Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ilk olarak 15.06.2013 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 426 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ticaret hayatımıza girmiştir. Bu cihazlar, artık eski nesil olarak ifade ettiğimiz ödeme kaydedici cihazlardan farklı olarak, teknolojik gelişmeler çerçevesinde teknik ve fonksiyonel özelliklerle donatılmışlardır. Söz konusu cihazlar internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na veri aktarabilen, iletişim kurabilen, güvenli ve bilgisayar tabanlı cihazlardır.
Bu cihazları işyerlerimize dâhil etmek için vergi dairesinden izin almak gerekmiyor. Söz konusu cihazı satın aldıktan sonra yetkili servislerin yardımıyla cihazları kullanıma hazır hale getirebiliriz. Bu cihazların vergi dairesine kayıt edilmesi, başkasına devri, hurdaya ayrılması gibi işlemlerde yine vergi dairesine gidilmesine gerek bulunmamaktadır. Yalnız eski nesil ödeme kaydedici cihazlar için bu tarz işlemlerde söz konusu kolaylık maalesef mevcut değil.
Satın aldığımız cihazların kullanıma açılma işlemleri yukarıda da değindiğimiz gibi yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmektedir. Aldığımız cihaz, ruhsat ve fatura ile yetkili servise başvuru sonrasında servis görevlileri Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişime geçerek cihazın kaydını gerçekleştirecek ve kullanıma açacaklardır.
Söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olanlar, eski nesil cihazları kullanma zorunluluğu bulunanlarla aynı mükelleflerdir. 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun’a göre birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verme zorunluluğu bulunmayan perakende mal ve hizmet satışlarında bu cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar (Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler) dışındaki mükellefler ile Bakanlıkça kullanma mecburiyeti dışında bırakılan mükellefler bu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda değillerdir.
Kısaca belirtmek gerekirse;
Bu konuyu iki başlık altında ele almamız gerekmektedir. Birincisi yol kenarı otopark işletmeleri ile faaliyetlerinde seyyar banka POS cihazı kullanan mükellefler, ikincisi ise geriye kalan diğer mükellefler.
1. Yol Kenarı Otopark İşletmeleri İle Faaliyetlerinde Seyyar Banka POS Cihazı Kullananlar
Bahsedilen yol kenarı otopark işletmecileri ile söz konusu faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükelleflerin ( ÖRN: Müşterinin ayağına giderek seyyar EFT-POS cihazı ile tahsilat yapan işletmeler) işlemlerinde 01.10.2013 tarihinden beri yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunlulukları bulunmaktadır.
2. Diğer mükelleflerin durumuna gelince farklı zamanlarda yayınlanan tebliğler neticesinde en son olarak;
2.1. 2014 yılı ve öncesinde işe başlayan mükelleflerin ellerinde bulunan eski nesil ödeme kaydedici cihazların hurdaya ayrılması sonrasında veya mali hafızalarının dolması sebebiyle kullanılamayacak duruma gelmesi durumunda 30 gün içerisinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunlulukları bulunmaktadır.
2.2. 2015 yılı içerisinde faaliyete başlayan mükelleflerin durumu yine söz konusu eski nesil ödeme kaydedici cihazların mali hafızalarının dolması veya hurdaya ayrılması icap eden vaziyetlerin oluşması durumunda 30 gün içerisinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri doğmaktadır.
2.3. 2016 tarihi itibariyle faaliyete başlayan mükellefler ödeme kaydedici cihaz kullanma muafiyet koşullarını sağlamıyorlarsa işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yeni nesil ödeme kaydedici cihazları perakende satışları için kullanmak zorundadırlar.
2.4. 30 Eylül 2017 tarihinden sonra işe başlayanların veya şube işyeri açanlardan muaf tutulma şartlarını taşımayanların işe başlama veya şube açılış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.
Bununla ilgili bir sınırlama getirilmemiş olup, tüm mükellefler (yol kenarı otopark işletmecileri ile söz konusu faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler hariç) hali hazırda kullandıkları eski nesil ödeme kaydedici cihazlarını herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın söz konusu cihazların mali hafızaları dolana kadar ya da mali hafızanın değişimine gerek duyulacak bir durum oluşana kadar kullanabileceklerdir.
Mükelleflerin eski nesli ödeme kaydedici cihazlarının mali hafızalarının değişmesi gereken tarihten itibaren 30 gün içerisinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunlulukları bulunmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus eski nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaya devam edecek olan mükelleflerin 01.07.2018 tarihinden itibaren ödeme kaydedici cihaz günlük (Z) raporlarında yer alan bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmeleri gerekmektedir.
Belirtilen koşulların sağlanmasına rağmen yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetini süresinde (Süre:30 gün, kalkınmada öncelikli yerlerde 60 gün) yerine getirmeyen mükelleflere Vergi Usul Kanunu mükerrer 355 inci maddesine istinaden ceza tatbik edileceği 426 Sıra No.la Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 8 inci maddesinde belirtilmiştir.
Bunun yanı sıra mali hafızalarının değiştirilmesine zaruret doğana kadar eski cihazlarını kullanmaya devam etmesinde sakınca görülmeyen mükelleflerin 01.07.2018 tarihinden itibaren günlük (Z) rapor bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmemesi, eksik veya hatalı bildirilmesi durumlarında karşılaşılacak olan cezai müeyyide de aynı şekilde Vergi Usul Kanunu mükerrer 355 inci maddeye istinaden gerçekleşecektir. Söz konusu maddede öngörülen ceza tutarları ise 2018 takvim yılı için bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflere 1.600,00–TL, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için ise 800,00–TL tutarındadır.
Kaynaklar:
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu,
3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun,
426, 465, 483, 488 ve 489 Sıra No.Lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri.
09.05.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.