Maliye Bakanlığınca yapılan son dönemdeki açıklamalar ile ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat artışlarına ve kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellefin radara takıldığı belirtildi. Öteden beri Maliye Bakanlığınca çeşitli sektörlerde olduğu gibi otomobil sektörü de zaman zaman mercek altına alınmaktaydı.
Son yasal düzenlemeler doğrultusunda ticari yetki belgesi olmayan kişilere araç satışına yönelik üç adet limiti getirildi. Bu limit belirlenirken, kişinin kendi üzerine olan araçlar ve vekaleten satma amacıyla aracı olduğu tüm araçlar dikkate alınıyor.
Gelir İdaresinin konuya bakışı da, yıl içinde üç araçtan fazla satış yapanların ticari kazanç kapsamında vergilendirilmesine yöneliktir.
Bu durumda yıl içinde bir aracı ticari amaçla satan ve vergi mükellefiyeti olmayan kişilerin durumu ne olacak? Vergi Usul Kanununun 3. Maddesinde, ‘‘Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya, ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.’’ hükmü yer almaktadır. Bu durumda Vergi İdaresince yıl içerisinde yapılan satış adeti değil, satışı yapan kişinin amacı dikkate alınmalıdır.
Özellikle lüks sınıf araçlarda kur kaynaklı fiyat artışları sonucunda, bir aracın yıl içerisinde ki satışından yüksek tutarlarda karlar elde edilebilmektedir. Bu durum vergilendirmede adaletsizliğe yol açmaktadır. Örneğin lüks kategoride yer alan bir arazi taşıtının satışından bir milyon kar elde edilebilirken, yıl içinde dört adet C sınıfı araç satışından bu tutarın çok daha altında kar elde edilebilmektedir. Bu durumda bir kişiye mükellefiyet tahsisi ettirilirken, diğer şahısın satışının verginin konusu dışında bırakmak adil bir tutum olmayacaktır.
Ayrıca yapılan satışın ticari kazanç mı yoksa arızi ticari kazanç mı olacağı nasıl anlaşılacağı da soru işaretidir.
Peki Maliye Bakanlığı araç alım satımı yapıp, mükellefiyet kaydı olamayan şahısların vergilendirilmesinde nasıl bir yol izlemelidir. Bu durumda yapılabilecek en makul çözüm araç alım satım sayısı yanında araçların satış tutarları üzerinde de durmak olacaktır. Araç satış tutarı artıkça banka ve finansal kurumların kullanımı da artacak ve bu kurumlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda tespitler daha da kolaylaşacaktır. Aksi taktirde yapılan incelemeler niyet okuyuculuğundan öteye geçemez.
29.08.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.