YAZARLARIMIZ
Fehmi Yağlı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
www.muhasebe.gen.tr



Limited ve Anonim Şirketler Yeni Yasaya Karşı Nasıl Bir Vaziyet Almalı?

Ülkemiz Yeni TTK ile birlikte yeni bir sürece girmektedir. Elli altmış yıl önce alelacele Avrupa ülkelerinden iktibas edilerek yasalaştırılan metinlerle ülkemizde ki ticaret hayatı bugünlere kadar gelmiştir. Ticaret hayatında iş adamları müteşebbisler firma sahipleri her zaman yasaların acımasız yaptırımlarından kurtulmak için yasaların lehte olan açıklarından istifade ederek ağır vergisel yaptırımlarından kurtulmayı becermiştir.

Yeni TTK ile yine ülkemiz yeni bir sürece daha girmeye hazırlanmaktadır. Bu yeni süreçte Limited, Anonim ve benzeri sermaye şirket sahipleri kendilerini nelerin beklediğini kestirememektedir. Küçük ve Orta Ölçekli Kobi statüsünde ki Limited ve Anonim Şirketler Yeni TTK ’nın ağır yükümlüklerinden kurtulmak için hızlı bir şekilde nevi değişikliğine gitmesi menfaatlerine olacaktır kanaatindeyim. Aksi halde Anadolu da irili ufaklı aile şirketi olarak kurulan Limited ve Anonim şirketler yeni kanunun yükümlüklerini yerine getirmek için ek maliyetlere girmek zorunda kalacaklardır. Ayrıca yeni yasanın getirdiği denetçi ataması, internet sitesi ve yasada belirtilen hususların internet sitesinde yayınlanması gibi yükümlüklerin ihmali sonucu parasal ve hapis gibi ağır cezai müeyyidelerin olması şirket sahiplerini zor durumda bırakacaktır. Devlet, vergi almak için geçmişte asgari hayat standardı uygulamıştı. Şirketlerin asgari hayat standardından muaf olması sebebiyle ticari hayatta şahıs firmaları yerine ticaret şirketleri tercih edilmiştir.

Ticaret erbabı vergisel yükü hafifletmek için ticari faaliyetini sermaye şirketi şeklinde sürdürmüştür. O yıllarda ticari işletmelere asgari hayat standardı uygulanması ülkemizde limited ve anonim şirket sayısının artmasına neden olmuştur. Diğer bir ifade ile ülkemizde sermaye şirketlerinin çoğalmasına, asgari hayat standardı üzerinden salınan vergi sebep olmuştur. Ülkemiz genelinde Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı Limited ve Anonim şirketlerin % 90 nından fazlası yeni yasanın yükümlülüklerini karşılayacak kadar iktisadi yapıya sahip değildir. Bu yüzden bu şirketlerin hızla nevi değişikliğine giderek ticari firma statüsüne dönüşmesi firma sahiplerinin lehine olacaktır.

Sermaye şirketlerinde parasal ve idari anlamda bir çok muamele ticaret firmalarının aksine hareket alanı zor bir sürece tabidir. Şirketlerin yeni yasadan dolayı mevcut muhasebecisinden farklı olarak denetçi ataması, şirketin bir çok idari ve mali tablolarının internette ilan edilmesi, şirket envanter sayımlarında bizzat denetçinin refakat etmesi, şirket nakit hareketlerinde ki olumsuzlukta denetçi tarafından onay verilmemesi gibi benzeri muameleler yoktu.

Şimdiye kadar TTK ’dan kaynaklanan herhangi bir cezai müeyyide yokken yeni yasada:

- Üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezası

- Üç aydan iki yıla kadar hapis cezası

- İki yıla kadar hapis ve adli para cezası

- Üçyüz güne kadar adli para cezası

- İkiyüz günden az olmamak üzere adli para cezası

- Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası

- Üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası

- Altı aya kadar hapis cezası

- Üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezası

- Altı aya kadar hapis ve yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezası gibi yeni cezai müeyyideler getirilmiştir.

Bu müeyyideler bir iş adamı için oldukça ağır cezai müeyyidelerdir. Bugüne kadar şirket sahipleri SGK ve Vergi Dairesi kaynaklı cezalardan muhasebecileri sorumlu tutmak suretiyle kendilerini rahatlatma yoluna gidiyorlardı. Fakat Yeni TTK ’da ki cezai müeyyidelerin doğrudan muhatap olarak şirket müdürlerini ve yönetim kurullarını alması şirket sahipleri açısından işin ne denli riskli ve önemli olduğunu göstermektedir. Şimdiye kadar şirket sahipleri şirketlerini ticari işletme gibi idare etmekte idiler. Yeni yasa buna artık imkan vermemektedir. Bu yüzden sermaye şirket sahipleri yeni kanunun yasal süreci başlamadan nevi değişikliğine giderek şirketlerini ticari işletme statüsüne dönüştürmeye başlamalıdırlar. Kanunun yasal sürecinden sonra yapılacak nevi değişikliği ek maliyetler gerektireceğinden bu değişikliğe şimdiden gidilmelidir.
 

11.04.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM