Bilindiği gibi 19/12/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, internet ortamında verilen reklam hizmetleri gelir/kurumlar vergisi stopajı kapsamına alınmıştı. Bu düzenlemenin amacı Yurtdışı mukimi olan dar mükellefin Türkiye’ de ofisi bulunmadığından herhangi bir vergisel yükümlülüğün yüklenememesidir. Günümüz teknoloji çağında Sosyal Medyanın gücünü kullanmak isteyen tam mükelleflerin ödediği bedellerde yaşanan stopaj kaybı hatırı sayılır seviyelere ulaşmıştır. Bu Cumhurbaşkanlığı kararına rağmen hala sorumlu sıfatıyla KDV ödenerek indirim konusu yapılması uygulamasına devam edildiği görülmektedir. Bu makalemde muhasebesel işlemlerden ziyade beyanname düzenleme konusunda açıklamalarda bulunacağım.
Bu alınan kararla, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde yer alan tevkifat nispetleri hakkındaki 2009/14592 sayılı BKK’da yapılan değişiklikle stopaj oranı %15 olarak belirlendi. Dolayısıyla tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile mükellef olup olmadığına bakılmaksızın hizmeti veren veya hizmete aracılık edenlere yapılacak internet reklamı bedeli ödemelerinden %15 oranında gelir vergisi stopajı yapılacak.
Alınan hizmeti sağlayan kuruluş dar mükellef olduğundan KDV sorumluluğunu tam tevkifat uygulanarak %18 tamamını KDV2 beyannamesi ile “Vergi Bildirimi” kulakçığında 104 koduyla REKLAM VERME İŞLEMLERİ seçilerek %18 oranında sorumlu sıfatıyla KDV yi beyan edilecektir.
İnternet reklamı için ödenen tutarın KDV sini sorumlu sıfatıyla ödedikten sonra indirim konusu yaparak KDV1 beyannamesini tahakkuklaştırılacaktır. Son çıkan 19/12/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile stopaj yükümlülüğünü MUHTASAR BEYANNAME’de Kurumlar vergisi mükellefi için 279- İnternet Ortamında verilen Reklam Hizmetine ilişkin Ödemeler koduyla %15 stopaj beyan ediyoruz.
Gelir vergisi mükellefleri için ilgili kodu kullanılmalıdır. Stopaj yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacaktır fakat sonradan düzeltme beyannamesi ile uğraşmamak için ilgili koduyla beyannameyi onaylayınız.
137-138-139-140-279 ve 280 kodları bulunmaktadır.
Not: Örnek resimlerdeki Beyannamelerde küsürat olmaması için 1.000 TL Brüt tutar olarak yazılmıştır. Bilindiği gibi ödenen NET Reklam bedelinin TUTAR /0,85 yaparak brüt tutar üzerinden %18 KDV ve %15 STOPAJ beyan edilecektir.
23.08.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.