlendirmek için, aynı ülke veya bölgedeki halka açık ev inşaatı şirketlerinin finansallarına bakabilir, fiyat/kazanç (P/E), işletme değeri/gelir, kar marjları ve diğer değer ve kar ölçümleri gibi oranları karşılaştırabilirsiniz. Karşılaştırılabilir şirket modeli, piyasanın değerlendirdiğiniz şirkete benzer şirketleri nasıl değerlendirdiğine bakar.

Finansal Bir Model Nasıl Oluşturulur

Finansal bir model oluşturmanın kısa yolu, gelir, karlılık, senaryo modelleme, sermaye giderleri ve daha fazlası için yerleşik birden fazla model ve formülle gelen bir yazılım kullanmaktır. Planlama yazılımı ayrıca, elektronik tablolar gibi görünen ve davranan ancak gerçek zamanlı olarak diğer sistemlerden veri çeken serbest biçimli ortamlar da sunabilir, böylece model her zaman en son sayılarla çalışır.

Bir elektronik tabloda sıfırdan bir finansal model oluşturuyorsanız, adımlar model türüne bağlı olarak değişecektir.

Ancak genel olarak aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  1. Oluşturmak istediğiniz finansal modelin türüne karar verin. Bu modellerin birçoğunun kabul görmüş muhasebe prensiplerine dayalı yerleşik formülleri olacaktır, ancak daha karmaşık modeller için özel formüller oluşturmanız gerekecektir.
  2. Şirketin mali tablolarını inceleyin ve aynı sektördeki benzer şirketlerle karşılaştırın. Şirket geçmişi, gelir kaynakları, sermaye yapısı vb. gibi nitelikleri göz önünde bulundurun. Bu, modelinize dahil edeceğiniz gelir büyümesi, toplam adreslenebilir pazar, işletme maliyetleri ve kar marjları gibi bazı temel varsayımları ve temel riskleri belirlemenize yardımcı olacaktır.
  3. Geçmiş verileri girin. Tahmin doğruluğunu artırmak için, geçmiş üç yılın finansal sonuçlarını (bunlara "gerçekler" denir) dahil etmek en iyisidir. Bu, geçmiş kalıpları haritalamanıza ve bu kalıpları geleceğe doğru tahminlerde bulunmak üzere kullanmanıza yardımcı olur.
  4. Formülünüz için ihtiyaç duyacağınız tüm finansal oranları hesaplayın. Bunlar, modellemeye çalıştığınız şeye bağlı olarak şirketin tahmini brüt kar oranı, net kar oranı veya yıllık büyüme oranlarını içerebilir.
  5. Tahminlerinizi ve öngörülerinizi hesaplayın. Tekrar ediyorum, bu hesaplamalar neyi modellemeye çalıştığınıza bağlı olacaktır. Gelir gibi satır öğeleri genellikle büyüme oranları kullanılarak öngörülür. Satılan malların maliyeti (COGS),     Ar-Ge ve genel ve idari giderler gibi maliyet öğeleri geçmiş gelir marjına (satışların yüzdesi olarak ifade edilir) dayanır. Tahminleriniz için gelecekteki varsayımlarda bulunurken, yalnızca kendi şirketinizi değil, piyasanın daha geniş eğilimlerini de dikkate aldığınızdan emin olun. Bu varsayımları modelde açıkça belirtin ve bu varsayımları kolayca değiştirmenin yollarını gösterin ve ortaya çıkan sonuçların aralığını gösterin.
  6. İfadelerinizi birbirine bağlayın. Tahminler büyük ölçüde doğru tarihsel verilere dayanır. Yeni gerçekler geldikçe, tahminler kullanılarak güncellenmelidir.

Daha spesifik bir örnek olarak, iskontolu nakit akışı modelini yürütmenin adımları şöyledir:

  • Bir işletmenin veya projenin gelecekteki nakit akışlarını tahmin edin. Geliri, maliyetleri, marjları ve pazar boyutunu tahmin etmek için yukarıda belirtilen faktörleri göz önünde bulundurun.
  • İndirim oranını belirleyin. Bu genellikle bir şirketin ağırlıklı ortalama sermaye maliyetidir (WACC), çünkü bu yatırımcıların paralarından bekledikleri getiriyi yansıtır.
  • Gelecekteki nakit akışlarının net bugünkü değerini (NPV), iskonto oranına ve nakit akışlarının ne zaman geleceğine bağlı olarak iskonto ederek hesaplayın.
  • NPV'nin pozitif olup olmadığına ve diğer projelerin NPV'sinin sizden yüksek olup olmadığına bakarak analiz yapın.

Finansal Modelleme İçin Uygulama yolları

Finansal modelleme için en iyi uygulamalar bir sektörden diğerine veya hatta bir şirketten diğerine değişebilir.

Genel olarak, modellerinizi oluştururken dikkate almanız gereken en iyi uygulamalar şunlardır.

  1. Modelinizi seçin. İndirimli nakit akışı, kaldıraçlı satın alma, karşılaştırılabilir şirket veya duyarlılık modeli gibi hususları göz önünde bulundurarak hangi modelin iş ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşıladığına karar verin.
  2. Modelinizi planlayın ve ana hatlarını çıkarın. Bir zaman çizelgesi, tahmin etmek istediğiniz çeyrek veya yıl sayısı ve ne kadar tarihsel veri eklemeniz gerektiğine karar verin. Modeli etkileyecek itici güçlerin ve varsayımların bir listesini yapın; bunlar her şirket ve sektör için farklı olacaktır. En son yıllık raporun incelenmesi, önceki finans ekiplerinin işleri için önemli itici güçler olarak gördükleri hakkında size bir fikir verecektir.
  3. Doğru verilerle başlayın. En doğru tahmini elde etmek için en son gerçeklerle çalıştığınızdan emin olun. Finans, insan kaynakları, satış ve operasyonlar gibi departmanlar arası planları birbirine bağlamaya çalışmalısınız.
  4. Varsayımlarınızı makul tutun. Kimse kötü haber vermek istemez, bu yüzden her zaman bir sonraki çeyrek veya yıl hakkında aşırı iyimser olma cazibesi vardır. Şirketin mevcut piyasa koşullarını, sektörün sağlığını ve diğer etkileri göz önünde bulundurarak neyi başarmayı bekleyebileceği konusunda gerçekçi olun.
  5. Doğruluk için test edin. Finans ekibinin diğer üyeleri formüllerinizi anlayabilmeli, mantıklı olduklarını doğrulayabilmeli, sonuçları yeniden üretebilmeli ve genel sonuçlarınızla hemfikir olmalıdır. Hatalar kaçınılmaz olarak olur; düzenli akran incelemeleri ve testler hata sayısını azaltmaya yardımcı olacaktır.
  6. İyi notlar tutun. FP&A profesyonelleri sürekli olarak yeni rollere, ekiplere veya şirketlere geçer ve finansal modelleri haleflerine devreder. Bir sonraki gelen kişi modeli kolayca anlayabilmeli ve gelecekteki tahmin dönemlerinde yeniden kullanabilmelidir.
  7. Modelleri esnek tutun. Koşullar her an beklenmedik şekilde değişebilir, bu nedenle öngörülemeyen olayları ve beklenmeyen senaryoları hesaba katacak şekilde modellerinizi hızla ayarlayabilmeniz önemlidir.
  8. Şeffaf olun. Bir şirketin finansal modelleri, finans departmanının dışındakiler de dahil olmak üzere birden fazla yönetici ve paydaş arasında paylaşılmalıdır. Belirli bir sonuca nasıl ulaştığınızı anlamak isteyeceklerdir. Çalışmanızı gösterin, böylece modelin kullanıcıları varsayımlarına meydan okuyabilir. Karmaşık matematiksel hesaplamalara başvurmadan sonuçlarınızı sade bir dille açıklamaya hazır olun.

Sonuç

Finansal modelleme, finans dünyasında bir şirketin finansal performansını matematiksel formüller ve hesaplamalar aracılığıyla temsil etmek için kullanılan temel bir araçtır. Bu model, karar alma için bir plan görevi görerek yatırımcıların ve analistlerin geçmiş veriler ve çeşitli varsayımlara dayanarak gelecekteki performansı tahmin etmelerine yardımcı olur.

Özellikle şirket ortakları ve yatırımcılar için stratejik karar alma, değerleme, yatırım çekme, nakit akışı yönetimi, risk analizi ve bütçeleme gibi konularda bilinçli ve veriye dayalı kararlar almayı sağlayarak şirketin sürdürülebilir büyümesini destekleyecektir.

KAYNAKÇA :

https://gocardless.com/guides/posts/what-is-financial-modelling-and-why-is-it-important/

https://www.oracle.com/erp/cfo/financial-modeling/

https://docs.familiarize.com/tr/glossary/financial-modeling/

10.02.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM