Gelir vergisi kanununda diplomat muaflığı, yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o memleketin uyrukluğunda bulunan memurların, Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenlerin bu sıfatlarından dolayı ve karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden muaf tutulmalarıdır.
Bu muaflığın menkul sermaye iradı üzerinden tevkif suretiyle alınan vergiye şümulü yoktur.
Diplomat muaflığı, uluslararası hukukun bir gereği olarak tanınan bir ayrıcalıktır ve Türkiye’nin de taraf olduğu Viyana Sözleşmesi ile düzenlenmiştir.
Diplomat muaflığı, uluslararası hukukun bir gereği olarak tanınan bir ayrıcalıktır. Diplomat muaflığı sayesinde yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarında çalışanlar, Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı ve karşılıklı olmak şartıyla gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu sayede diplomatik ilişkilerin hassasiyetle yürütülmesi ve vergilemeye ilişkin zorlukların önlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca diplomat muaflığı, Türkiye’nin de taraf olduğu Viyana Sözleşmesi ile düzenlenmiştir.
Muafiyetin temel şartı, karşılıklılık bulunması esasıdır. Yani Türkiye tarafından muafiyet tanınan elçilik ve konsolosluk çalışanlarının mensubu olduğu ülkenin de aynı nitelikteki Türkiye elçilik ve konsolosluk mensuplarına aynı muafiyeti tanıması gerekir.
Diplomat muafiyeti elçi, maslahatgüzar ve konsoloslar için uyrukluk şartı aranmadan geçerlidir. Ancak fahri konsoloslar muafiyet kapsamı dışında kalırlar.
Yabancı elçilik ve konsolosluklarda çalışan diğer görevlilerin muafiyetten yararlanmaları, elçilik ve konsoloslukların ait olduğu devletin uyrukluğunda bulunmalarına bağlıdır.
Bu muaflığın menkul sermaye iradı üzerinden tevkif suretiyle alınan vergiye şümulü yoktur. Yani diplomat muaflığından yararlanan kişilerin menkul sermaye iradından kaynaklanan gelirleri vergiye tabidir.
Türkiye ile ABD arasında diplomat muaflığı geçerlidir. Bu nedenle ABD’nin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve ABD uyrukluğunda bulunan memurları, Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı gelir vergisinden muaf tutulurlar. Aynı şekilde Türkiye’nin ABD’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve Türkiye uyrukluğunda bulunan memurları, ABD’de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı gelir vergisinden muaf tutulurlar.
Fahri konsoloslar diplomat muaflığından yararlanamazlar. Bu nedenle yabancı bir devletin fahri konsolosu olarak Türkiye’de görev yapan kişiler, bu sıfatlarından dolayı gelir vergisinden muaf tutulmazlar. Aynı şekilde Türkiye’nin fahri konsolosu olarak yabancı bir ülkede görev yapan kişiler, bu sıfatlarından dolayı gelir vergisinden muaf tutulmazlar.
Diplomat muaflığı geçerli olan ülkeler, Türkiye ile karşılıklı olarak bu muaflığı tanıyan ülkelerdir. Bu ülkelerin listesi her zaman değişebilir, bu nedenle seyahat etmeden önce ilgili ülkenin temsilciliğinden güncel bilgi almak gerekir. Ancak genel olarak, diplomat muaflığı geçerli olan ülkeler şunlardır:
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan,İngiltere,İrlanda, İsviçre, İzlanda, Norveç,Lihtenştayn, ABD,Kanada,Japonya, Güney Kore, Rusya, Çin, Hindistan,Brezilya,Meksika, Arjantin, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda
Diplomat muaflığı, ilgili kişilerin Türkiye’de resmi bir göreve memur edilmeleriyle başlar ve görevlerinin sona ermesiyle biter. Diplomat muaflığından yararlanan kişilerin Türkiye’de bulundukları süre içinde elde ettikleri gelirler vergiden muaf tutulur. Ancak bu muaflık, menkul sermaye iradı üzerinden tevkif suretiyle alınan vergiyi kapsamaz. Diplomat muaflığından yararlanan kişilerin Türkiye’den ayrılmadan önce vergi dairesine başvurarak diplomat muaflığı belgesi almaları gerekir.
Diplomat muaflığı belgesi almak için, ilgili kişilerin Türkiye’den ayrılmadan önce bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak bir dilekçe vermesi gerekir. Dilekçede, diplomat muaflığından yararlanma sebebi, görev süresi, elde edilen gelirler ve karşılıklılık esasının sağlandığına dair bilgiler yer almalıdır. Vergi dairesi, başvuruyu değerlendirerek diplomat muaflığı belgesini ilgililere verir. Bu belge, diplomat muaflığından yararlanan kişilerin vergi tevkifatından muaf tutulmasını sağlar.
Diplomat muaflığı belgesi, ilgili kişilerin vergi tevkifatından muaf tutulmasını sağlayan bir belgedir. Bu belge, yabancı devletten alınan ücret ve diğer ödemelerin vergilendirilmesinde kullanılır. Diplomat muaflığı belgesi sahipleri, bu belgeyi işverenlerine ibraz ederek vergi kesintisinden kurtulabilirler. Ayrıca diplomat muaflığı belgesi sahipleri, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda değildir.
Diplomat muaflığı belgesinin süresi, ilgili kişilerin Türkiye’de resmi bir göreve memur edilmeleriyle başlar ve görevlerinin sona ermesiyle biter.
Bu süre içinde diplomat muaflığı belgesi sahipleri, belgelerini işverenlerine veya ilgili kurumlara ibraz ederek vergi tevkifatından muaf olabilirler.
Diplomat muaflığı belgesinin süresi uzatılamaz.
Diplomat muaflığı belgesini kaybederseniz, yeni bir belge almak için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız gerekir. Başvurunuzda, belgenizi nasıl kaybettiğinizi ve yeni bir belge talep ettiğinizi belirten bir dilekçe vermeniz istenebilir. Vergi dairesi, başvurunuzu değerlendirerek size yeni bir diplomat muaflığı belgesi verecektir.
Diplomat muaflığı, ilgili kişilerin Türkiye’de resmi bir göreve memur edilmeleriyle başlar ve görevlerinin sona ermesiyle biter. Diplomat muaflığından yararlanan kişilerin Türkiye’de bulundukları süre içinde elde ettikleri gelirler vergiden muaf tutulur. Ancak bu muaflık, menkul sermaye iradı üzerinden tevkif suretiyle alınan vergiyi kapsamaz. Diplomat muaflığından yararlanan kişilerin elde ettikleri gelirler şunlardır:
Yabancı devletten aldıkları ücretler,
Yabancı devletten aldıkları emekli aylıkları,
Yabancı devletten aldıkları tazminatlar,
Yabancı devletten aldıkları diğer ödemeler (ödenek, tazminat, kasa tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı vb.)
22.11.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.