30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6460 sayılı Kanunun 9’uncu maddesi ile 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun “Yasaklar” 45’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.
Bu düzenleme sayesinde SMM ve YMM’lerin ayrıca bir büro açmadan, mesken niteliğindeki konutlarında mesleki faaliyetlerini icra edebileceklerine dair yasal düzenleme yapılmış olmaktadır.
Fiilen muhasebe (defter tutma) hizmeti vermeyen, dolayısıyla bilgisayarlar başta olmak üzere çeşitli demirbaşlara ihtiyacı olmayan, eleman çalıştırmayan, dosyalar için geniş bir arşiv ihtiyacı olmayan, mesleğini danışmanlık olarak icra eden meslek mensupları için bilhassa çok isabetli bir düzenleme olmuştur. Tabii evinin bir odasını veya bir bölümünü defter tutma hizmetini verecek şekilde dizayn etme imkanı olan meslek mensupları için de faydalı bir düzenlemedir. Evinden hizmet vererek çalışabilecek (home office) meslek mensuplarını ofis açma, işletme ve kira gibi ağır yüklerden kurtaran bir düzenleme olmuştur.
Bununla birlikte, iş hacmi belli bir düzeye gelerek artan, defter tutma hizmeti verdiği mükellef sayısı artan, yanında eleman istihdam edecek kadar büyüyen, iş görüşmeleri, iş ziyaretleri nedeniyle sürekli müşterilerini ya da diğer kişileri ofisinde ağırlayan meslek mensupları elbette çağdaş düzeyde ve verecekleri hizmetin kalitesini arttıracak ofisleri yasal zorunluluk olmasa dahi işlerinin devamlılığını sağlayabilmek ve müşteri memnuniyeti sağlamak için açmak durumunda kalacaktır.
Bu durumda SMM ve YMM’lerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesinin ilk iki fıkrasında da değişiklik yapılması gerekmektedir. Söz konusu madde aşağıdaki gibidir:
“Büro Edinme Zorunluluğu
Madde 14- Her meslek mensubu meslekî faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu oda bilgisinde iş yeri açmak zorundadır.
Büro standartları ve buna ilişkin usul ve esaslar Birlik Genel Kurulu'nda belirlenir. Açılan işyerleri bağımsız büro şeklinde olup, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticarethane ile içiçe olamaz. Meslekî faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgâhlarda yürütülemez. Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan meslek mensupları da ayrı büro edinemezler.”
06.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.