YAZARLARIMIZ
Hakan Güveli
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
info@hakanguveli.com



Fazladan Damga Vergisi Ödemeyin!

I-GİRİŞ

Damga Vergisi Kanun 11.07.1964 yılında 11751 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak mevzuatımızdaki yerini almış olup, kanun da Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabi olduğu;

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Damga vergisi kanunun da Nüsha ve suret ayrımının önemi ve bu şekilde yapılacak doğru bir işin işletmelere büyük bir vergi avantajı sağlayacağı şüphesiz önemlidir. Düzenlenecek sözleşmelerin nüsha mı? yoksa suret mi? Olarak ayrımı yapmak veya suret olarak planlamayı yapmak ve mevzuata uygun bir şekilde kağıdı düzenlemek ciddi bir vergi yükünü ortadan kaldıracaktır.

II-Nüsha ve Suret Ayrımı ile Bu Kapsamda Değerlendirilen Kâğıtlara İlişkin Damga Vergisi Uygulaması

Nüsha:

Damga Vergisi Kanun da Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir.

Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlardır.

Örnek: İki Firma aralarında 100.000 TL’lik bir alım-satım sözleşmesi düzenlemiş olsun, bu sözleşme iki adet çoğaltılıp, taraflar her iki adedi de imzalarsa, iki nüsha sözleşme düzenlendiği kabul edilerek 2x0,00948x100.000 =1.896 TL damga vergisi doğacaktır. Bu vergiden kâğıdı imzalayan kişiler müteselsil sorumlu olacaklardır. Örnekte görünen rakam ciddi bir vergi yükü oluşturmaktadır. Burada sözleşme tutarının daha da yüksek olması örnekteki tutarın katları gibi bu şekilde çok ciddi vergi ödemek zorunda kalınacaktır.

Kanun dan da anlaşılacağı üzere nüshaların her birinde imza olmasıdır. İmzaların her nüshaya ayrı ayrı atılmış olması veya araya karbon kağıdı konarak hepsinin bir defada imza edilmiş olması sonuca etki etmeyecektir.

Suret:

Suret ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade etmektedir. Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca ayrıca imzalanmamış örnekleri surettir.

Örnek: Türkiye deki sürücü kurslarının kursiyerle yapmış olduğu Sözleşme iki örnek şeklinde çıkarması ve her iki taraf bu şekilde imza altına alması sözleşmenin Nüsha şeklinde olduğu ve kurs sözleşmesinin ortalama 600,00-TL olarak kabul edersek ve aylık ortalama 50 kursiyer ile bu tip sözleşme yaptığımızı düşünürsek 600,00TLX50=30.000-TLX0,00948=284,40-TLX2 =568,80-TL olarak damga vergisi ödememiz gerekecektir buda ekstra 284.40-tl aylık yıllık olarak 3.412,80-TL boşa giden bir para şirketimizden çıkmış olacaktır.

Bu örnekte eğer kursiyer ile tek sözleşme yapsaydık ve bu sözleşmenin aslına uygun olduğuna dair tasdik etseydik yıllık 3.412,80-TL den kurtulmuş olacaktır.

Fotokopi:

Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

III-Düzenlenecek Kağıtta Akit ve İşlem Çokluğu:

Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı-ayrı vergi alınır. Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır. Ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemi de ayrıca vergiye tabidir.

IV-Düzenlenecek Kağıtlarda İmzanın Birden Fazla Olması :

Kağıtlara konulan imzanın birden fazla olması verginin tekerrürünü gerektirmez. Ancak maktu vergiye tabi olup müteaddit (birden fazla)  kişilerin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinin Damga Vergisi imza adedine göre alınır. Nispi vergiye tabi ve birden fazla kişinin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinde her imza sahibine ait olan hisse ayrıca belli edilmiş ise, vergi, hisselere göre ayrı ayrı ödenir. Şu kadar ki, bir resmi daire veya bir gerçek veya tüzel kişi adına kağıtlara konulan birden fazla imza bir imza hükmündedir.

V-SONUÇ:

Damga vergisi kanunu ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabi olduğu;

Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabidir. Düzenlenecek kağıtlar da dikkat edilmesi gereken konuların başında tek sözleşme ve aslına uygundur şerhi ile tasdik olacak kağıdın damga vergisi yükünü azaltmış olacaktır.

Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem varsa bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı yalnız birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları taktirde damga vergisi en yüksek vergi alınması gereken akit veya işlem üzerinden alınacağını gerektirmektedir.

Düzenlenecek kağıtlarda birden fazla imzanın bulunması halinde imza adedine göre alınacağı hüküm altına alındığı görülmektedir.

Ekler:

-  488 Damga Vergisi Kanunu

-  30.03.2010 tarih ve DV-19/2010-1 sirküsü

11.08.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM