YAZARLARIMIZ
Fuat Tekgül
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
fuattekgul02@gmail.com



Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlerde KDV İadesi

3065 sayılı KDV Kanunu 13/f maddesi ile Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına aşağıda belirtilen teslim ve hizmetlerde KDV istisnası getirilmiş olup makalemiz KDV iade talepleri aşamasında uyulması ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin olarak hazırlanmıştır.

KDV Uygulama Genel tebliğinin ‘’7.Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlere ilişkin İstisna’’ bölümünde anılan istisna kapsamında KDV iade talepleri ile ilgili hususlar hakkında bilgi verilmiştir.

İSTİSNA KAPSAMINA GİREN KURULUŞLAR

KAPSAMA GİREN KURUM/KURULUŞLAR (Ulusal Güvenlik Kuruluşları)

Millî Savunma Bakanlığı

Adalet Bakanlığı

İçişleri Bakanlığı

Savunma Sanayii Başkanlığı

Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü

İSTİSNA KAPSAMINA GİREN TESLİM VE HİZMETLER

[MİLLİ SAVUNMA VE İÇ GÜVENLİK İHTİYAÇLARI İÇİN KULLANILMAK ŞARTI İLE]

HAVA TAŞITLARI

Uçak, Helikopter TESLİMİ

DENİZ TAŞITLARI

Gemi, Denizaltı TESLİMİ

KARA TAŞITLARI

Tank, Panzer, Zırhlı Personel Taşıyıcı, Roket. , Füze v.b. araçların TESLİMİ

MALZEME VE SİSTEM

Silah, Mühimmat, Silah Malzeme, Teçhizat ve Sistemleri TESLİMİ

 

 

Ve yukarıda sayılanların;

Araştırma-geliştirme, Yazılım, Üretim Montaj, Yedek Parça, Bakım Onarım ve modernizasyonuna ilişkin TESLİM VE HİZMETLERİ.

DİĞER

Özel olarak muharebe için imal edilen Zırhlı veya Zırhsız, Silahlı veya Silahsız Motorlu Araçların TESLİMLERİ.

DİĞER

  • Kent Güvenlik ve Plaka Tanıma Sistemleri,
  • Tarama, Tanıma ve Takip Sistemleri,
  • Radar Sistemleri TESLİMLERİ.

DİĞER

  • Araç, silah ve sistemlerin temini kapsamında verilen EĞİTİM HİZMETLERİ

DİĞER

  • İstisna kapsamındaki Araç, Silah ve Sistemlere ilişkin araştırma-geliştirme ve test faaliyetlerine yönelik kullanımı zorunlu TESİSLERİN TESLİMİ

İSTİSNA KAPSAMINA GİRMEYEN TESLİM VE HİZMETLER

Ulusal Güvenlik Kuruluşlarının Milli Savunma ve İç Güvenlik amacı taşımayan mal alımları ile hizmet alımları kapsam dışındadır.

Genel Giderler: Yemek, Giyecek, Hizmet Binası, büro malzemeleri, mefruşat, kırtasiye, taşıma işleri vb.

Duran Varlıklar: Hizmet binası, güvenlik amacı ile ilgili kullanılmayan araçlar ve bunların imal, inşa, bakım, onarım harcamaları ve benzeri alımlar.

  • Teslim veya Hizmette istisna ‘’Milli savunma ve iç güvenlik ihtiyacı için ‘’kullanılacak araçlara özgüdür.
  • İstisna Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına mal veya hizmet teslim edecek Yüklenici

Ve /veya Yükleniciye mal veya hizmet teslim edecek satıcılara uygulanacaktır.

İSTİSNA UYGULAMASI BAŞLANGICI

İstisna uygulaması başlangıç tarihi 25.12.2021 olup istisna kapsamındaki teslim ve hizmetler mezkûr tarihten itibaren istisna kapsamına alınmıştır. Bu sebeple 25.12.2021 tarihinden önce yapılan alımların KDV’li olarak teslim edilmesi gerekmektedir.

** Özel durum: 25.12.2021 tarihinden önce başlayan ve devam etmekte olan MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ve SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI tarafından yürütülen savunma sanayi projelerinde 25.12.2021 tarihi öncesi yapılan teslim ve hizmetlerde istisna kapsamında olup KDV’siz olarak teslim edilecektir.

İSTİSNANIN UYGULANMASI

İstisna Uygulaması;

  • DOĞRUDAN TESLİM: Yüklenici tarafından Ulusal Güvenlik Kuruluşuna,
  • YÜKLENİCİ FİRMAYA TESLİM: Satıcı tarafından Yüklenici firmaya (Ulusal Güvenlik Kuruluşuna Teslim edilmek üzere)

Olmak üzere 2 farklı şekilde uygulanabilir.

DOĞRUDAN TESLİM

  • Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından ‘’Yüklenicinin kimlik bilgileri, satış fatura bilgileri ile işlemin KDVK 13/f maddesi gereği istisna olduğuna dair şerh içeren’’ istisna yazısı istisna kapsamında işlemin belgelenmesi amacı ile Yükleniciye verilir. (KDVGUT Ek-11/A).  İstisna Yazısı VUK hükümleri gereği Yüklenici tarafından muhafaza edilir.
  • Yüklenici firma yurt dışı bir firma ise söz konusu istisna belgesi İlgili Gümrük İdaresine hitaben düzenlenir.
  • Yüklenici tarafından düzenlenen satış faturasında istisna kapsamına giren ve girmeyen işlemlerin bulunması halinde ayrı ayrı olacak şekilde faturada gösterilir.
  • Mal veya hizmet alımı aşamasında Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından kapsama girip girmediği konusunda tereddüt olması halinde Gelir İdaresi Başkanlığından görüş alınabilir.

YÜKLENİCİ FİRMAYA TESLİM

  • Yükleniciler tarafından Ulusal Güvenlik Kuruluşu ile yapılan sözleşmeye dayanarak yapılacak teslim ve hizmetlerin üretiminde kullanılacak mal ve hizmetler cins ve ölçü itibariyle bir listede toplanarak Ulusal Güvenlik Kuruluşu onayına sunulur.
  • Ulusal Güvenlik Kuruluşu listedeki bilgileri gerekli gördüğü taktirde değişiklik yaparak onaylar.  (KDVGUT Ek-11/B). 
  • Projenin yürütülmesi aşamasında gelişme ve ihtiyaçlara göre sözleşme değişikliği, yeni alımlara ihtiyaç duyulması halinde liste Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından (ilk listedeki bilgileri içerecek şekilde) düzeltilebilir.
  • Mal veya hizmet alımı aşamasında Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından kapsama girip girmediği konusunda tereddüt olması halinde Gelir İdaresi Başkanlığından görüş alınabilir.
  • Ulusal Güvenlik Kuruluşu onayladığı listenin bir örneğini (Yüklenici tarafından Satıcı firmaya ibraz edilmek üzere) Yükleniciye verir. (KDVGUT Ek-11/C). 
  • Yüklenici istisna yazısı ve onaylı listenin bir örneğini Satıcıya ibraz eder ve Satıcı tarafından düzenlenen faturada istisna yazısı bilgilerini içerecek şekilde KDV uygulamaksızın fatura düzenler.
  • Yüklenici tarafından ithalat yapılması halinde istisna yazısı ve onaylı listenin bir örneği İlgili Gümrük İdaresine ibraz edilir. İthal işleminde sorumlu sıfatı ile KDV hesaplanmaz.
  • Yüklenici tarafından istisna kapsamında teslim edilecek malın hazır alımı veya ithalatı da ‘’Yüklenici firmaya teslim’’ başlığında geçerli işlemlere tabidir.
  • İthal yolu ile alımlarda teslimde alt sınır bulunmamakta olup diğer alımlarda 10.000 TL (KDV hariç) altı alımlarda istisna kapsamında teslim yapılmaz.

BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

YÜKLENİCİLERİN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU:

Yüklenici tarafından Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından onaylanan listenin onay tarihini içeren dönemde ve her hâlükârda liste kapsamında alım yapmadan önce elektronik ortamda (KDVGUT Ek-11/B) Gelir İdaresi Başkanlığına göndermesi zorunludur.

SATICILARIN BİLDİRİM ZORUNLULUĞU:

Satıcılar tarafından istisna kapsamında satış yapılan dönemde elektronik ortamda verilen KDV beyannamesi (e-beyanname) ekinde yer alan form ile (KDVGUT Ek-11/D) Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirmesi gerekmektedir.

Bu form ile bildirim yapılmaması halinde KDV iade talepleri kabul edilmez.

İSTİSNANIN BEYANI

KDV iade talebi istisna kapsamında teslim ve hizmetin gerçekleştiği dönem KDV beyannamesinde yer alan 310-kod numaralı ‘’Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetler’’ satırı aracılığı ile beyan edilir.

İBRAZI ZORUNLU BELGELER:

  • Standart İade talep dilekçesi.
  • İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi.
  • İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi.
  • İadesi talep edilen hesaplama tablosu.
  • Satış faturaları listesi.

İbrazı zorunlu olan yukarıda sayılan belgeler sistem üzerinden verilecek olup;

Yükleniciler tarafından;

Dilekçe ekinde Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından yükleniciye verilen belgenin (KDVGUT Ek-11/A) bağlı bulunulan Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne verilmesi gerekmektedir.

Satıcılar tarafından;

Dilekçe ekinde yükleniciye verilen belge (KDVGUT Ek-11/C) ve listenin (KDVGUT Ek-11/B) bağlı bulunulan Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne verilmesi gerekmektedir. İstisna kapsamında satış yapılan dönemde elektronik ortamda verilen KDV beyannamesi (e-beyanname) ekinde yer alan formun (KDVGUT Ek-11/D) verilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

İADE TALEPLERİNDE SINIR

Mahsuben iade:

YMM raporu, Vergi inceleme raporu ve teminat aranmaksızın miktarına bakılmaksızın mahsup talepleri yerine getirilir.

Nakden iade:

(2024/Eylül ve önceki dönemler için 10.000 TL) olmak üzere 2024/Ekim ve sonraki dönemlere ait 50.000 TL’yi aşmayan nakden KDV iade talepleri  YMM raporu veya Vergi inceleme raporu ve teminat aranmaksızın yerine getirilir.

(2024/Eylül ve önceki dönemler için 10.000 TL) olmak üzere 2024/Ekim ve sonraki dönemlere ait 50.000 TL üzeri nakden iade talepleri YMM raporu veya Vergi inceleme raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde teminat mektubunun çözümü YMM raporu veya Vergi inceleme raporuna göre yapılır.

MÜTESELSİL SORUMLULUK

Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından onaylı listedeki miktarları aşacak veya listede yer almayan alımlara yer verecek şekilde alım yapılması halinde alışta ödenmeyen KDV ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar Yüklenicilerden aranır.

Ulusal Güvenlik Kuruluşu tarafından onaylı listedeki mal ve hizmetlerin istisna şartlarını taşımaması halinde alışta ödenmeyen KDV ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar Ulusal Güvenlik Kuruluşundan aranır.

KAYNAKLAR:

-KDV Genel Uygulama Tebliği

18.12.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM