1-
GİRİŞ
Değerli okurlar bilindiği üzere 3568 sayılı yasa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu gereği meslek mensubu olarak kabul edilmesinden dolayı bir takım yaptırımlar kaçılmaz olmuştur. Bunlardan biri olan VUK.359.maddesinde yer alan muhteviyatı yanıltıcı belge düzenlemek yani; sahte fatura ve buna benzer evraklar düzenleyip piyasaya sunmak ve iştirak etmek halinde meslek mensupları mesleki faaliyetten geçici veya meslekten ihraç edilmesi gibi müeyyideler kaçınılmaz olmuştur. Bunların yaptırımları 11 Şubat 2017, Sayı: 29976 lı resmi gazete de yayınlanan 13 VUK ‘un Vergi Usul Kanunu'nun 153/A maddesinde düzenlenen "Teminat Uygulaması"na İlişkin 478 sıra numaralı vergi usul kanunun genel tebliğinde bulmak mümkündür.
NAYLON FATURA DÜZENLENMESİNE MESLEK MENSUBUNUN İŞTİRAK ETMESİ
VUK ‘nun 153/A maddesinin 4.fıkrasında 1. Fıkrasında sayılan haller hariç olmak üzere, maddenin 5.cü hükmü ve 3568 sayılı kanun da yer alan usuller uygulanır. Ayrıca; 6183 AATUHK nun 10.birinci fıkrası 1.2.3 numaralı bentleri sayılan neviden 90.000 TL.(2017 yılı için )ve düzenlenmiş olan naylon faturada %10 undan az olmamak kaydıyla teminat istenir. Faaliyetini icra eden meslek mensubu VUK’un 359 maddesinde yer alan sahte belge düzenleme fiiline iştirak ettiği sonucu var ise mesleki faaliyetten alı koyma yada meslekten ihraç kaçınılmaz olacaktır. Ancak bu cezaların uygulanabilmesi için iki şart gerçekleşmesi gerekir. Bunlar;
- Mükellef kayıtlarının idare tarafından resen kapatılmış olması ve resen kapatılan mükelleflerin sahte belge düzenleme fiiline meslek mensubunun bizzat iştirak ettiği inceleme raporu ile kesinlik kazanılmış olması.
- Meslek mensubunun kendisi adına VUK344.maddesinin ikinci fıkrasına göre kesilen vergi ziyaı cezasının kesinleşmiş olması
Bu koşullar gerçekleşmesi durumunda 3 yıl geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır. Ancak; meslek kanunda mesleğin konusu başlığı2.md. kapsamında olmamak şartıyla faaliyete devam etmesi mümkündür. Sürenin sonunda mesleki faaliyetine tekrardan devam etmek istemesi halinde ilgili vergi dairesine 30 gün içersinde teminat vermek zorundadır, zamanında teminat verilmezse 6183 AATUHK takip ve tahsil yoluna gidilecektir. Ayrıca teminat alınması durumunda takip eden takvim yılından itibaren 5 yıl içerisinde aynı fiil işlenirse meslekten çıkarma cezası uygulamaya konulur ve bir daha mesleğe dönüş olamaz.
SONUÇ
Teminat olarak 6183 AATUHK 1.2.3, bentlerinde yer alan ve VUK ‘un 153/A maddesi ve Teminat Uygulamasına İlişkin 478 sıra numaralı VUK ‘un genel tebliğinde ayrıca; tebliğ ile yapılmayan durumlarda 3568 sayılı meslek kanunun disiplin yönetmeliğinin 12.maddesi hükümleri uygulanır. Vergi kaçakçılığını menfaat sağladığı somut olarak tespit edilmeden hazırlanan vergi suçu raporlarıyla meslek mensuplarının suçlanması müteselsil ve ağır müeyyidelere maruz bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Dolayısıyla Devlet ivedi olarak vergi yükü ve vergi adaletsizliğinin önüne geçilmelidir. Bu durumunda vergi kaçakçılığı suçu ve iştirağını azalacaktır. Meslek mensubuna adalet tecil etse bile ilgili olduğu diğer incelemelerde sahteci olarak meslek onuruna ağır bir leke sürülmüş olacaktır. Meslek mensubuna bu nitelemenin ne vicdani ne de etik bir yönü vardır. Maliye ve Türmob kendine düşen görevi yerine getirmelidir. Tüm okuyanlara faydalı olması temennimle…
Son Söz; Bir gün herkese adalet lazım olacaktır.
KAYNAKÇA
6183 AATUHK (1,2,3) Bentleri
M.B.478 sayılı VUK Genel Tebliği
09.05.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.