“Paranın Mutluluk Getirmediği Doğrudur, Ancak, Burada Sözü Edilen Başkasının Parasıdır.” BERNARD SHAW
Bilindiği üzere, bilanço esasına göre defter tutan ve karını buna göre tespit eden şirketler sermaye şirketleri olabileceği gibi, V.U.K.’ undaki hadleri aştığı için karını bilanço esasına göre tespit etmek zorunda kalan ferdi işletmeler, kollektif şirketler de olabilir.
Sermaye şirketleri, dönem kapanışını takip eden üç ay içinde genel kurul ve ortaklar kurulu toplantılarıyla dönem karının akıbetini belirlemek zorundadırlar. Nitekim, 6102 Sayılı T.T.K.’ unun 409’uncu maddesinde A.Ş.lerin olağan genel kurul toplantılarının dönem sonundan itibaren üç ay içinde yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Keza, Limited Şirketlerde de, genel kurulların yine T.T.K.’ unun 617’inci maddesine göre aynı süre içinde yapılacağı belirtilmiştir. Öte yandan genel kurulların olağan toplantılarında, kar paylarının dağıtılması konusunda karar verileceği, aynı Kanunun 409 ve 616’ıncı maddelerinde açıklanmıştır.
Ancak, T.T.K.’ unundaki bu düzenlemelere rağmen, uygulamada bu süreye riayet edilmemekte, genel kurul toplantıları, yılın geri kalan aylarında yapılabilmektedir. Özellikle kurumsallaşmamış aile şirketlerinde, T.T.K.’ unundaki belirli işlemlerin yapılması için genel kurul kararlarının gerekli olduğu toplantıların dışında toplantılar yapılmamakta, dolayısıyla dönem karlarının akıbetine karar verilmemektedir. Bu nedenle, bilançolar tetkikinde görüleceği üzere, yaygın bir şekilde, akıbetine karar verilmemiş karların, “Geçmiş Yıllar Karları” adı altında yer aldığını görürüz. Keza bu durum, genel kurulları olmayan şahıs şirketlerinin bilançolarında da yaygın şekilde görülür. Oysa, yukarıda anılan T.T.K.’ unun ilgili hükümlerine göre, dönem kapanışını takip eden yılda genel kurul toplantıları yapılarak, karın dağıtılmasına veya olağanüstü yedek akçelere aktarılması hususunda karar verilmesi halinde şirketlerin bilançolarında geçmiş yıl karları görünmeyecektir.
Bilançoların enflasyona göre düzeltmesi gündeme gelmediği sürece, “Geçmiş Yıl Karlarının” bilançolarda görülmesinde, ne T.T.K.’ unun, ne de vergi hukuku yönünden herhangi bir sonucu yoktur. Yine öz sermaye unsuru olarak, bilançoda 5’li hesap kodunda, ÖZ SERMAYE hesaplarında yer alır.
Ancak, bilançoların enflasyona göre düzeltmesi söz konusu olunca, düzeltme öncesi bilançolarda geçmiş yıl karlarının yer alması ile yer almaması arasında vergi hukuku açısından farklı sonuçları vardır. İşte yazımızda; düzeltme öncesi 31.12.2023 tarihli bilançolarda görülen geçmiş yıl karlarının, bilançolarda yer alması ile yer almaması arasındaki fark analiz edilerek, sonuçları değerlendirilecektir.
Bilindiği üzere, V.U.K.’ ununa 7338 Sayılı Kanunla eklenen Geçici 33’üncü maddesiyle, 2021 Yılında, V.U.K. Mükerrer 298’inci maddesinde öngörülen şartların gerçekleşmesiyle uygulanması gereken enflasyon düzeltmesi 2024 Yılına ertelenmiştir. Buna göre, 31.12.2023 Bilançosu başlangıç düzeltmesine esas olmak üzere, enflasyon düzeltmesi 2024 yılında uygulanacaktır. Görülüyor ki, 2024 yılında uygulanacak enflasyon düzeltmesi için, 31.12.2023 Tarihli bilanço başlangıç bilançosu olarak düzeltmeye tabi tutulacaktır. Nitekim, 5024 Sayılı Kanunla V.U.K. Mükerrer 298’inci maddesinde yapılan değişiklikle getirilen enflasyon düzeltmesi ile yine aynı kanunla getirilen Geçici 25’inci maddesine ilişkin hükümlerde 31.12.2003 tarihli bilançonun başlangıç bilançosu olarak enflasyon düzeltmesine tabi olacağı belirtilmiştir.
Öte yandan, 2021 yılında, Mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasına göre, enflasyon düzeltmesi için öngörülen şartların gerçekleşmesine rağmen, Vergi İdaresi, 16 yılı aşkın bir süreç içinde uygulanmayan enflasyon muhasebesine şirketlerin hazırlıklı olmamaları gibi v.s. nedenlerle, V.U.K. Geçici 33’üncü maddesiyle 2024 yılına ertelemiştir. Buna göre, 31.12.2023 düzeltmeye konu başlangıç bilançosu olmak üzere, 2024 yılı faaliyet sonuçları enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. Vergi İdaresi, bu erteleme öncesi, 2021 yılında enflasyon düzeltmesinin uygulanacağına ilişkin olarak, enflasyon düzeltme Tebliğ taslağı yayımlamıştır. Ancak, söz konusu yasal ertelemeyle, bu Tebliğ taslak olarak kalmış ve işlerlik kazanmamıştır. 2024 Yılında, enflasyon düzeltmesi yürürlüğe girmesi ile söz konusu tebliğ taslağının da işlerlik kazanacağı açıktır. Bu tebliğ taslağı da; 2004 yılında uygulanan enflasyon düzeltmesi mevzuatı esas alınarak ve bu mevzuata atıf yapılarak hazırlanmıştır. Nitekim Tebliğ taslağında, şu ifadelere yer verilmektedir;
“31/12/2021 (31.12.2023) tarihli bilançonun düzeltilmesi; 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci Maddesinin (A) fıkrası hükümleri, mezkûr fıkranın uygulamasına ilişkin daha önce yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.” İfadelerine yer verilmiştir. Dolayısıyla, 5024 Sayılı Kanunla yürürlüğe giren enflasyon düzeltmesine ilişkin Vergi Mevzuatımızda yer alan tüm düzenlemeler geçerliliğini korumaktadır. Bu durumda, V.U.K. Mükerrer 298 ve Geçici 25’inci maddelerindeki yasal hükümler ile bu hükümlerin uygulanmasına ilişkin V.U.K. 328, 337 ve 338 no.lu tebliğler ve Gelir İdaresinin yayımladığı 3, 9 ve 17 Seri no.lu V.U.K. sirküleri geçerliliğini korumaktadır.
Önceki enflasyon düzeltmesine ilişkin mevzuatı incelediğimizde, 328 Seri no.lu V.U.K.’ unu Tebliğinde; Geçmiş yıl kârlarının düzeltilmeksizin enflasyon fark hesabına atılarak sıfırlanacağını belirtmiştir. Diğer bir deyişle, enflasyon fark hesabının alacak tarafında mukayyet bedeli ile yer alarak, bu hesabın bakiyesine göre enflasyon geçmiş yıl kârları veya zararları içinde yer alacaktır. Öte yandan, söz konusu kârlar (dönem kârı veya geçmiş yıl kârları) 698-Enflasyon Fark Hesabına atılmaksızın, doğrudan doğruya, enflasyona göre düzeltilmiş bilançoda mukayyet bedelleri ile de yer alabilir. Bunun sonucu, bilançonun denkliği gereği, enflasyon geçmiş yıllar zararları veya kârları hesabı, söz konusu kârlar kadar farklı olacaktır. Ancak, biz, işlemlerimizde, düzeltme öncesi bilançoda yer alan geçmiş yıl karlarını, 698- ENFLASYON FARK HESABINA atarak sıfırlayacağız. Enflasyon fark hesabının bakiyesi de, ENFLASYON GEÇMİŞ YILLAR KARLAR VE ZARARLAR HESABI ile kapatılacaktır. Bu açıklamalarımızı muhasebe kayıtları olarak somutlaştırırsak aşağıdaki gibi olacaktır;
-----------------------------------------/-------------------------------------------
570-Geçmiş Yıl Karları (Düzeltme Öncesi Bilanço.) ****
698- Enflasyon Fark Hesabı ****
-----------------------------------------/-------------------------------------------
698-Enflasyon Fark Hesabı(Bakiyesi) **
570- Enflasyon Geçmiş Yıl Karları **
-----------------------------------------/-------------------------------------------
Öte yandan, bilançonun enflasyona göre düzeltilmesinde; parasal olmayan kalemler esas alınır. Parasal olmayan kalemler ise, V.U.K. Mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasının 2 bendinde parasal ve parasal olmayan kalemler aynen aşağıdaki gibi tanımlanmıştır; “ Bu maddenin uygulanmasında;
a) Parasal olmayan kıymetler; parasal kıymetler dışındaki kıymetleri,
b) Parasal kıymetler; Türk Lirasının değerindeki değişmeler karşısında nominal değerleri aynı kaldığı halde, satın alma güçleri fiyat hareketlerine göre ters yönde değişen kıymetleri (Yabancı paralar da parasal kıymet olarak dikkate alınır.),
c) Enflasyon düzeltmesi; parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle, malî tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasını,”
328 Seri no.lu Tebliğin eki listede parasal olmayan kalemler tek tek belirtilmiştir. Düzeltmeye konu varlıklar, duran varlıklar ve öz sermaye kalemleridir. Öz sermaye kalemleri içinde, ödenmiş sermaye, yasal yedek akçeler, olağanüstü yedek akçeler, statü yedekleri, özel fonlar(sabit kıymet yenileme fonu),emisyon primleri, hisse senedi iptal karları, parasal olmayan kalemler olarak enflasyon düzeltmesine tabi olacaklardır. Öz sermaye kalemleri içinde yer almakla birlikte, “ Geçmiş Yıl Karları, D.A.F, Dönem Net Karı, Geçmiş Yıl Zararları, Dönem Net Zararı” enflasyon düzeltmesine tabi değildir. Yukarıda belirttiğimiz üzere, bu hesaplar “ 698- Enflasyon Fark Hesabına” atılarak,(0) lanır.
Aşağıda vereceğimiz örnek olaylarda, düzeltme öncesi bilançolarda, “ Geçmiş Yıl Karlarının” yer alıp, almamasının, işletme açısından enflasyon düzeltmesine göre sonuçları, değerlendirilecektir.
A-31.12.2023 Tarihli Bilançolarda Geçmiş Yıl ve/veya Geçmiş Yıllar Karları Mevcutsa;
Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız üzere, Türkiye’de sermaye şirketlerinin kurumsallaşmamış olmasının bir göstergesi de, T.T.K.’ unun genel kurul kararlarını zorunlu kıldığı işlemler dışında, genel kurul toplantıları yapmamaları ve dönem karlarının akıbetlerine karar verilmemesidir. Dolayısıyla, gerek dönem karının, gerekse, önceki yıllar karlarının bilançolarda, “ 570- Geçmiş Yıllar Karları” olarak görülmesidir. Düzeltme öncesi bilançolarda görülen bu karların düzeltmesi, hali hazır mevzuata göre aşağıdaki örnek olayımızda gösterilmiştir;
ÖRNEK OLAY-1;
AKTİF 31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇO (ENFLASYON DÜZELTME ÖNCESİ) PASİF |
|||
KASA |
10.000 |
K.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
3.000.000 |
BANKALAR |
505.500 |
U.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
6.000.000 |
MAKİNELER |
6.000.000 |
ÖZ KAYNAKLAR |
5.315.500 |
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
- 3.000.000 |
SERMAYE 1.000.000 |
|
BİNALAR |
12.000.000 |
YASAL YEDEK AKÇELER. 205.500 |
|
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
- 1.200.000 |
GEÇMİŞ YIL KARLARI. 3.000.000 |
|
|
|
DÖNEM NET KARI 1.110.000 |
|
TOPLAM |
14.315.500TL |
TOPLAM |
14.315.500TL |
Veriler;
*(A) Ltd. Şti. 2019 yılı Ocak ayında kurulmuş olup, sermayesinin tamamı kuruluşta ödenmiştir. 1inci tertip Yasal Yedek Akçeler, 2020 yılı mayıs ayında 50.000TL, 2021 yılı mayıs ayında 155.500TL.ayrılmıştır.
* Makineler ve Binalar, şirket aktifine Eylül/2019 tarihinde kaydedilmiş olup, makinelerin amortisman oranı %10, Binaların amortisman oranı %2 olarak tespit edilmiştir. .
* 31.12.2023 Tarihi itibariyle, TAHMİNİ Yİ-ÜFE. 3.066,75 olarak hesaplanmıştır.
-----------------------------------------/-------------------------------------------
Enflasyon Düzeltme Hesabı. 77.196.124.-
ENFLASYON GEÇMİŞ YIL KARLARI. 77.196.124.-
-----------------------------------------/-------------------------------------------
Bu hesaplamalar sonucu şirketin düzeltilmiş bilançosu aşağıdaki gibi olacaktır;
AKTİF 31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇO (Enf. Göre Düzelt. Bilanço) PASİF |
|||
KASA |
10.000 |
K.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
3.000.000 |
BANKALAR |
505.500 |
U.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
6.000.000 |
MAKİNELER |
40.840.080 |
ÖZ KAYNAKLAR |
85.447.684 |
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
20.420.040 |
SERMAYE 1.000.000 |
|
BİNALAR |
81.680.160 |
SERM. OL. FARKL. 6.218.260 |
|
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
8.168.016 |
YASAL YEDEK AKÇELER. 1.033.300 |
|
|
E.GEÇMİŞ YIL KARLARI. 77.196.124 |
||
|
|
DÖNEM NET KARI 0,00 |
|
TOPLAM |
94.447.684TL |
TOPLAM |
94.447.684TL |
B- Geçmiş Yıl Karları, 31.12.2023 Tarihli Bilançolarda Mevcut Değilse, Sermayeye İlave Edilmişse;
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yaygın bir şekilde şirketler dönem karlarının akıbetleri konusunda karar almadıkları için, bilançolarda geçmiş yıl karları olarak öz sermaye içinde yer almakta, hatta, muhtelif dönemlerde gerçekleşen zararlar da geçmiş yıl zararları olarak, bilançoda yine negatif öz sermaye unsuru olarak, öz sermaye içinde yer almaktadır.
Yukarıda örnek olarak verdiğimiz düzeltme öncesi bilançoda yer alan geçmiş yıl karlarının, 2023 yılı Mayıs ayı içinde yapılan ortaklar kurulu toplantısında, SERMAYEYE İLAVESİNE kararı verilmiş ve ayni ay içinde sermaye artışı T. Sicilinde tescil edilmiştir. Bu durumda, düzeltme öncesi bilanço aşağıdaki gibi olacaktır;
* Mayıs-2023 Tarihi itibariyle, TAHMİNİ Yİ-ÜFE. 2.526,48 olarak hesaplanmıştır.
ÖRNEK OLAY-2;
AKTİF 31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇO (ENFLASYON DÜZELTME ÖNCESİ) PASİF |
|||
KASA |
10.000 |
K.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
3.000.000 |
BANKALAR |
505.500 |
U.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
6.000.000 |
MAKİNELER |
6.000.000 |
ÖZ KAYNAKLAR |
5.315.500 |
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
- 3.000.000 |
SERMAYE 4.000.000 |
|
BİNALAR |
12.000.000 |
YASAL YEDEK AKÇELER. 205.500 |
|
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
-1.200.000 |
GEÇMİŞ YIL KARLARI. - |
|
|
|
DÖNEM NET KARI 1.110.000 |
|
TOPLAM |
14.315.500TL |
TOPLAM |
14.315.500TL |
Bilançoda görüleceği üzere, şirketin öz sermayesinde bir değişiklik olmamıştır. Yalnızca esas sermayesi, geçmiş yıl karları kadar artmıştır. Öte yandan, dönem net karı da, takip eden yıl gelmediği için, bilançoda yer almıştır.
Söz konusu bilanço ve enflasyon düzeltme hesabı, yine yukarıdaki veriler ve ayni Yİ.ÜFE katsayıları esas alınarak aşağıdaki gibi olacaktır;
* Düzeltilmiş Bilanço;
AKTİF 31.12.2023 TARİHLİ BİLANÇO (Enf. Göre Düzelt. Bilanço) PASİF |
|||
KASA |
10.000 |
K.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
3.000.000 |
BANKALAR |
505.500 |
U.VADELİ YABANCI KAYNAKLAR |
6.000.000 |
MAKİNELER |
40.840.080 |
ÖZ KAYNAKLAR |
85.447.684 |
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
20.420.040 |
SERMAYE 4.000.000TL |
|
BİNALAR |
81.680.160 |
SERM. OL. FARKL. 6.859.789TL |
|
BİRİKMİŞ AMORTİSMAN(-) |
8.168.016 |
YASAL YEDEK AKÇELER. 1.033.300TL |
|
E.GEÇMİŞ YIL KARLARI. 73.554.595TL |
|||
DÖNEM NET KARI |
0 |
||
TOPLAM |
94.447.684TL |
TOPLAM |
94.447.684 TL |
Her iki örnek olayı karşılaştırdığımızda, farkın geçmiş yıl karlarından kaynaklandığını görürüz. Geçmiş yıl karları bilançoda yer aldığı zaman, enflasyon düzeltmesi sonucu enflasyon geçmiş yıl karları 77.196.124TL olurken, 31.12.2023 tarihinden önce sermayeye ilave edilmiş olması halinde, enflasyon geçmiş yıl karları 73.554.595-TL.’ye düşmüştür. Ancak, bu fark, sermayeye ilave edilen 3.000.000-TL. geçmiş yıl karları ile bu karın artık sermaye olarak düzeltilmesinden kaynaklanmaktadır.(641.529TL)
Hesaplamalarımızdan görüleceği üzere, geçmiş yıl karları bilançoda mevcut iken, enflasyon fark hesabıyla (0) lanırken ve enflasyon geçmiş yıl karlarını o bedel kadar artırırken, sermayeye ilave edilmiş olması halinde, söz konusu bedel, sermaye olarak düzeltmeye tabi olduğu için düzeltme tutarı kadar sermayeyi artırmıştır. Diğer bir deyişle, sermaye olumlu farkları kadar öz sermayede + değer yaratmıştır.
Öte yandan, geçmiş yıl karlarının sermayeye ilave edilmiş olması halinde, takip eden yıllarda enflasyon düzeltmesinde, bu sermaye olumlu farkları parasal olmayan kalem olarak, tekrar taşıma katsayısı ile düzeltmeye tabi tutulacaktır.
Her ne kadar Kanunda böyle bir düzenleme olmasa da, V.U.K. 338 Seri no.lu Tebliğin dip notunda, enflasyon geçmiş yıl karları veya zararların da, taşıma katsayısı ile düzeltilerek, sonucunun kar veya zarar olarak vergi konusu olacağı belirtilmiştir. .Ancak, mükellef şirketimiz adına ihtirazi kayıtla beyanname vererek, konuya ilişkin açtığımız dava da, hem vergi mahkemesinde, hem de Danıştay’da dava lehimize sonuçlanmıştır. Özet olarak yargı kararında, taşıma katsayısı ile ortaya çıkan farkın gerçek gelir veya gerçek zarar olarak kabul edilmeyeceği belirtilmiştir. (Danıştay 3. Dairesi, Esas No; 2006/1297, Karar No; 2007/1811)
Bilindiği üzere, bilançonun enflasyona göre düzeltilmesi sonucunda ortaya çıkan “enflasyon Geçmiş yıl karları ve zararları”, V.U.K.’ unun Geçici 25’inci maddesine göre, sermayeye ilave dışında hiçbir işleme tabi tutulmaz. Kar olarak vergiye tabi tutulmaz. Zarar olarak da kabul edilmez. Yine aynı madde hükmünde, bu geçmiş yıl karlarının başka hesaplara aktarılması veya işletmeden çekilmesi halinde, olayın vuku bulduğu hesap döneminde, dönem karı ile ilgilendirilmeksizin kurumlar vergisine tabi tutulur.
Ayrıca, sermaye azaltmasında, sermayeye ilave edilmiş geçmiş yıl karları, sermayenin içindeki unsurların azaltma sırasına göre, dağıtılmış kar kabul edilerek %10 stopaja tabi tutulurken, enflasyon geçmiş yıl karlarının sonraki yıllarda sermayeye ilave edildiğinde, sermaye azaltmasında öncelikli olarak, hem kurumlar vergisine, hem de dağıtılmış kar kabul edilerek %10 stopaja tabi tutulur.
Bu açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere, 31.12.2023 tarihli bilançolar enflasyon düzeltmesinden önce, şirket bilançolarında yer alan geçmiş yıl karlarının genel kurulların kararları ile sermayeye ilavesinde yarar vardır. Ayrıca, genel kurulların kararlarında, geçmiş yıllar karlarının akıbetleri konusunda karar verilirken, enflasyon düzeltmesinden yarar sağlamak için mutlaka, sermayeye ilave zorunlu değildir. Genel kurullar, geçmiş yıl karlarının OLAĞANÜSTÜ YEDEK AKÇELERE aktarılmasına da karar verebilirler. Olağan üstü yedek akçeler de, parasal olmayan öz sermaye kalemi olarak, düzeltmeye tabiidir. Bunların daha sonra sermayeye ilaveleri halinde de, sermaye azaltımında sermayeye ilave edilmiş geçmiş yıl karları gibi işlem görecektir. Diğer bir deyişle, %10 stopajla yetinilecektir.
V.U.K. Mükerrer 298’inci maddesine göre, iki şartı da birlikte gerçekleşen 2021 yılında yürürlüğe girerek 2022 yılında uygulanması gereken enflasyon düzeltmesi, 7338 Sayılı yasa ile 2024 yılına ertelenmiştir. 31.12.2023 bilançosu başlangıç düzeltme bilançosu olmak üzere, kazancını bilanço esasına göre tespit eden mükellefler, 2024 yılı kazançlarını enflasyon düzeltmesi yaparak beyan edeceklerdir. Erteleme nedeniyle, kesinlik kazanmayarak taslak halindeki enflasyon düzeltme tebliğinde, 5024 Sayılı kanunla uygulanan enflasyon düzeltmesine ilişkin mevzuatın aynen geçerliliğini koruduğu belirtilmiştir. Bilindiği üzere, enflasyon muhasebesi yalnızca 2004 yılında uygulanmış, Kanuna göre, takip eden yıllarda düzeltme şartları oluşmadığı için uygulanmamıştır.
Yazımızda belirtiğimiz nedenlerden ötürü, şirketlerin bilançolarında önceki yıllardan gelen, ancak, genel kurulları tarafından akıbetlerine karar verilmemiş geçmiş yıllar karları adı altında öz sermaye unsuru bulunmaktadır. Bu karlar, genel kurul kararları ile sermayeye ilave edilir veya dağıtım konusu yapılır veya olağanüstü yedek akçelere aktarılır. Dağıtım yapılması halinde öz kaynaklarda azalma olurken, diğer iki halde de şirketin öz kaynakları değişmez.
Yukarıda örnek olaylar üzerinden yapılan ayrıntılı hesaplamalar ve açıklamalardan anlaşılacağı üzere, 31.12.2023 tarihli düzeltme öncesi, şirketlerin öz sermayeleri içinde yer alan, akıbetlerine karar verilmemiş geçmiş yıl karlarının, düzeltme öncesi sermayeye ilavelerinin veya olağanüstü yedek akçelere aktarılmasının şirketler açısından yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
YARARLANILAN KAYNAKLAR;
1-Ferhat FAHRAN, “Enflasyon Geçmiş Yıl Zararlarının Taşıma Katsayısı İle Düzeltilmesi Sonucu Açılan Dava Ve Yargı Kararları”, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Dergisi, Ağustos/202
2-Ferhat FAHRAN “Enflasyon Düzeltmesi Öncesi D.A.F.’ların Sermayeye İlave Edilip, Edilmemesi Tercihinin Değerlendirilmesi;” Ağustos/2022
10.02.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.