Değerli okurlar, ülkemizin gerçek anlamda büyük bir ekonomik buhran içerisinde olduğu herkes tarafından aşikardır.
Vergi otoritesinin son haftalarda almış olduğu kararları ana başlıklarıyla hatırlayacak olursak;
Piyasalarda, para birimimizden daha çok işlem yaptığımız ve gün içerisinde sıkça dile getirmiş olduğumuz döviz kurlarındaki değişkenlikler iş yaşantımızın ve sosyal hayatımızın yadsınamaz gerçekleridir.
Düzenlemiş olduğumuz dövizli faturalarda ya da bizler adına düzenlenen faturalarda yer alan döviz kurunun;
Vergi Usul Kanununun “Fatura nizamı” başlıklı 231 nci maddesinde faturanın düzenlenmesi sırasında uyulacak hususlara yer verilmiş olup; Söz konusu maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır ifadesi yer aldığından irsaliye tarihi ile fatura tarihlerinin ilgili madde hükmü geçerli olmak kaydıyla farklı olabileceği bu farklılığın sadece tarihler olarak dikkate alınmayacağı; tarihlerin farklı olması nedeniyle döviz kurlarının da farklı olacağı bu durumun alıcılar/satıcılar arasında suistimal edilebileceği kaçınılmaz gerçeklerdir.
Örneğin; 06.05.2019 Tarihinde Aydın Yapı İnşaat firmasından, teslim edilen malların faturası ilgili firma tarafından 10.05.2019 Tarihinde düzenlenmiştir.
İrsaliye tarihinde döviz kuru 5,9602 TL iken bu tarihten itibaren faturanın düzenlendiği tarihe kadar döviz kurlarına bakacak olursak;
07.05.2019 Tarihinde Kur : 5,9915 TL
08.05.2019 Tarihinde Kur : 6,1475 TL
09.05.2019 Tarihinde Kur : 6,1607 TL
10.05.2019 Tarihinde Kur: 6,2026 TL olarak gerçekleşmiştir.
Satıcı tarafından irsaliye tarihinden itibaren 7 (yedi) günlük süre içerisinde kurların en yüksek olduğu bir anda fatura edilmiş olması; “Kur Kurnazlığının” apaçık göstergesidir.
Değerli Dostlar, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun Üçüncü Bölümünde “Vergiyi Doğuran Olay (Madde 10)”;
Olarak tanımlanmış olup; yine aynı kanunun “Döviz İle Yapılan İşlemler” Başlığı altında yer alan 26 ncı maddesinde
Denildiğinden, vergiyi doğuran olayın malın teslimi ya da hizmetin ifası ile gerçekleşeceği; dolayısı ile irsaliye tarihinin kuru dikkate alınarak faturaların düzenlenmiş olması gerekeceği alıcı ve satıcılar arasında karşılıklı olarak hak kaybını önleyecektir.
31.05.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.