Finansman gider kısıtlaması, 3 Şubat 2021 tarihli ve 3490 sayılı T.C. Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe giren bir uygulamadır.
İlk çalışmaları 2012 yılına kadar uzanan bu uygulama, işletme tarafından kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin belirli tutarların kanunen belirlenen oran dışında gider olarak yazılmasının önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Düzenleme ile firmaların gider ve maliyet unsurlarının %10’unu kurum kazancının tespitinde indirim olarak kabul edilmeyeceği dolayısıyla, yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşmış olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, aşan kısımla sınırlı olmak üzere, yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’luk kısmının, kurum kazancının tespitinde KKEG olarak dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Hepimizin de bildiği gibi Enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tablolar ve yapılacak düzeltme işlemlerinin usul ve esasları 30/12/2023 tarihinde yayımlanan 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir.
2023 Yılı mali tabloları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş, 2024 yılı 1.Geçici Vergi Döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmamış, 2024 yılı 2.Geçici Vergi Dönemi itibari ile de beyannamenin ekine bilanço eklenmek sureti ile uygulama devam etmiştir.
Söz konusu mükelleflerden öz kaynakları güçlü olanlar enflasyon düzeltmesi sonrasında dönem karını ve kurumlar vergisi matrahını azaltırken, daha çok yabancı kaynakla finanse edilen ve öz kaynakları zayıf olanlar (Geçmiş yıl zararları yüklü olanlar) ise enflasyon düzeltmesi kârı ve kurumlar vergisi matrahını istemeden de olsa artıracaklardır.
Enflasyon düzeltmesinde yabancı kaynaklar parasal kaynak olarak bilançoda pasif içerisinde yer aldığından genel olarak enflasyon düzeltmesine tabi değil iken, öz sermaye kalemleri parasal olmayan kaynak olarak parasal olmayan kıymetler içerisinde yer aldığından genel olarak enflasyon düzeltmesine tabidir.
Enflasyon düzeltmesi sonucunda bilançoda yer alan öz kaynaklar düzeltme katsayıları ile çarpılmış olarak düzeltilmiş bilançolarda yer alırken, yabancı kaynaklar enflasyon düzeltmesine tabi olmadığı için düzeltme öncesi değerleriyle düzeltilmiş bilançolarda olduğu gibi değişmeden kalacaktır.
Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde uygulama alanı bulan finansman gider kısıtlaması, 2023 yılında yapılan enflasyon düzeltmesi sonrasında ortaya çıkan düzeltilmiş bilançolarda firmaların büyük kısmında uygulama dışında kalmış yazılması gereken KKEG rakamları terse dönmüştür.
Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların güncel ekonomik koşullara uyumlu hale getirilmesi amacıyla yapılan önemli bir düzenlemedir. Ancak, bu düzenlemenin uygulanması sonrasında firmaların bilançolarında meydana gelen değişiklikler, finansman gider kısıtlaması uygulamasını büyük oranda işlevsiz hale getirmiştir.
Enflasyon düzeltmeleri ile bilançonun pasif kısmında yer alan Kısa ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Toplamları aynı kalırken Özkaynaklar ve Aktif (Varlıklar) uygulama boyunca artış göstermektedir.
Bu bağlamda, enflasyon düzeltmesinin kapsamına giren dönemler için finansman gider kısıtlaması uygulamasının kaldırılması, hem uygulamanın gereksiz hale gelmesini engelleyecek hem de mali müşavirler açısından beyan süreçlerini kolaylaştıracaktır.
Dolayısıyla, enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde finansman gider kısıtlamasının uygulanmaması, firmaların daha doğru ve adil bir vergi hesaplaması yapmalarını sağlayacak olup, birçok beyan ve bildirimle uğraşan hatta Bilanço eklerini doldurmaları uzun zamanlar alan Mali Müşavirler için enflasyon düzeltmesi uygulama dönemleri açısından yerinde bir karar olacaktır.
09.08.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.