Değerli okurlar 2018 yılının sonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2019 yılında kullanacakları ve fiziki ortamda tutulan ticari defterleri Aralık ayının sonuna kadar notere tasdik ettirilmesi gerekmektedir.
VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE KULLANILACAK DEFTERLERİN TASDİKİ
Vergi Usul Kanunu (VUK) 220. Maddesinde ‘Tasdike Tabi Defterler’ Başlığı altında yer alan aşağıda belirtilen defterlerin, aynı kanun içerisinde yer alan esaslara göre tasdik ettirilmesi zorunludur.
1. Yevmiye ve envanter defterleri
2. İşletme defteri
3. Çiftçi işletme defteri
4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil)
5. Nakliyat Vergisi defteri
6. Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri
7. Serbest meslek kazanç defteri
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) 221. Maddesinde ise, tasdike tabi defterlerin ‘tasdik zamanları’ açıklanmıştır. Bu maddeye göre, yukarıda belirtilen tasdike tabi defterleri kullanacak olanlar aşağıda belirtilen zamanlarda tasdik ettirmeye mecburdurlar.
Aynı Kanunun ‘Tasdik Yenileme’ Başlıklı 222. Maddesinde, defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenlerin Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenlerin bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye zorunlu olduklarına hükmedilmiştir.
TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE KULLANILACAK DEFTERLERİN TASDİKİ
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ‘Defter Tutma Yükümlülüğü’ Başlığı altında yer alan 64. Maddenin 3. Fıkrasında ; Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin (Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, limited şirketlerde müdürler kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterlerin) açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter veya ticaret sicili müdürlüğü onayı aranmaz.
Anlaşılacağı üzere, Türk Ticaret Kanunu’nda kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, diğer defterler için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.
Özetle ;
ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULACAK DEFTERLER
19.12.2012 Tarihli 28502 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 23. Maddesinde “Elektronik Ortamda Tutulacak Defterler” ile ilgili hükümler bulunmaktadır.
1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliğinin 3.3.2 maddesine göre;
· Açılış onayı: Hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını,
· Kapanış onayı: Hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını, ifade etmektedir.
Kaynaklar:
04.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.