YAZARLARIMIZ
Fuat Tekgül
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
fuattekgul02@gmail.com



İmalatçıların Mal İhracatları Kapsamında İade Taleplerinde Diğer İstisnalardan İade Talep Edilmesi Halinde Yüklenim Nasıl Hazırlanmalı?

01.05.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere yayınlanan 41 seri no’lu tebliğin 8.maddesi ile KDV Genel uygulama tebliğine eklenen ‘’ İmalatçılar Tarafından Yapılan Mal İhracında İhracat Bedeline Göre İade’’ bölümü ile ihracat istisna bedelinin % 10’una kadar yüklenim listesi hazırlanmaksızın iade talep etme imkanı sunulmuştur.

Yazımızın konusunu diğer iade hakkı doğuran işlemler ile beraber iade talep edilmesi halinde yüklenim listesinin oluşturulması aşamasında yapılması gereken işlemler oluşturmaktadır.

Yüklenim listesinin oluşturulması ile ilgili KDV G.U. tebliğinin 7.3 ‘’ İade Hakkı Doğuran İşleme Ait Yüklenilen KDV Listesi’’ bölümünde ‘’ Yüklenilen KDV listesi, esas itibarıyla, iadesi talep edilen KDV hesaplama tablosunda yer alan hesaplamalara konu olan vergili mal ve hizmet alışlarına ilişkin KDV’nin dayanak belgeler itibarıyla listelenmesinden ibarettir.’’ Denilmektedir. Altı çizgili ifadeden iade hakkı doğuran işleme ait iadesi talep edilecek KDV’lerin belge üzerinde yazılı olan ve deftere kayıtlı bedeller üzerinden talep edileceğine işaret edilmiştir.

İmalatçıların mal ihracatları (338 kod) ile iade talepleri, imalatçı ihracatçılar için ihtiyari olup iade hak sahibi tarafından mal ihracatı (301 kod) veya İmalatçıların mal ihracatları (338 kod) ile isteğe bağlı olarak talep edilebilecektir. Bu aşamada hangi seçeneğin firma için daha avantajlı olduğunun tespiti için mal ihracatı kapsamında iade talep ediliyormuşçasına mukayese yapabilmek amacı ile yüklenim listesi hazırlanması gerekecektir.

İmalatçı-İhracatçı olmanın yanı sıra aynı zamanda ihraç konusu malların yurt içinde indirimli orana tabi satışının yapılması halinde yüklenim listesi oluşturulması aşamasında yüklenim listesine konu edilecek alımların tespit edilmesi gerekmektedir. Ve her ne kadar ihraç kayıtlı satışlarda yüklenim listesi hazırlanmasa da ihraç kaydı ile teslim edilen malların imalatında kullanılan alımların İOTİ ve ihracat teslimlerine ait alımlar ile çakışmaması gerekmektedir.

Söz konusu yüklenim listesi oluşturulma aşamasında imalatçıların mal ihracatları kapsamında iade isteyen mükellefin yüklenim listesi oluşturulmaması sebebi ile bahsi geçen ayrıştırma işlemi aşamasında ne şekilde hareket edileceğine dair bir bilgi ihtiyacı oluşmuştur.

Her ne kadar imalatçıları mal ihracatları kapsamında iade isteyen mükellefin yüklenim listesi hazırlama zorunluluğu bulunmasa da diğer iade hakkı doğuran işlemler sebebi ile de iade talep edecek mükelleflerin 338-kodu ile istense dahi 301-kodu ile iade talep ediliyormuş gibi hazırlayacağı yüklenim listesini oluşturması ve yüklenim listesinde yer verilecek belge bilgilerinin ayrıştırılması sağlanmalıdır.

Önerimiz; birden fazla iade hakkı doğuran işlemi bulunan ve KDV iadesi talebinde bulunacak mükelleflerin her istisna türü için alt hesaplar açılarak yüklenilen KDV’lerinin takip edilmesi yönünde olacaktır.

KAYNAKLAR:

-KDV Genel uygulama Tebliği

-41 seri no’lu KDV tebliği

07.08.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM