Bugün bağımsız mali müşavirlik mesleğini icra eden meslek mensuplarının büyük çoğunluğu hizmet verdikleri şirketlere sadece vergi danışmanlığı yapmaktadır. Literatürde vergiden kaçınma diye adlandırılan vergi kanunlarının çok iyi kavranıp kanunlara dayanarak vergi ödenememe yönünde adımlar atarak müşterilerinin isteklerine cevap vermektedirler. Yine bağımlı çalışan meslek mensupları da her ne kadar şirket içi diğer faaliyetlerle uğraşsalar da şirketteki varlıklarını vergi kanunlarını iyi kavramalarına borçludurlar.
Peki, dün elle defter tutmadan, elle beyanname düzenlemeden bugün gelişmiş programlarla defter tutmaya, vergi dairesine hiç uğramadan beyanname göndermeye varan teknolojik gelişmelerin bu hızla devam etmesi mali müşavirlik mesleği açıdan nasıl bir değişime yol açacaktır? Bu soruya cevap bulmaya çalışalım.
2000 li yılların başından bu yana devlet elektronikleşmeye başlamış ve buna e-devlet adını vermiştir. Devletin teknolojiye bu denli hızlı ayak uydurması tabi ki toplumun bütün kesimlerine büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Fakat bu baş döndürücü gelişme ileride bazı mesleklerin sonu olabileceği gibi mali müşavirlik mesleği açısından da büyük değişimler getireceği açıktır.
Senaryoları şöyle sıralayalım;
Yukarıdaki durumların sağlanması durumunda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkacak.
Bu baş döndürücü olası durumlar kulağa ne kadar da hoş geliyor. Bu durumda hiç uyuşmazlık olmayacak mı? Vergi idaresi bize ne kadar ödememizi emrediyorsa onu mu ödeyeceğiz? Tabiki hayır. Uyuşmazlıklar her zaman olası bir durum olarak karşımızda duracaktır. Fakat incelemelerin şekli bugünkü gibi olmayacaktır. Yani defter ve belge istenmeyecek, çünkü bütün veriler Gelir İdaresi Başkanlığında toplanacak. İncelemenin şöyle olacağı düşünülebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile şirketin ihtiyari olarak tuttuğu kayıtların karşılaştırılması için şirketlere bir döküm verilir. Bunun şirketler tarafından incelemesi yapılır. İnceleme sonucunda şirketin bir itirazı oluşması durumunda itirazlar idareye yapılır. Sonuç alınamazsa dava yoluna gidilir. Görüldüğü üzere burada yine bir mali müşavire ihtiyaç duyulmuştur. Fakat bu dar kapsamlı bir durumdur.
Sonuç olarak teknolojinin ilerlemesi ile vergileme açısından birçok kolaylık ortaya çıkacaktır. Meslek mensuplarının kendilerini vergisel açıdan sürekli yeni tutmaları, bu konuda mevzuatı takip etmeleri tabi ki gereklidir. Fakat gelecekte meslek mensuplarına bu konuda o kadar da fazla iş düşmeyecektir. Meslek mensuplarının kendilerini şirket içi denetim mekanizmasına karşı da yenilemeleri gerekmektedir. Bu konuda girişimcilerin karar vermede en güvenilir çalışan veya danışman olarak meslek mensuplarını görmeleri meslek mensuplarının denetim ve raporlama alanlarında kendilerini yenilemeleri ile mümkündür. Mali müşavirlik mesleği vergi danışmanlığından ibaret değildir. Mesleki yeterliliğini çeşitlendirmiş meslek mensupları her zaman her koşulda vazgeçilmezliğini koruyacaktır.
*Mükelleflerin muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemeleri veya kullanmaları (gerçekte var olmayan ürün tesliminin fatura edilmesi gibi) her zaman mümkün olmakla birlikte elektronik denetimlerin artmasıyla bunun minimum düzeylere ineceğini düşünmekteyiz.
05.10.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.