YAZARLARIMIZ
Halil İbrahim İlhan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
halililhan.tr@gmail.com



İş Kanununda Mazeret İzni Kısa Notlar

İş Kanununda tanımlanan izinlerden bir tanesi de mazeret iznidir. (1) Mazeret izni belirli şartların oluşması halinde hak kazanılan izinlerdir. Mazeret izinleri ücretli izin kapsamındadır ve işveren tarafından kullandırılması zorunludur. Aşağıdaki durumlarda mazeret izin hakkı ortaya çıkmaktadır.

  1. İşçinin evlenmesi durumunda 3 Gün
  2. İşçinin evlat edinmesi halinde 3 Gün
  3. İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 Gün
  4. İşçinin eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 Gün
  5. Ayrıca işçinin en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuklarının tedavisinde, her iki eşinde çalışması halinde eşlerden biri tarafından kullanılmak kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar da ücretli mazeret izin talep etme hakkı da verilmiştir

Kanunda mazeret izinleri iş günü olarak değil, gün olarak düzenlenmiştir. Bu durumda mazeret izinlerinin hafta ve genel tatil günleri ile çakışması halinde, tatil günleri mazeret izin günlerinden düşülmez. Örneğin, cuma günü eşi vefat eden işçiye verilen üç günlük mazeret izninin bir gününün tatil gününe (pazar) rastlaması durumunda, hafta tatili günü mazeret izin gününü uzatmaz. Mazeret izin süresi pazartesi günü sona erer.(2) Bu durumda işyeri uygulaması da önem arz etmektedir. İşçinin kanun tarafından korunan haklarında olumlu yönde bir iyileştirme yapmak mümkündür. İşyeri uygulamasında mazeret izin günlerini iş günleri olarak belirlemek şahsıma göre daha hakkaniyetli bir uygulama olacaktır.

Mazeret izin günlerinin işveren tarafından kullandırılmaması durumunda işçi çalışma şartlarının uygulanmadığını önce sürerek 4857 Sayılı İş Kanunu 24/II-f maddesi gereğince iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilecektir. Bu durumda ihbar süresi uygulanmayacak ve işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Mazeret izinleri kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izin gibi ücrete dönüşmez. Kullanılmadığı hallerde bu hak kaybedilmiş olur. Yargıtay kararında ücretli mazeret izinlerinin kullanılmadıkları takdirde yıllık ücretli izne dönüşmeyeceğine hükmetmiştir.(3) Mazeret izninin işçi tarafından kullanılmak istenmemesi durumunda mutlaka işçiden yazılı olarak beyan alınması yerinde olacaktır.

Kaynakça

İSMMO 172 Nolu Mali Çözüm Dergisi –“ İş Hukukundaki Mazeret İzin Sürelerinin Tüm Yönleriyle Değerlendirilmesi” makalesi - Engin UZUNER - Dr. Halit BAŞBUĞA

  1. 4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2.
  2. https://www.incirogludanismanlik.com/2021/07/28/hafta-ve-genel-tatil-gunlerine-rastlayan-mazeret-izinleri-nasil-kullandirilmalidir/
  3. 9. Hukuk Dairesi - 2014/30441 E. - 2016/5377 K

03.11.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM