YAZARLARIMIZ
Fatih Mehmet Altan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
Doktora Öğrencisi
fatihmehmetaltan@gmail.com



Varlık Barışı Hakkında

Yurtdışında ki varlıkların ekonomiye kazandırılması ve yurt içindeki varlıkların işletmelerin özkaynaklarına eklenmesini sağlayarak sermaye yapılarının güçlendirilme amaçı ile çıkartılmış kanunlardır.

2008 Yılında 5811  sayılı kanun,

2011 Yılında 6111 sayılı kanun,

2013 Yılında 6486 sayılı kanun,

Ve en son çıkarılan 2018 Yılında 7143 sayılı kanun

7143 Sayılı kanunla birlikte yurt dışından 8 Milyar TL, yurt içinden ise 9 Milyar TL beyan edilmiş veya bildirilmiştir. Geçici madde 90’dan farklı olarak vergi oranı % 2 olarak belirlenmişti.

Geçici Madde 90 ile birlikte aşağıdaki durumlar mevcuttur

  • Sadece yurt dışı varlıklar değil yurt içinde ki varlıklarda 31.12.2019 tarihine kadar  bildirilirse aynı yasadan faydalanabilecektir.
  • Yurt içi ve yurt dışı varlıklarını bildirenler hiçbir şekilde vergi incelemesine ve tahriyatına tabi olmayacaktır.
  • Vergi cezası ve idari para cezası kesilmeyecektir.
  • Yararlanma hakkını yıl sonuna uzatan Geçici Madde 90’dan önce varlıklarını Türkiye’ye getirenler defter kayıtlarının düşürülmesi kaydıyla yasadan faydalanma hakkına sahiptir.
  • Defter tutan mükellefler, Türkiye'ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dahil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilecekler.
  • Beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla bu uygulamadan yararlanılabilecek.

Yapılması Gerekenler

  • Bildirilecek veya beyan edilecek varlıklara % 1 oranında vergi tarh olunur ve bu vergi tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar ödenir.
  • Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve varlıkların üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

Diğer

  • Varlık barışında ödenen vergiler gider olarak yazılamaz ve başka vergiden mahsup edilemez.
  • Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elde çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmez.

Kaynak : Gelir İdaresi Başkanlığı, Merkez Bankası verileri .

25.07.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM