1- GİRİŞ
KDV Kanununun 9 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir. Maliye Bakanlığı bu yetkisine istinaden yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanları, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumlu tutmuştur.
Katma Değer Vergisi tevkifat uygulamasında “tam” ve “kısmi” olmak üzere iki şekilde sorumluluk uygulaması mevcuttur. Tam tevkifat, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamını işleme taraf olan alıcı tarafından beyan edilip ödenmesidir. Kısmi tevkifat ise teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen oran kadar kısmını işleme taraf olan alıcı tarafından beyan edilip ödenmesidir.
Çalışmamızın ilerleyen bölümlerinde kısmi tevkifat uygulamasına ana hatları ile değinilecek ve yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje işlerine ilişkin uygulama örneğine ve muhasebeleştirilmesine yer verilecektir.
2- KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASI
Kısmi tevkifat, Maliye Bakanlığınca belirlenen teslim ve hizmetlerin ifası esnasında satıcılar tarafından düzenlenen faturalarda, işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden hesaplanıp gösterilen KDV tutarının, işlemin türüne göre belirlenmiş orandaki kısmını alıcılar tarafından 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilmesi uygulamasıdır.[1]
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki işlemler ve tevkifat uygulamasına dair çok sayıda genel tebliğ yayınlanmıştır. Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği[2] ile daha önceki tebliğlerin tamamı yürürlükten kaldırmış ve aynı tebliğ ile genel düzenlemeler yapmıştır.
2.1-Kısmi Tevkifat Uygulayacak Sorumlular
Maliye Bakanlığı Katma değer Vergisi Kanunun 9. Maddesinde kendisine verilen yetkiyi kullanarak 117 sayılı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 3.1.2 bölümünde kısmi tevkifat yapmakla sorumlu olan alıcıları iki grup halinde saymıştır. Bu alıcılar :
a) KDV mükellefleri (Sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.)
b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)
- 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,
- Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,
- Döner sermayeli kuruluşlar,
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
- Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
- Bankalar,
- Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),
- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,
- Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,
- Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,
- Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler şeklindedir.
Yukarıda sayılan alıcıların KDV mükellefiyetlerinin bulunmaması tevkifat uygulamasına engel değildir. Belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.
2.2-Kısmi Tevkifata Tabi Hizmetler
Aşağıda sayılan hizmetler 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ kapsamında sayılmış olup bu hizmetlerin kısmi tevkifat yapmakla sorumlu tutulmuş alıcılara karşı yapılması durumunda tevkifat yapılması zorunludur.
* Yapım İşleri İle Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık Ve Etüt-Proje Hizmetleri
* Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim Ve Benzeri Hizmetler
* Makine, Teçhizat, Demirbaş Ve Taşıtlara Ait Tadil,Bakım Ve Onarım Hizmetleri
* Yemek Servis Ve Organizasyon Hizmetleri
* İşgücü Temin Hizmetleri
* Yapı Denetim Hizmetleri
* Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri
* Turistik Mağazalara Verilen Müşteri Bulma, Götürme İşleri
* Spor Kulüplerinin Yayın, Reklam ve İsim Hakkı Gelirlerine Konu İşlemler
* Temizlik, Çevre ve Bahçe Bakım Hizmetleri
* Servis Taşımacılığı Hizmetleri
* Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri
2.3-Kısmi Tevkifat Uygulama Esasları
Makalemizin 2.2 bölümünde sayılan hizmetlerin sunulması durumunda hesaplanan KDV’nin tamamı değil, 117 seri numaralı katma değer vergisi genel tebliğinde belirlenen oranlar dahilinde tevkifat yapılacaktır. Kısmi tevkifata tabi işlemler 2.2 bölümünde sayılan hizmetlerle sınırlı olup bu hizmetler dışındaki işlemlerde tevkifat yapılmayacaktır.
Kısmi tevkifata tabi hizmetlerin çalışmamızın 2.1 bölümünde sayılan alıcılara yapılması durumunda alıcılar tarafından tevkifat uygulanacaktır. Bahsi geçen bölüm dışında kalan alıcılara yapılan hizmetlerde tevkifat uygulanmayacaktır. KDV mükellefiyeti bulunmayan ve belirlenmiş alıcılar arasında sayılmayan alıcılara yapılan hizmetlerde de tevkifat uygulanmayacaktır. Bir özellikli durumda belirlenmiş alıcıların birbirlerine yaptıkları hizmetlerin tevkifat kapsamı dışında olmasıdır.
Tevkifat genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir. Alıcılar tarafından 2 No.lu beyanname ile beyan edilip ödenen KDV dönem içersinde 1 No.lu KDV beyannamesi ile indirim konusu yapılacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli (2014 yılı için)1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılması gerekecektir. Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.
2.4-Tevkif Edilen KDV’nin İadesi
Kısmi sorumluluk uygulamasında, satış veya hizmeti yapan taraf faturada belirtilen tevkifat sonrası kalan tutarı alıcıdan tahsil etmekte ve hesaplanan KDV olarak bu tutarı beyan etmektedir. Verginin ödenmesini ve hazineye intikalini sağlamak amacındaki bu uygulamada satıcı tarafından tahsil edilemeyen KDV iadeye konu olmaktadır.
İadenin gerçekleşebilmesi için satıcının 1 No.lu, alıcının da 2 No.lu KDV beyannamelerini tahsil dairelerine vermesi zorunludur. Ancak iade taleplerinin yerine getirilmesinde alıcının 2 No.lu beyanname ile tahakkuk ettirdiği KDV’i ödeme zorunluluğu aranmamaktadır.
İade olarak talep edilecek tutar, hiçbir surette tevkif edilen KDV tutarından fazla olamayacaktır. Ayrıca Kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade taleplerinde vergi dairelerince;
- İade talep dilekçesi ve internet vergi dairesi aracılığı ile gönderilen listelere ait internet vergi dairesi liste alındısı,
- Tevkifatlı işlemlerin gerçekleştiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi,
- Tevkifat uygulanan işleme ilişkin satış faturalarının dökümünü gösteren liste,
- Gerekli durumlarda teminat, inceleme raporu ya da YMM Raporu, Aranacağı bilinmelidir.
Kısmı tevkifat uygulaması sonucu iade alınacak tutar mükellefin kendisinin,ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kolektif ve komandit ortaklarının vergi ve sosyal güvenlik borçlarına mahsup edilebileceği gibi nakden de alınabilinir.
3- KISMI TEVKİFAT UYGULAMASINDA YAPIM İŞLERİ İLE BU İŞLERLE BİRLİKTE İFA EDİLEN MÜHENDİSLİK-MİMARLIK VE ETÜT-PROJE HİZMETLERİ
63 Seri No.lu KDV Sirkülerinde[3] Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde Katma Değer Vergi Tevkifatına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu sirküler ve 117 nolu genel tebliğ çerçevesinde yapım işlerinde tevkifata ilişkin aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.
3.1-Kapsamı
Maliye Bakanlığının kısmi tevkifat yapılması zorunluluğu getirdiği işlemlerden bir tanesi de yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleridir. Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde alıcılar tarafından (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.
Aşağıda sayılan hizmetler yapım işlerinin kapsamını oluşturmaktadır.
- Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, dekapaj, taşkın koruma ve benzerlerine ilişkin her türlü inşaat işleri.
- Yukarıda sayılan yapılar ve inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, (boya badana dahil) her türlü bakım-onarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.
-Yapım işleri ile birlikte ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler ise yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak verildiği takdirde yapım işleri kapsamı dışına çıkmaktadır.
3.2-İşin Alt Yüklenicilere Devredilmesi Halinde Tevkifat Uygulaması :
Yapım işlerinde alt yüklenici veya taşeronluk kavramı işi yapan müteahhide alt müteahhitlik veya yüklenicilik sözleşmesi ile bağlı belli bir işin yapımının üstlenilmesini ifade etmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun[4] 2. Maddesi ve Alt işverenlik yönetmeliği[5] asıl işveren alt işveren ilişkisini düzenlemekte ve tanımlamaktadır . Bu düzenlemeye göre bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren- alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, asıl işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumlu olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin 9. ve 10. maddelerinde alt işveren sözleşmesinden bahsedilmiş ve yazılı olarak düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak tevkifat uygulaması kapsamındaki işin yükleniciler tarafından taşeronlara devredilmesi durumunda devir işleminin yazılı bir sözleşmeye dayanması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılmaktadır. Yüklenicilerin işin bir kısmını devretmesi durumunda ise tevkifat uygulaması açısından farklılık oluşmamakta, işin devredilen kısmına ait hizmet bedeli üzerinden alıcıların tevkifat yapılması gerekmektedir.
Tevkifata tabi olan işlerin, KDV Kanunu hükümleri çerçevesinde vergiden müstesna olması halinde, işlem bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayacağı için herhangi bir tevkifat yapılmayacaktır. Ancak, vergiden istisna olan işlerin alt yüklenicilere devredilmesi ve alt yüklenicilerin yaptığı işlemin KDV'den müstesna olmaması halinde, alt yüklenicilerin gerçekleştirdikleri işlemler üzerinden hesaplanan KDV, 117 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde belirlenen esaslar çerçevesinde tevkifata tabi tutulacaktır.
Yapım işinin bir kısmı ile birlikte mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri işlerin ilk yüklenici tarafından alt yüklenicilere devredilmesi halinde, alt yüklenici tarafından düzenlenen faturalarda tevkifat uygulanacaktır.
Yapım işlerinden ayrı ve bağımsız olarak mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dahil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri işlerin alt yükleniciye devredilmesi halinde bu bölüm kapsamında işlem tesis edilmeyecektir. Devredilen söz konusu işler için işi devredenin belirlenmiş alıcı olmasına göre tevkifat uygulanacaktır.
ÖRNEK UYGULAMA
(X) Şirketi ulusal bazda, bina yapımı ve onarımı faaliyetleriyle iştigal etmektedir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun 2 sayılı cetvelinde yer alan (özel bütçeli) (Z) Üniversitesi kampus içersinde idari bina yapımı için (X) şirketiyle KDV hariç 1.000.000 TL bedelle anlaşmıştır. Anlaşmaya ilişkin, Katma Değer Vergisi açısından yapılması gereken işlemlere ve muhasebe kayıtlarına aşağıda yer verilmiştir.
(X) firmasının düzenleyeceği fatura detayı aşağıdaki gibi olacaktır:
Hizmet Bedeli : 1.000.000
Hesaplanan KDV: 180.000
Tevkifat Oranı 2/10
Alıcı Tarafından Tevkif Edilen Tutar 36.000
Tevkifat Hariç Tutar 1.144.000
Tevkifat Dahil Tutar 1.180.000
117 seri nolu KDV Genel Tebliği hükümlerine göre (Z) Üniversitesi, belirlenmiş alıcılar arasında yer aldığı ve bina inşaatının yapım işleri arasında sayıldığından dolayı hizmet bedeli üzerinden (2/10) oranında tevkifat yapacaktır. (Z) Üniversitesi tevkifata tutulan katma değer vergisini 2 nolu beyanname ile beyan edecek ve ödeyecektir.1 nolu beyanname ile de indirim konusu yapabilecektir.
(X) firması yapım işlerinden bağımsız olarak kamu kurumuna kadastro projesi verir ise verilen bu hizmet 117 seri nolu KDV Genel Tebliği’nin 3.2.2 bölümünde belirtilen kapsama dahil olur. Hesaplanan Katma Değer Vergisi üzerinden (9/10) oranında tevkifat yapılır. Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının verdiği özelgede yapım işlerinden bağımsız olarak yapılan kadastro hizmetlerinde (9/10) oranında tevkifat yapılması uygun bulunmuştur.[6]
(X) firması yüklendiği işin tamamını veya bir kısmını alt yüklenicilere devrederse verilen hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden (2/10) oranında tevkifat yapacaktır. Bu husus diğer alt yükleniciler içinde geçerlidir.
Eğer (X) firması da belirlenmiş alıcılar arasında sayılmış olsaydı, belirlenmiş alıcılar arasında yapılan işlemlerin tevkifata konu olmayacağından sebep tevkifat yapılmayacaktı. Fakat böyle bir durumda (X) firması belirlenmiş alıcılar arasında sayılmayan alt yüklenici firmaya işi devrederse tevkifat yapması gerekecektir.
(X) firması, tevkifata tutulan KDV tutarını aşmamak koşulu ile işlemin vuku bulduğu vergilendirme döneminde 1 KDV nolu beyannamesinde belirtilmek üzere yüklendiği katma değer vergisinin iadesini talep edebilir. Ancak iade talebi için (Z) kamu kuruluşu tevkif edilen vergi tutarını 2 nolu beyanname ile beyan etmesi gerekir.İade talebi için tevkif edilen katma değer vergisinin ödenmesi şartı aranmamaktadır.
(X) Firmasının Katma Değer Vergisi Muhasebe Kayıtları :
1)Devreden KDV çıkması durumunda ;
Önceki Dönem Devreden KDV |
100.000 |
Bu Dönem İndirilecek KDV |
120.000 |
İndirimler Toplamı |
220.000 |
Hesaplanan KDV |
144.000 |
Tevkifat Yoluyla Kesilen KDV |
36.000 |
İade Edilebilir KDV |
36.000 |
-----------------------------------------/-------------------------------------------------------
391-Hesaplanan KDV 144.000
190-Devreden KDV 40.000
136-Diğer Çeşitli Alacaklar 36.000
190-Devreden KDV 100.000
191-İndirilecek KDV 120.000
-----------------------------------------/------------------------------------------------------
-----------------------------------------/-------------------------------------------------------
102-Bankalar 3.600
136-Diğer Çeşitli Alacaklar 3.600
-----------------------------------------/-------------------------------------------------------
(X) firması indirim konusu yapamayacağı 3.600 TL’i devir mekanizması ile değil, iade yoluyla geri alabilecektir. İade konu olabilecek maksimum KDV tutarı ise ancak tevifata tabi tutulan KDV tutarı kadar olacaktır.
2) Ödenecek KDV çıkması durumunda ;
Bu Dönem İndirilecek KDV |
120.000 |
İndirimler Toplamı |
120.000 |
Hesaplanan KDV |
144.000 |
Tevkifat Yoluyla Kesilen KDV |
36.000 |
İade Edilebilir KDV |
36.000 |
-----------------------------------------/-------------------------------------------------------
391-Hesaplanan KDV 144.000
191-İndirilecek KDV 120.000
360-Ödenecek Vergi ve Fonlar 24.000
-----------------------------------------/-------------------------------------------------------
Dönem içersinde (X) firması indirime konu olan KDV’sinin hepsini indirim mekanizmasıyla indirebildiği için tevkifata tutulan kısmın iadesini talep edemez.
4- DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Katma Değer Vergisi 40. Madde hükmü “Katma Değer Vergisi, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunur.” Şeklinde düzenlenmiş ve Katma Değer Vergisinde beyan esası benimsenmiştir. Ancak mali idare tarafından vergi ve kayıp kaçağının fazla olduğu sektörlerde katma değer vergisini güvence altına almak, hazineye intikalini hızlandırmak amacıyla tevkifat uygulaması getirilmiştir. Katma Değer Vergisi Kanunun 9. Maddesinin Maliye Bakanlığı’na vermiş olduğu yetki çerçevesinde Maliye Bakanlığı tevkifat yapılacak işleri, bu işlerin kapsamını, uygulamasını ve tevkifat yapacak alıcıları 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile tek bir tebliğde toplamış ve 63 Seri No.lu KDV Sirkülerinde Yapım İşlerinde Katma Değer Vergi Tevkifatına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır.
Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde katma değer vergisi tevkifatı, bu işlerin sermayeden ziyade emek yoğun olarak yapılması ve bu sektördeki vergi kayıp kaçağının kontrol altına alınması amacıyla yapılmaktadır. Bu hizmetlerdeki tevkifat uygulamasında dikkat edilmesi gereken husus yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt taşeronlara veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılmasıdır.
NOT: Bu makale Vergi Müfettiş Yrd. Murat Özdemir ile birlikte yazılmıştır.
KAYNAKÇA:
- 3065 Sayılı KDV Kanunu
- 4857 Sayılı İş Kanunu
- Alt İşverenlik Yönetmeliği
- 117 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği
- 63 Nolu Katma Değer Vergisi Sirküleri
- İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11395140-019.01-1319 sayılı özelge
- KARA M.Safa, AYDIN Adil, “KDV Tevkifat Uygulama Rehberi”
[1] KARA, Mustafa Sefa; ADİL, Aydın “KDV Tevkifatı Uygulama Rehberi “ Haziran 2013, Sayfa 28
[2] 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
[3] 21.06.2012 tarih ve KDVK-63/2012-3 sayılı Sirküler yayımlanmıştır.
[4] 10.06.2003 Tarih ve 25134 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.
[5] 27.09.2008 Tarih ve 27010 Sayılı Resmi Gazete de Yayımlanmıştır.
[6] İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11395140-019.01-1319 sayılı özelge
24.03.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.