Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin yüzde 80'i 5’inci yılına, yüzde 96’sı 10’ıncı yılına ulaşamıyor.Artan rekabet ve yabancı oyuncu sayısı, kurumsallaşamama gibi nedenler şirketlerin yaşam süresini olumsuz etkiliyor.
Günümüzde General Motors gibi bir şirket batmamak için devlet desteğine ihtiyaç duyabiliyor, ya da dijital kamerayı icat eden Kodak, nakit girişi için dijital patentlerini satışa çıkarabiliyor. Peki şirketlerin bu durumuna ne sebep oluyor?
Sektörlerde yaşanan rekabet, Globalleşme, Kurumsallaşma, markalaşma, kaliteli üretim, nitelikli çalışan, aile şirketlerinin kuşak çatışması, yenilikçilik vb.. bir çok konu bu nedenin bir parçası olabiliyor.
Tüm bu modern unsurları içinde barından en azından bir yol haritası çizilmesi noktasında, şirketlerin bir stratejiye ihtiyacı olduğu aşikardır.
Strateji kelimesin aslı Yunanca, “στρατηγ?α”—strategia kelimesinden gelir ve komutanlık sanatı anlamındadır.Taktik kelimesinin aslı da Yunanca “τακτικ?” – taktikos kelimesinden gelir ve anlamı, savaş sırasında askerlerin yaptığı manevralardır.
Bu anlamda baktığımız zaman, strateji savaş başlamadan önce yapılan uzun vadeli bir çalışma, taktik ise savaş sırasında hedefe varmak için yapılan hızlı ve kısa dönemli hareketlerdir. Diğer bir deyişle, strateji, pozisyon almak, taktik de hızla uygulanan manevralardır.
Stratejik planlama bir süreçtir. Sürekli değişen çevre ve ekonomik koşullar, stratejik planın dinamik ve güncel kalması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Stratejik plan, yapıldıktan sonra bir kenara atılan ve unutulan bir doküman değil, sürekli izlenerek güncellenmesi ve sadık kalınması gereken bir planladır.
Şirket yönetimleri için en etkili sistem planlama süreçlerinin yapılandırılmasıdır. Bu planlamadaki amaç, iş akış raporlama, bütçeleme, insan kaynakları ve iç kontrol süreçlerinin yapılandırılmasıdır. Şirketin sürdürülebilir kar ve yatırım hedeflerine ulaşabilmesi için, öncelikli olarak stratejik planlama ve kontrol süreçlerini oluşturulması, kurum kültürünü vizyon ve misyon özelliklerini belirlemesi gerekmektedir. Stratejik planlama şirket içi yapıların(operasyon, satın alma idari işler, insan kaynakları vb.. departmanların) görevlerini daha etkin, daha verimli, ortak dil ve ortak raporlama sistemi kullanarak yapmalarını sağlayacaktır.
Kurumsallaşma sancıları çeken şirketlerde, süreçler yönetimin önderliğinde alınan kararlarla belirlenmekte ancak sonuçları verimli takip edilememektedir.
Şirket içi yapılan toplantılarda alınan kararların uygulanıp uygulanmadığı, bütçelere sadık kalınıp kalınamadığı veya uygulama sonucunda çıktıların ne olduğu denetlenmeli ve stratejik planlamaya uygunluğu kontrol edilmelidir.
Tecrübelerimiz gösteriyor ki stratejik planlama ve denetim mekanizması oluşturulmamış yapılar, yoğun yönetim kontrolü gerektirmekte ve sürdürülebilir iş süreçlerinin önüne engel teşkil etmektedir. Bu durum zamanla tüm sisteme kalıcı zararlar verebilmektedir.
Ne yapmalı;
Şirketlerde Mali İşler sisteminin ele alınması ve tüm sistemi kapsayacak “STRATEJİK PLANLAMA VE İÇ KONTROL SİSTEMİ” kurulması hayatı bir konudur.
Şirketler, piyasa koşullarına ve içinde bulundukları sektör dinamiklerine uygun stratejik planını hazırlayıp gerekirse profesyonel destek alarak ilerlemelidirler.
Çok sevdiğim bir sözle konuyu bağlayalım.
“Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu yaratmaktır”
Peter F.Durucker
27.03.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.