SGK Kurumu e-SGK kapsamında vergi mükellefiyeti olmaksızın çalıştırılacak personel olan isimde SGK kapsamında işyeri gerçek hayatta her hangi bir ticari hayatı olmayan teşebbüslerin(Apartman, Evde hizmetli, Yaşlı Bakımı, Çocuk Bakımı vb) ; kapıcı, kaloriferci, temizlikçi, güvenlikçi, bahçıvan, şoför, bakıcı gibi çalışanlarını her ay prim belgesi vermelerine gerek kalmadan 5110 – Ek 9 kapsamında kolay bir şekilde SGK'ya bildirmelerini sağlayan kolay işverenlik uygulaması 1 Mart 2019 tarihinde uygulamaya girmişti.
SGK e-işlemlere geçmeden bizzat çalıştıracak kişinin kuruma gitmesiyle dosyası açabiliyordu. E-SGK kapsamında ‘Kolay işverenlik’ sisteminin hizmete dahil olmasıyla tıpkı normal bir işyeri açıyor gibi e-işyeri bildirgesi ile bildirimde bulunulması gerekiyor.
İşlemlerin eksiksiz ve sağlıklı yürümesi için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz.
E-SGK
İşyeri bildirgesi (E-Devlet ile giriş)
Sözleşme varsa sözleşme başlangıç tarihi, yoksa başlayacağı tarih işe başlama tarihi olarak seçilerek ‘Kolay işverenlik’ evet işaretlenmesi gerekiyor.
Kuruma elektronik ortamda bildirim yapıldıktan sonra tıpkı normal işyeri bildirgesinde olduğu gibi evrak yükleme yapılacaktır.
Ek olarak varsa sözleşme, kimlik fotokopileri, varsa imza beyanı gibi evraklar yüklenebilmektedir(pdf veya jpeg formatında)
SGK kurumu işyerini açtıktan sonra yine aynı şekilde işverenin E-Devletine yetkili olarak e bildirge şifresi oluşturuluyor.
Farklı bir konu da bu şifre işyeri bildirgesi göndermek için değil Gün ve Beyan Teşvik Tanımlama bölümünden bu şifreler ile girerek kaç gün çalışılacağını beyan etmek.
Beyan edilen gün tamamlandıktan sonra takip eden ayın sonuna kadar Sigorta tahakkuk oluşturacaktır. Her ay sonuna kadar çıkan tahakkukun ödenmesi gerekiyor. Ödemeyi banka hesaplarından veya sistem üzerinden kart/kredi kartıyla ödeyerek sonraki aya devam edilecektir.
Bunun dışında herhangi bir tahakkuk veya başka bir ödeme olmayacaktır.
Her ne kadar e-SGK işlemi sağlıklı bulsam da özellikle evde çalıştıracak kişiler için kurum bir mali müşavire yönlendirme yapmaktadır. Bir mali müşavire bağlı olarak bunu yapmak isteyen ayrıca danışmanlık masrafıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bazı kişiler maliyete katlanmamayı seçme hakkı olması açısından sigortaya bir taahhütname ile eski usul alma imkanı olsa bence daha sağlıklı olur ama kurumunda kendi iş yükünü hafifletmeyi planladığını düşündüğüm için fazla bir yorumda yapamıyorum.
İşlerimizin yoğunluğu ve temposu içinde arada bu konularda istek ve ricalar olabiliyor. Belki sizlerin de işlerini hızlandırmak amacıyla meslektaşlarımla paylaşmak isterim.
İyi çalışmalar dilerim.
18.04.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.