Reel Olmayan Finansman Maliyetleri (ROFM); Mükelleflerin yapmış oldukları borçlanmalarda katlanmış oldukları ve parasal olmayan varlıkların maliyet veya alış bedeline eklenen finansman gideri içerisindeki anaparaya ait enflasyon kaybının ayrıştırılmasından sonra kalan kısmın (finansman giderinin sadece reel kısmının) enflasyon düzeltmesinde dikkate alınması gerekmektedir.
ROFM, her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait TEFE artış oranının uygulanması suretiyle bulunan tutarı ifade etmektedir.
Bu yöntemde ROFM; borç tutarına borcun kullanıldığı döneme ait TEFE artış oranının uygulanması suretiyle bulunacaktır.
ROFM, ilave edilmiş kıymet içinde hesaplanırken, Parasal olmayan karşılıklar için; ilgili olduğu kıymetin düzeltmeye esas tarihi.
Düzeltme işleminde bu Kanunda yer alan değerleme hükümlerine göre tespit edilen tutarlar esas alınır.
Ancak stokların, satılan malın ve maddî duran varlıkların maliyet bedeline ve malî duran varlıkların alış bedeline intikal ettirilen reel olmayan finansman maliyetleri düşüldükten sonra bulunan tutarlar düzeltmeye tâbi tutulur.
Toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltmeye tâbi tutulan kıymetlerin alış veya maliyet bedeline intikal ettirilen reel olmayan finansman maliyetlerinin düşülmesi ihtiyarîdir.
Mükellefler; reel olmayan finansman maliyetini, toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait TEFE artış oranının dönem ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi suretiyle belirlenen oranı uygulayarak da tespit edebilirler. Ancak bu yöntemi seçen mükellefler seçtikleri yöntemden bu seçimi yaptıkları hesap dönemi dahil üçüncü hesap döneminin sonuna kadar dönemezler.
Belgelerde ayrıca gösterilen vade farklarının reel olmayan kısımları ile üç aydan fazla vadeli olan ve vade farkı düzenlenen belge üzerinde ayrıca gösterilmeyen işlemlerde alacak ve borç senetlerinin reeskont işlemine tâbi tutulmasında esas alınan Merkez Bankasınca uygulanan faiz oranı kullanılarak hesaplanan vade farkı tutarının reel olmayan kısımları bu madde hükümlerine tâbi tutulur.
2023 yılı Enflasyon Düzeltme İşlemlerinde Reel olmayan finansman maliyeti
2023 hesap dönemi sonuna ait bilanço üzerinde yapılacak düzeltme işleminde; bilançoda yer alan bazı parasal olmayan varlıkların içerisinde bulunan reel olmayan finansman maliyetlerinin, ilgili varlığın maliyet veya alış bedelinden düşülmesi sonucu bulunacak tutar düzeltmeye esas alınır.
Buna göre, mükelleflerin yapmış oldukları borçlanmalarda katlanmış oldukları ve parasal olmayan varlıkların maliyet veya alış bedeline ekledikleri finansman giderlerinin içerisinde, borç tutarında ilgili dönemdeki enflasyon nedeniyle oluşan değer kaybının telafisine yönelik bir unsur da bulunduğundan, yani alınan borcun geri ödenmesinde borç verenin enflasyon nedeniyle uğrayacağı kayıp tutarı da finansman gideri içerisinde yer aldığından, maliyet veya alış bedeline eklenen finansman gideri içerisindeki anaparaya ait enflasyon kaybının ayrıştırılmasından sonra kalan kısmın (finansman giderinin sadece reel kısmının) enflasyon düzeltmesinde dikkate alınması gerekmektedir.
Maliyet veya alış bedellerine intikal ettirilmiş ve düzeltmeye esas tutara ulaşılırken düşülecek reel olmayan finansman maliyeti ihtiva edebilecek parasal olmayan varlıklar aşağıda gösterilmiştir.
1. Stoklar,
2. Maddi duran varlıklar,
3. Mali duran varlıklar,
4. Özel tükenmeye tabi varlıklar.
Maliyet veya alış bedelleri içerisinde ROFM ihtiva edebilen, iktisadi işletmeye dâhil kıymetler Tebliğe ekli listede (EK 3) yer almaktadır.
Düzeltme işleminde, ROFM, “Borç Tutarının Esas Alınması” ve “Toplam Finansman Maliyetinin Esas Alınması” yöntemlerinden biri seçilerek hesaplanabilir.
Borç tutarının esas alınması yönteminde,
ROFM; her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanır.
ROFM= BORÇ TUTARI x |
(BORCUN KAPATILDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE - BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE) |
BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE |
Formüldeki oranın birden büyük çıkması hali, formüle göre bulunan değerin borç tutarına uygulanması suretiyle ROFM’nin hesaplanmasına engel teşkil etmemektedir. Hesaplanan oranın borç tutarına uygulanması suretiyle bulunan tutarın (ROFM), formülde dikkate alınan borç tutarı nedeniyle ilgili dönemde maliyetle/alış bedeliyle ilişkilendirilen finansman giderleri toplamından büyük olması halinde, bahse konu finansman giderlerinin tamamının reel olmadığı, küçük olması halinde ise aşan kısmın reel olduğu kabul edilecektir.
Aylar itibarıyla Yİ-ÜFE'de oluşan farklılıklar nedeniyle formüldeki oranın negatif çıkması halinde, formülde dikkate alınan döneme ilişkin olarak maliyete/alış bedeline intikal ettirilen finansman giderinin tamamının reel olduğu kabul edilecektir.
Yabancı para üzerinden borçlanmalarda borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranı, borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına uygulanır. Dolayısıyla yabancı para üzerinden yapılan borçlanmalarda ROFM hesaplanırken Yİ-ÜFE artış oranının uygulanacağı borç tutarı, yabancı para üzerinden alınan borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılığıdır.
Birden fazla hesap dönemine yayılan ve finansman gideri her hesap döneminde maliyete atılan borçlanmalarda, ROFM hesaplanması, her hesap dönemi itibarıyla ayrı ayrı borç tutarının borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanır.
Aynı hesap dönemi içinde, borç geri ödemesinin (kapamanın) birden fazla ayda yapılması durumunda, her geçici vergi döneminin sonunda geçerli olan Yİ-ÜFE oranı kullanılabilecektir.
Birden fazla hesap dönemine yayılan ve finansman gideri her hesap döneminde maliyete atılan yabancı para üzerinden borçlanmalarda, reel olmayan finansman maliyetinin hesaplanması, her hesap dönemi itibarıyla ayrı ayrı borç tutarının borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanacaktır.
Toplam Finansman Maliyeti Yöntemi,
finansman maliyetinin esas alınması yönteminde, maliyet veya alış bedeline dâhil edilen finansman giderlerinin reel olmayan kısımları, diğer bir ifade ile ROFM; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanır.
ROFM= TOP.FİNANS.MALİYET x |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ Yİ-ÜFE ARTIŞ ORANI |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ ORT.TİC.KREDİ FAİZ ORANI |
Normal şartlar altında, söz konusu formüldeki oranın, (0) ile (1) arasında gerçekleşmesi gerekir. Oranın (1)'den büyük çıkması, kredi faiz oranlarının, gerçekleşen Yİ-ÜFE artış oranlarının gerisinde kaldığını ifade etmektedir. Bu durumda, formüldeki oran (1) olarak alınacak ve toplam finansman maliyetinin tamamının reel olmadığı kabul edilecektir.
Aylar itibarıyla Yİ-ÜFE'de oluşan farklılıklar nedeniyle formüldeki oranın negatif çıkması halinde ise toplam finansman maliyetinin tamamının reel olduğu kabul edilecektir.
Kredilerle ilgili (vergi ve harçlar gibi) bazı finansman giderleri, kullanılan yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak oluşmadığından enflasyon unsuru içermez. Bu nedenle enflasyon düzeltmesi uygulamasında bu giderler reel olarak kabul edilir ve bunlar için ayrıca ROFM ayrıştırması yapılmaz.
213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesi, geçici 32 nci maddesi ve/veya mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrası kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulmuş iktisadi kıymetlerin değerinin düzeltilmesinde, düzeltmeye esas değer olan yeniden değerleme sonrası değerler için ROFM hesabı yapılmaz.
Reel olmayan finansman maliyetinin tevsikine ilişkin kayıt ve belgelerin açık ve kesin bilgiler içermesi gerekmektedir. Reel olmayan finansman maliyeti, düzeltmeye esas tutarın tespitinde dikkate alınacak olup, ayrıca muhasebe kayıtlarında gösterilmesi söz konusu olmayacaktır.
Toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltmeye tabi tutulan kıymetlerin maliyet bedeline intikal ettirilen reel olmayan finansman maliyetlerinin düşülmesi ihtiyaridir.
Yapılmakta Olan Yatırımlarda Reel Olmayan Finansman Maliyeti Uygulaması;
2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoda yer alan (yapımı süren ve tamamlandığında ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılacak olan, her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerle ilgili harcamaların yapıldığı) yatırımlara ilişkin tutarların düzeltilmesi; söz konusu yatırımlara ait geçmiş her ay sonu itibarıyla kesinleşmiş harcama tutarlarının (reel olmayan finansman maliyeti var ise düşülmesi şartıyla) o ayın düzeltmeye esas tarih olarak dikkate alınması yoluyla bulunacak düzeltme katsayısı ile çarpılması ve bulunan bu tutarların toplanması suretiyle yapılacaktır.
Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım işlerinde Reel Olmayan Finansman Maliyeti Uygulaması
213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasına göre düzeltme işleminde; mali tabloda yer alan bazı parasal olmayan varlıkların içerisinde bulunan reel olmayan finansman maliyetlerinin, ilgili varlığın maliyet veya alış bedelinden düşülmesi sonucu bulunacak tutarın düzeltmeye esas tutar olarak alınması gerekmekte olup, reel olmayan finansman maliyeti ihtiva edebilen iktisadi kıymetler anılan maddelerde sayılmış durumdadır. Buna göre, yıllara sâri inşaat ve onarma maliyetlerinin düzeltilmesi sırasında söz konusu kıymetler, reel olmayan finansman maliyeti ihtiva edebilen iktisadi kıymetler arasında yer almadıkları için, bünyelerinde reel olmayan finansman maliyeti ihtiva etseler bile ayrıştırma yapılmaksızın düzeltme işlemine tabi tutulacaklardır.
Reel olmayan finansman maliyetlerinin hesaplanması
Mükellefler, reel olmayan finansman maliyetlerini aşağıda belirtilen iki yöntemden istedikleri birini seçerek hesaplayabileceklerdir.
a) Borç tutarının esas alınması,
b) Toplam finansman maliyetinin esas alınması.
“Borç tutarının esas alınması” yönteminde
ROFM; her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle bulunan tutarı ifade etmektedir. Yabancı para üzerinden borçlanmalarda borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranı, borcun alındığı tarihteki Türk Lirası karşılıklarına uygulanacaktır.
“Toplam finansman maliyetinin esas alınması” yönteminde
ROFM; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanacaktır.
Bu yöntemi seçen mükellefler seçtikleri bu yöntemden, seçimi yaptıkları hesap dönemi dâhil üçüncü hesap döneminin sonuna kadar dönemeyeceklerdir.
Finansman maliyetinin oluştuğu hesap dönemi kapanmamış ise reel olmayan finansman maliyetinin hesaplamasında, mali tablonun ait olduğu aya ilişkin Yİ-ÜFE esas alınacaktır.
Toplulaştırılmış yöntemlerle düzeltmeye tabi tutulan stokların maliyet bedeline intikal ettirilen reel olmayan finansman maliyetlerinin düşülmesi ihtiyaridir.
2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoya ait düzeltme ile sınırlı olmak üzere, amortisman süresi bitmemiş olan kıymetlere ilişkin maliyet veya alış bedelinden düşülen reel olmayan finansman maliyetinden amortisman ayrılmamış tutar, 2024 ve sonraki hesap dönemlerinde 5 yılda ve eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Enflasyon düzeltmesi uygulamasında, söz konusu reel olmayan finansman maliyetleri bilançoda gözükmeyeceği için, bunların mukayyet değerleri ile beyanname üzerinde indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Ancak, amortismana tabi bu iktisadi kıymetin 1/1/2024 tarihinden sonra satılması halinde, satış tarihi itibarıyla reel olmayan finansman maliyetinin itfa olunmayan kısmının, kıymetin satıldığı hesap döneminde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
ÖRNEK -1 AAA A.Ş. Firması 10/05/2020 tarihinde 6.000.000,00 TL. kredi kullanarak 15.000.000,00 TL. değerinde bir adet iş makinası almıştır. Alınan kredi 31/12/2020 tarihinde ödenmiştir. Bu kredi tutarına ilişkin olarak toplam 2.500.000,00 TL. finansman gideri ödemiştir. Ödenen bu tutar İş makinesinin maliyetine eklenmiştir. Bu tutar içinde ise 200.000,00 TL vergi resim harç ve 300.000,00 TL. diğer masraflar bulunmaktadır. İş Makinesinin 31.12.2023 tarihli bilançodaki değeri ise 17.500,000,00 TL.dir. Bu işleme ait Reel Olmayan Finansman Maliyetinin her iki yöntem ile tespit edilerek Enflasyon Düzeltmesine tabi tutulacak değeri tespit ediniz.
Birinci yöntem olarak Borç tutarının esas alınması yönteminde,
ROFM; her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanır.
ROFM= BORÇ TUTARI x |
(BORCUN KAPATILDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE - BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE) |
BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE |
Bu hesaplamanın sonucunda 1. Durum olarak aşağıdaki şekilde hesaplama yapılmıştır.
ROFM |
1.073.606,90 |
||
|
|
TARİH |
Yİ-ÜFE |
BORCUN KAPATILDIĞI AYA AİT |
|
15.12.2020 |
568,27 |
BORCUN ALINDIĞI AYA AİT |
|
1.05.2020 |
482,02 |
BORCUN TUTARI |
6.000.000,00 |
||
DÜZELTME KATSAYISI |
0,17893 |
||
1.DURUM |
2.DURUM |
||
ALIŞ DEGERİ |
15.000.000,00 |
20.000.000,00 |
|
TOPLAM FİNANSAL MALİYETİ |
2.500.000,00 |
1.000.000,00 |
|
FİAİZ GİDERLERİ |
2.000.000,00 |
500.000,00 |
|
VERGİ |
200.000,00 |
300.000,00 |
|
DİĞER MASRAFLAR |
300.000,00 |
200.000,00 |
|
TOPLAM MALİYETİ |
17.500.000,00 |
21.000.000,00 |
|
ROFM |
1.073.606,90 |
1.073.606,90 |
|
ARINDIRILMIŞ TUTAR |
16.426.393,10 |
19.926.393,10 |
|
ENDEKSLENECEK TUTAR |
16.426.393,10 |
20.500.000,00 |
Bu tabloda 1. Durum olarak incelediğimizde, Bilançoda 17.500.000,00 TL. bedel ile yer alan İş makinesinin içinde 2.500.000,00 TL. Finansman maliyeti olduğu ancak 500.000,00 reel olan giderleri olduğundan sadece 2.000,000,00 TL. faiz gideri olan tutar dikkate alınacaktır. Bu hesaplama da ise 1.073.606.,90 TL. reel olmayan finansman maliyeti Toplam Tutar içinde düşülecek ve sonuçta 16.426.393,10 TL. üzerinden Enflasyon Düzeltmesi yapılacaktır.
Toplam Finansman Maliyeti Yöntemi,
Finansman maliyetinin esas alınması yönteminde, maliyet veya alış bedeline dâhil edilen finansman giderlerinin reel olmayan kısımları, diğer bir ifade ile ROFM; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanır.
ROFM= TOP.FİNANS.MALİYET x |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ Yİ-ÜFE ARTIŞ ORANI |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ ORT.TİC.KREDİ FAİZ ORANI |
ROFM |
|
1.952.012,55 |
162.667,71 |
|
|
TARİH |
Yİ-ÜFE |
İLGİLİ DÖNEME AİT Yİ-ÜFE ARTIŞ ORANI |
|
15.12.2020 |
0,17893 |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ ORT.TİC.KREDİ FAİZ ORANI |
|
1.05.2020 |
0,5500 |
FİNANSMAN MALİYETİ |
|
6.000.000,00 |
500.000,00 |
DÜZELTME KATSAYISI |
0,32534 |
0,32534 |
|
1.DURUM |
2.DURUM |
||
ALIŞ DEGERİ |
15.000.000,00 |
20.000.000,00 |
|
TOPLAM FİNANSAL MALİYETİ |
2.500.000,00 |
1.000.000,00 |
|
FİAİZ GİDERLERİ |
2.000.000,00 |
500.000,00 |
|
VERGİ |
300.000,00 |
300.000,00 |
|
DİĞER MASRAFLAR |
200.000,00 |
200.000,00 |
|
TOPLAM MALİYETİ |
17.500.000,00 |
21.000.000,00 |
|
ROFM |
1.952.012,55 |
162.667,71 |
|
ARINDIRILMIŞ TUTAR |
15.547.987,45 |
20.837.332,29 |
|
ENDEKSLENECEK TUTAR |
15.547.987,45 |
20.837.332,29 |
|
ASGARİ OLASI GEREKEN TUTAR |
15.547.987,45 |
20.500.000,00 |
Bu tabloda 1. Durum olarak incelediğimizde, Bilançoda 17.500.000,00 TL. bedel ile yer alan İş makinesinin içinde 2.500.000,00 TL. Finansman maliyeti olduğu ancak 500.000,00 reel olan giderleri olduğundan sadece 2.000,000,00 TL. faiz gideri olan tutar dikkate alınacaktır. Bu hesaplama da ise 1.952.012,55 TL. reel olmayan finansman maliyeti Toplam Tutar içinde düşülecek ve sonuçta 15.547.987,45 TL. üzerinden Enflasyon Düzeltmesi yapılacaktır.
ÖRNEK -2 AAA A.Ş. Firması 10/05/2020 tarihinde 6.000.000,00 TL. kredi kullanarak 15.000.000,00 TL. değerinde bir adet iş makinası almıştır. Alınan kredi 31/12/2020 tarihinde ödenmiştir. Bu kredi tutarına ilişkin olarak toplam 1.100.000,00 TL. finansman gideri ödemiştir. Ödenen bu tutar İş makinesinin maliyetine eklenmiştir. Bu tutar içinde ise 200.000,00 TL vergi resim harç ve 300.000,00 TL. diğer masraflar bulunmaktadır. İş Makinesinin 31.12.2023 tarihli bilançodaki değeri ise 16.100,000,00 TL.dir. Bu işleme ait Reel Olmayan Finansman Maliyetinin her iki yöntem ile tespit edilerek Enflasyon Düzeltmesine tabi tutulacak değeri tespit ediniz.
Birinci yöntem olarak Borç tutarının esas alınması yönteminde,
ROFM; her türlü borçlanmada, borç tutarlarına borcun kullanıldığı döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının uygulanması suretiyle hesaplanır.
ROFM= BORÇ TUTARI x |
(BORCUN KAPATILDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE - BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE) |
BORCUN ALINDIĞI AYA AİT Yİ-ÜFE |
Bu hesaplamanın sonucunda 1. Durum olarak aşağıdaki şekilde hesaplama yapılmıştır.
ROFM |
1.073.606,90 |
||
|
|
TARİH |
Yİ-ÜFE |
BORCUN KAPATILDIĞI AYA AİT |
|
15.12.2020 |
568,27 |
BORCUN ALINDIĞI AYA AİT |
|
1.05.2020 |
482,02 |
BORCUN TUTARI |
6.000.000,00 |
||
DÜZELTME KATSAYISI |
0,17893 |
||
1.DURUM |
2.DURUM |
||
ALIŞ DEGERİ |
15.000.000,00 |
15.000.000,00 |
|
TOPLAM FİNANSAL MALİYETİ |
1.100.000,00 |
1.100.000,00 |
|
FİAİZ GİDERLERİ |
600.000,00 |
600.000,00 |
|
VERGİ |
200.000,00 |
300.000,00 |
|
DİĞER MASRAFLAR |
300.000,00 |
200.000,00 |
|
TOPLAM MALİYETİ |
16.100.000,00 |
16.100.000,00 |
|
ROFM |
1.073.606,90 |
1.073.606,90 |
|
ARINDIRILMIŞ TUTAR |
15.026.393,10 |
15.026.393,10 |
|
ENDEKSLENECEK TUTAR |
15.500.000,00 |
15.500.000,00 |
Bu tabloda 1. Durum olarak incelediğimizde, Bilançoda 16.100.000,00 TL. bedel ile yer alan İş makinesinin içinde 1.100.000,00 TL. Finansman maliyeti olduğu ancak 500.000,00 reel olan giderleri olduğundan sadece 600,000,00 TL. faiz gideri olan tutar dikkate alınacaktır. Bu hesaplama da ise 1.073.606.,90 TL. reel olmayan finansman maliyeti Toplam Tutar içinde düşülecek ve sonuçta 15.026.393,10 TL. bulunmuştur. Ancak Vergi ve Diğer masraflar reel olarak kabul edildiği için enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak olan değer, Alış değeri + Vergi ve Diğer Giderler (Reel olan) toplamı olan 15.500.000,00 TL.den aşağı olmayacağı için 15.500.000,00 TL. üzerinden Enflasyon Düzeltmesi yapılacaktır.
Toplam Finansman Maliyeti Yöntemi,
Finansman maliyetinin esas alınması yönteminde, maliyet veya alış bedeline dâhil edilen finansman giderlerinin reel olmayan kısımları, diğer bir ifade ile ROFM; toplam finansman maliyetlerine, ilgili döneme ait Yİ-ÜFE artış oranının hesap dönemine ait ortalama ticari kredi faiz oranına bölünmesi sonucunda belirlenen oranlar uygulanmak suretiyle bulunan tutarın, maliyet veya alış bedelinden düşülmesi suretiyle hesaplanır.
ROFM= TOP.FİNANS.MALİYET x |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ Yİ-ÜFE ARTIŞ ORANI |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ ORT.TİC.KREDİ FAİZ ORANI |
ROFM |
|
1.952.012,55 |
162.667,71 |
|
|
TARİH |
Yİ-ÜFE |
İLGİLİ DÖNEME AİT Yİ-ÜFE ARTIŞ ORANI |
|
15.12.2020 |
0,17893 |
İLGİLİ HESAP DÖNEMİ ORT.TİC.KREDİ FAİZ ORANI |
|
1.05.2020 |
0,5500 |
FİNANSMAN MALİYETİ |
|
6.000.000,00 |
500.000,00 |
DÜZELTME KATSAYISI |
0,32534 |
0,32534 |
|
1.DURUM |
2.DURUM |
||
ALIŞ DEGERİ |
15.000.000,00 |
20.000.000,00 |
|
TOPLAM FİNANSAL MALİYETİ |
1.100.000,00 |
1.000.000,00 |
|
FİAİZ GİDERLERİ |
600.000,00 |
500.000,00 |
|
VERGİ |
300.000,00 |
300.000,00 |
|
DİĞER MASRAFLAR |
200.000,00 |
200.000,00 |
|
TOPLAM MALİYETİ |
16.100.000,00 |
21.000.000,00 |
|
ROFM |
1.952.012,55 |
162.667,71 |
|
ARINDIRILMIŞ TUTAR |
14.147.987,45 |
20.837.332,29 |
|
ENDEKSLENECEK TUTAR |
14.147.987,45 |
20.837.332,29 |
|
ASGARİ OLASI GEREKEN TUTAR |
15.500.000,00 |
20.500.000,00 |
Bu tabloda 1. Durum olarak incelediğimizde, Bilançoda 16.100.000,00 TL. bedel ile yer alan İş makinesinin içinde 1.100.000,00 TL. Finansman maliyeti olduğu ancak 500.000,00 reel olan giderleri olduğundan sadece 600,000,00 TL. faiz gideri olan tutar dikkate alınacaktır. Bu hesaplama da ise 1.952.012,55 TL. reel olmayan finansman maliyeti Toplam Tutar içinde düşülecek ve sonuçta 14.147.987,45 TL. bulunmuştur. Ancak Vergi ve Diğer masraflar reel olarak kabul edildiği için enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak olan değer, Alış değeri + Vergi ve Diğer Giderler (Reel olan) toplamı olan 15.500.000,00 TL den aşağı olmayacağı için 15.500.000,00 TL. üzerinden Enflasyon Düzeltmesi yapılacaktır.
15.01.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.