Home ofis, çalışanların işlerini ev ortamında yürüttüğü bir çalışma düzenini ifade eder. E-Ticaret, danışmanlık gibi hizmetleri verenlerin ayrıca bir ofis tutması, ilave maliyet getireceğinden ve bu ofisin pek sık kullanılmamasından dolayı tercih edilebilecek bir yöntemdir. Ancak, home ofis çalışmanın avantajlarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
İşinizin faaliyet konusunun home ofis çalışmasına uygun olması gerekmektedir. İdare bu konuda verdiği örneklerde danışmanlık, komisyonculuk vb. işleri saymıştır. Bu tip sabit bir iş yeri olmaksızın faaliyetlerini yürütebilecek mükellefler, iş yeri adresi olarak evlerini gösterebilirler.
Home ofise uygun bir iş yürütecek ve iş yerini ikametgah adresiniz olarak göstereceğiniz durumda hangi masraflarınızı gider olarak gösterebileceğinize değinelim. Öncelikle home ofise ait hangi giderlerin indirilebileceği konusu kanunda serbest meslek kazançları için net bir şekilde açıklanmış fakat ticari ve zirai faaliyetler için gider yazılabilecek unsurlar açık ve yeterli bir şekilde açıklanmamıştır. Bu yüzden, serbest meslek faaliyetinde bulunan mükellefler için home ofis çalışmalarında neler gider olarak kullanılabilir bunu ele alalım.
Konut size aitse, amortisman ayırarak gider göstermeniz mümkündür. Kredi kullanarak aldığınız bir konutu ofis olarak kullanacaksanız, ödediğiniz faizlerin yarısını gider olarak gösterebilirsiniz. Bir konut aldığınızda, 5 senenin sonunda satış yaparsanız ne kadar bir kazanç sağlarsanız sağlayın artış kazancının konusuna girmeyecek ve vergi ödemesi olmayacaktır. Fakat, home ofis olarak kullandığınız konut için amortisman ayırırsanız, ileride konutu sattığınızda ne kadar süre geçerse geçsin değer artış kazancı üzerinden vergilendirilirsiniz. Çünkü idare bu satışı ticari kazanç olarak değerlendirecektir.
Konut size ait değil ve kira ödüyorsanız artık stopaj yükümlüğünüz doğacaktır. Ödediğiniz net kira üzerinden her ay %20 stopaj vergisi ödemeniz gerekmektedir. 20.000 TL net kiranız olduğunu düşünürsek, bunu brüte çevirmeniz gerekiyor. 20.000 TL / 0,80 : 25.000 TL brüt kiranız olur. Artık her ay 20.000 TL ev sahibine, 5.000 TL’de devlete vergi ödemeniz olacaktır. Brüt tutarın tamamını ise gider gösterebilirsiniz.
Home ofis olarak kullanılan konuta ait ve adınıza düzenlenen doğalgaz, elektrik ve su faturaları gibi genel gider mahiyetindeki ödemelerin yarısı gider olarak kullanılabilir.
Home ofis çalışmanın sunduğu esneklik ve maliyet avantajları, özellikle belirli sektörlerde büyük faydalar sağlayabilir. Ancak, vergi mevzuatı ve gider kalemleri konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Doğalgaz, su, elektrik vb. gider olarak kullandığınız evrakları Vergi Usul Kanunu gereği 5 sene boyunca saklamanız gerekmektedir. Doğru bilgilere sahip olarak hareket etmek, ileride doğabilecek vergisel yükümlülükleri ve cezaları önleyecektir. Kanunun serbest meslek faaliyetleri konusunda açık olması, diğer kazanç türleri konusunda ise çok fazla gri alanın bırakılması dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.
12.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.