YAZARLARIMIZ
Hafize Aytekin
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
hafizeaytekin1@gmail.com



6183 Sayılı Kanun Kapsamında Kurum Alacaklarının Takip İşlemlerinde Tebliğ ve Süreler

6183 sayılı Kanuna göre takip edilen Kurum alacaklarını; sosyal sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezası, gecikme cezası ve zamları ile katılım payları oluşturmaktadır.

Kurum Alacaklarının Korunmasında tebliğ işlemleri, adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta aracılığıyla ilmühaberli taahhütlü, memur vasıtasıyla veya ilan yoluyla ya da elektronik ortamda tebliğ edilir. Tebliğin hükmü için usulüne uygun olarak yapılması gerekmektedir. Tebliğ borçlu olanlara, kanuni temsilcilere, vekillere yapılır.

Tüzel kişilere yapılacak tebliğ, bunların başkanlarına, müdürlerine veya kanuni temsilcilerine, tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunları idare edenlere veya temsilcilerine yapılır.

Tüzel kişilerin birden fazla müdür veya temsilcisi varsa tebliğin bunlardan birine yapılması yeterlidir. Tebliğ yapılacak kimseyoksa tebliğ, ikametgâh adresinde bulunanlara veya işyerlerinde çalışanlarından birine yapılır. Muhatap yerine bu şekilde kendisine tebliğ yapılacak kimsenin görünüşüne göre18 yaşından küçük olmaması ve bariz olarak ehliyetsiz bulunmaması gerekir.

Tebliğ yapılacak adresin tespitinde, 213 sayılı Kanunun "Bilinen adresler" başlıklı 101 inci maddesi dikkate alınacaktır. Buna göre:

1) İşyeri adresleri,

2) Yetkili memur denetimleri sonucu düzenlenen tutanaklar veya ilgilinin imzası bulunmak şartıyla yetkili memur/memurlar tarafından bir tutanakla tespit edilen işyeri adresleri, 3) Yerleşim yeri adresi bilinen adresler kabul edilmektedir.

Tebliğ öncelikle bilinen adreslerden tarih itibarıyla tebliği yapacak kuruma en son bildirilmiş veya bu kurumca tespit edilmiş olan işyeri adresine yapılır.

Örnek1: Kuruma borcu bulunan A Limited Şirketinin 10/03/2020 tarihli işyeri bildirgesinde bildirilen işyeri adresi ile 19/02/2024 tarihli tecil talep formunda belirttiği işyeri adresi farklılık göstermektedir. Şirket, tecil talep tarihi itibarıyla Kuruma herhangi bir adres değişikliği bildiriminde bulunmamıştır. Bu durumda ilgili ünitenin, işyeri bildirgesinde bildirilen işyeri adresine tebliğ yapması gerekmektedir. 

Borçlunun 19/02/2024 tarihli tecil talep formunda yer alan işyeri adresi, bilinen adres olarak kabul edilmeyecektir.

İşyeri adreslerine yapılacak tebliğlerde muhatabın adreste bulunamaması durumunda tebliğ, yerleşim yeri adresine yapılır. Muhatabın yerleşim yeri adresinde bulunamaması durumunda posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine durum şerh edilir ve tebliğ evrakı üniteye iade edilir. Ünite tarafından, zamanaşımı ve dosyanın diğer özel durumları göz önünde bulundurularak uygun bir süre sonra muhatabın yerleşim yeri adresine tekrar tebliğ edilir. İkinci tebliğ yapılmadan önce, tebliğin ikinci defa yapıldığına dair ibarenin tebliğ zarfı üzerine (kaşe kullanılarak) yazılmalıdır. Muhatap ikinci defa yerleşim yeri adresinde değilse posta memuru tarafından tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren pusula kapıya yapıştırılması gerekir. Bu durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek evrak ilgili üniteye iade edilmelidir. Tebliğ evrakının pusulanın yapıştırıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muhatap tarafından alınması hâlinde alındığı günde, bu süre içinde alınmaması hâlinde on beşinci günde tebliğ yapılmış sayılır. İkinci tebliğe çıkılacak adres başka bir ilin sınırlarındaysa tebliğ zarfı düzenlenmeden, tebliğ evrakı muhatabın adres kayıt sisteminde yer alan adresinin bulunduğu ildeki icra takip işlemlerinin yürütüldüğü üniteye tebliğ edilmek üzere üst yazı ekinde gönderilmeli ve bu ünite tarafından tebliğ zarfı düzenlenerek tebliğ edilmek üzere postaya verilecektir.

Öte yandan bilinen işyeri adresinde veya yerleşim yeri adresinde bulunmasına karşın tebliğ yapılacak kimse tebligatı almaktan imtina ederse posta memuru tarafından tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren pusula kapıya yapıştırılır ve durum, tebliğ alındısı üzerine şerh edilir. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır.

Elektronik ortamda tebliğ 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre yapılır. Elektronik ortamda yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılmaktadır. Buna istinaden "Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik" ve "2021/38 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligat İşlemleri Genelgesi" yayımlanmıştır.

E-tebligat gönderildiğinde muhatabın e-Devletine kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS ve/veya e-posta adresine mesaj gönderilmektedir. Bu nedenle gelen mesaj/e posta muhatap tarafından okunup okunmaması evrakın tebliğ edilmesinde önem arz etmez ve evrak muhatap tarafından okunmamış olsa bile muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılır.

6183 Sayılı Kanun Kapsamında Kurum Alacaklarının Takip İşlemlerinde Sürelerin hesaplanması 6183 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre, aksine bir hüküm bulunmadığı sürece Kanunda yazılı sürelerin hesaplanmasında ve tebliğlerin yapılmasında Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanır.

Buna göre:

1) Süre gün olarak belirlenmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün mesai saati sonunda biter.

2) Süre hafta veya ay olarak belirlenmişse başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün mesai saati sonunda biter. Sürenin bittiği ayda, başladığı güne tekabül eden bir gün yoksa süre o ayın son gününün mesai saati sonunda biter.

3) Sonu belli bir gün ile tayin edilen sürelerde, süre o günün mesai saati sonunda biter.

4) Resmî tatil günleri süreye dâhildir, ancak sürenin son günü resmî tatile rastlarsa süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai saati sonunda biter.

Kaynaklar:

- 6183 Sayılı Kanun Kapsamında Kurum Alacaklarının Takip İşlemleri 2024/12 Sayılı Genelge

- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu

20.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM