Devletin, bir kuruluşun, bir ailenin ya da bir kimsenin ileriye dönük olarak bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerini tür ve ayrıntılarıyla gösteren çizelgeye bütçe denir.
Bütçe Ekonomi ile ilgisi olan ya da olmayan herkesi etkileyen bir unsurdur. Biz bu makalemizde devletin he ay bütçe değerlendirmelerindeki satır başlıklarını sade bir anlatımla anlatmaya gayret edeceğiz.
Devletimizin gelirleri olduğu gibi giderleri , yatırımları ve faiz ödemeleri olmaktadır. Hükümetlerin Bütçe yönetimleri mali disipline uygun kararlarla yönetilmesi gerekmektedir. Her ay maliye bakanı bütçe ile ilgili bilgileri değerlendirmektedir.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın 2018 Yılı Şubat Ayı Bütçe Değerlendirmesi
Bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,1 oranında artarak 61 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 17 oranında artarak 62,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu çerçevede bütçe açığı 1,9 milyar TL, faiz dışı fazla ise 4,8 milyar TL olmuştur. Ocak-Şubat döneminde bütçe açığı 201 milyon TL, faiz dışı fazla ise 12,5 milyar TL’dir.
Yukarıdaki açıklamaya istinaden bütçe verilerinin ilgili ayda karşılaştırılabilir olduğunu, gelirlerin ve giderlerin hangi oranda bütçeye etkisini görmekteyiz. Bütçe gelirleri ile bütçe giderleri arasında bütçe açığının olduğunu görmekteyiz. Burada önümüze çıkan önemli bir kavram olan faiz dışı fazla nedir?
Faiz dışı fazla; bütçe giderlerinden faiz harcamaları çıkarıldığı zaman gelirin gideri karşılıyıp karşılamadığına bakılmasına denir.
Şubat Bütçe Verileri
Bütçe gelirimiz : 61 milyar TL
Bütçe Giderimiz : 62.9 milyar TL
Bütçe Açığı : 1.9 milyar TL
Faiz Dışı Fazla : 4.8 milyar TL
Bütçemizde eger faiz olmasaydı bütçemiz fazla vermiş olacaktı. Bütçemizde faiz dışında fazlayı çıkarttığımızda da giderlerin yüksek olması durumunda bütçemizde açık olduğu görülecekti.
Maliye bakanın açıklamasında satır başlarında Yeniden yapılandırma kapsamında bu dönemde 2,3 milyar TL gelir elde edilmiş olup, yapılan ödeme tutarı esas alındığında yeniden yapılandırmaya uyum yüksek seviyede seyretmekte denilmektedir.
2016 yılında yapılan matrah artırımında devletimiz 25 milyar TL geliri elde etmiş bütçe açığını 47 milyar TL tutmayı başarmıştır.
Matrah arttırımları vergi afları, tahsilatı ve gelirleri arttırıcı bütçe açıklarını kapatmaktadır. Devletin bütçe açıklarını borçlanarak faizle kapatmak yada artan oranlı vergi artışlarını seçerseniz ekonomiye negatif etkisi olur. Bunun yerine af ve ödeme kolaylıkları ile kapatması devlet finansmanı ve vatandaş açısından da olumlu olacaktır.
Kamu maliyesi kaynaklarını verimli kullanması gerekmektedir. Bütçeler olağan şartlarda ve sonucu çok etkilemeyecek durumlarda yapıldığı gibi olağanüstü durumlarla aylık revize ile karşılaşmaktadır. Bütçe hedeflerinde sapmalar ne kadar minimize edilirse mali disiplinin iyi yönetildiğini göstermektedir.
Bütçe gelirlerini artırarak bütçe açıklarını kapatılması için matrah arttırımı, kasa ,stok, ihtilaflı alacaklardan vazgeçilme hükümlerinin de yeni torba yasaya konulması yerinde olacaktır.
19.03.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.