YAZARLARIMIZ
Fehmi Yağlı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
www.muhasebe.gen.tr



A.Ş. Ve LTD. ŞTİ.’ler Yeni Yasa Karşısında Nasıl Vaziyet Almalı?-2

Ülke genelinde binlerce sayıda kurulmuş ve halen Ticaret Sicil kayıtlarına göre yaşıyor olan tüzel kişilik sahibi ticaret şirketlerinin (A.Ş. ve Ltd. Şti.’ler gibi) ; Yasalaşan ve aşamalı olarak yürürlüğe girecek olan yeni T.T.Kanunu karşısında alacakları vaziyetle ilgili bir önceki yazımızdan dolayı bir çok e-posta ve telefonla sorulara muhatap oldum.

Aynı konu ile ilgili birkaç yazı daha kaleme almam gerektiğine karar verdim. İlgi ve dikkatlerinize arz ediyorum. Önceki yazımda mevcut ticaret şirketlerine, nevi değişikliği yaparak ticaret firmalarına dönüşmeleri yönünde tavsiyede bulunmuştum. Bu tavsiyem kurumsallaşmış , profesyonel anlayışla yönetme seviyesine gelmiş yeni yasadan dolayı ortaya çıkacak ek finansman maliyetini karşılayacak imkana sahip ticaret şirketleri için değildir. Bu çapta ki ticaret şirketleri için yeni T.T.Kanunu gerçekten fevkalade önemli ve bir an önce uygulanması gerekli bir yasadır.

Hatta bu tip şirket ortak ve sahiplerine tavsiyem hükümete bu yasa ile bir takım değişiklikler yaptırmak için siyasi baskı kurmamalarını önemle tavsiye ederim. Bilindiği üzere eski ve yeni yasada tacirin ticari işlemlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etme sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak bu sorumluluk eski yasalarda tacirin şahsen kendisine ait iken yeni yasalarda bu sorumluluk şirket genel kurulu veya ortaklar kurulu kararı ile doğrudan şirket departmanlarından sorumlu yetkililerine dağıtılabilmektedir. Herhangi bir departman sorumlusu yasa karşısında düştüğü cezai işlemden doğrudan kendisi sorumlu olacaktır. Şirket yönetici ortakları veya diğer departman müdürleri sorumlu olmayacaktır. Önceki yazımda nevi değişikliği önerdiğim şirketler yeni yasanın getireceği ek mali yükümlülükleri karşılayacak imkana sahip olmayan firmalardır. Ticari şirketlerin ticari firmaya veya tersi nevi değişiklikleri kolaylaştırılmıştır. Ticari şirket sahipleri mevcut işlerini ticari firma olarak da rahatlıkla yürütebileceklerdir.

Mevcut yasalara göre bir ticari şirketin bilanço aktif ve pasifi ile kül halinde ticari firmaya dönüşmesi mümkün değildir. Bu durum yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle mümkün olacaktır. Ancak yeni yasa yürürlüğe girmeden mevcut yasa çerçevesinde bazı yapılacak işlemler için masraf daha az olacağından bugünden başlanılmasında fayda vardır. Ticaret sicil kaydında yapılacak değişikler yeni yasa karşısında yeni harcamalara ve işlemlere konu olacağından eski yasa yürürlükten kalkmadan gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Gayri faal ticaret şirketlerinin vergi dairesi ve benzeri mükellefiyet kayıtlarının silinmesi için yasal mecburiyet olan tasfiye süreci ve işlemlerine gerek kalmaksızın nevi değişikliğiyle ticari firmaya dönüştürülerek kayıt silme işlemi kolaylaşacaktır. Gayri faal şirketlerin sicil kaydının silinmesi için geçici bir süreliğine ticaret sicil memurlarını resen yetkilendirilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.

Ticari şirketler genel kurul veya ortaklar kurulu kararıyla ticari firmaya dönüşmesi halinde şirketin aktifinde kayıtlı bulunan tapu ve trafikte kayıtlı iktisadi kıymetlerin tapu ve ruhsat kayıtları resen kayıtlara işlenecektir. Yapılan değişikliğin yayınlandığı Ticaret sicil gazetesini tapu tescil,trafik tescil ve benzeri kurumlara vermek yeterli olacaktır. Basına yansıdığı kadarı hükümet şimdiden yeni yasanın ticaret şirketleri ile ilgili cezai müeyyidelerinde bir takım değişikliklere gitmeye hazırlandığını okumaktayız. Bence bu konuda hükümet taviz vermemelidir. Çünkü ülkemizde “tacir” sıfatı ile her türlü ticaretin yapılması mümkündür. Tüzel Kişilik olarak ticari hayat sürdürülecekse bu tercihin gereği de yerine getirilmelidir. Bir işletme “şirket” unvanını kullanacaksa bir bedeli olmalıdır.
 

20.04.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM