KDV istisnası kapsamında yapılan teslimler için yapılan alımlara ait ödenen KDV’lerin devreden KDV içinde yer alması işletme için bir finans yüküdür. İşletme (Ticari mal alımı, hammadde alımı, makine teçhizat alımı v.b.) yapılan alımlara ait ödenen KDV tutarı kadar kısma ait kaynak kullanmaktadır.
Bu alım ile ilgili ödenen KDV eğer KDV kanununda sayılan tam istisna, kısmi istisna veya geçici maddeler ile ilgili istisna kapsamında yapılan teslimlere ilişkin bir alım ise her ne mahiyette olursa olsun ödenen KDV’nin devreden KDV içinde geçirdiği her gün işletme için paranın zaman değeri anlamında ve fırsat maliyeti açısından değer kaybını ifade eder.
Paranın zaman değerinin çok önemli olduğu ülkemiz gibi enflasyonist ortamlarda üretilen/satın alınan malı satmak kadar satış bedelinin tahsiline kadar geçen sürede çok önemlidir. İşletme faaliyet döngüsü olarak tanımlanan süreç içinde (Paranın stoklara yatırılması, stokların satılarak alacağa dönüştürülmesi ve alacakların tahsil edilmesi) tahsil süresini kısalttığı ölçüde firma karlılığını arttırabilecektir. Bu sürecin kısaltılması işletmelerin düşük maliyetli fonlar, kaynaklar, krediler sağlayarak işletme sermayesini yüksek tutması çabasında işletmeye destek olacaktır.
KDV iade taleplerinin bir kısmı teminat veya YMM raporu olmaksızın doğrudan işletme tarafından talep edilebilirken (Mal ihracatı, İhraç kayıtlı satış v.b.) , bir kısım iade talebi ise teminata ve/veya YMM raporu ibraz şartına (İndirimli oran ,tevkifatlı iade v.b.) bağlanmıştır.
Makalemizin konusunu ; işletme tasarrufuna alınması en düşük muhtemel maliyetli olan ve teminata ve/veya YMM raporu ibraz şartına bağlanan KDV iade taleplerinin vergi borçlarına talep edilmesi oluşturmaktadır.
İşletmeler aylık olarak verilen beyannameler üzerinden doğan vergi ve SGK borçlarını banka hesaplarından veya işletme dışından borçlanmak sureti ile ödemektedirler.
İşletmelerin devreden KDV içinde atıl olarak bekleyen tutarların iadesini talep etmek suretiyle vergi ve SGK borcu ödeme sonucu elden çıkan fonların işletmeden çıkmamasını sağlamaları efektif bir finansal karar olacaktır.
Özellikle indirimli orana tabi işlemlerde iade talepleri indirimli orana tabi malın teslimini takip eden yıl içinde Ocak -Kasım dönemlerinde talep edilebilmekte iken aylık olarak mahsuben/nakden KDV iadesi talebi şeklinde de kullanılması mümkün bulunmaktadır. Sonraki yıl talep edilmesi iadesi talep edilebilir KDV tutarının devreden KDV içinde atıl durumda beklemesi demek olup kaynakların etkin kullanılmaması anlamına gelmektedir.
Yılı içinde;
KDV iade talebinde bulunabilecek işletmelerin nakden iade talep etmeyi planlamadıkları/yılı içinde nakden iade talebinde bulunamayacakları KDV iade edilebilir alacaklarının 2025 ocak ayı itibariyle aylık olarak mahsuben talep edilecek şekilde kayıtlarını tutmaları, ibrazı zorunlu belgeleri aylık olarak hazırlamaları ve iadesi talep edilecek KDV alacak tutarlarının hesaplamalarını yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Bu çalışmalar sayesinde, aylık olarak gerçek maliyetlere yakın maliyet bilgisi edinilebilecek ve geçici vergi dönemleri için mamul maliyetlerinin hazırlık çalışmaları da yapılmış olacaktır.
İşletmeler için iş yükünü artırıcı ve zorlayıcı bir iş yükü olacağı net olsa da bu çalışmalar işletmenin kaynak yaratma sorununu azaltıcı etkide bulunacak ve dışardan borçlanma yolu ile sağlanan kaynaklar sebebi ile oluşacak finansman giderlerinin azalması ile karlılıkta artışa da katkı sunacaktır.
Borçlanma veya eldeki nakit kullanımının azaltılmasını sağlayacak olan yılı içinde İOTİ alacaklarının mahsuben kullanımının maliyeti zaten bir sonraki yıl hazırlanacak olan YMM KDV iadesi tasdik raporu ücreti ile sınırlı olup işletmeye ek bir maliyette getirmeyecektir.
İşletmelerin muhasebe sistemlerini buna göre planlamaları ve konunun uzmanı çalışma istihdamı veya dışardan uzman desteği almaları hem sağlıklı olarak sürecin yürütülmesi hem de zaman kazanma yönünden işletme lehine olacaktır.
Son olarak; İndirimli orana tabi işlemlerde 2.600.000 TL tutarını aşan kısmın nakden/mahsuben talebi halinde aşan kısım ancak inceleme sonucu alınabileceğinden Tam tasdik sözleşmesi olmayan işletmelerde söz konusu tutarı aşan KDV iade talebi öngörülen işletmelerin Tam Tasdik konusunu dikkate almalarını öneriyoruz.
KAYNAKLAR:
-3065 sayılı KDV kanunu
-KDV uygulama genel tebliği.
07.01.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.