İşyerinde çalışan sigortalılar, çalıştıkları ayın akabinde ki ayın yirmi üçüncü gününe kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilirler. Fakat bazen bu yasal süre geçtikten sonra Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde eksik hesaplamalar, unutulmalar, yanlış anlaşılmalar ve işveren veya sigortalı ile iletişimde problemler gibi birçok nedenden dolayı Asıl, Ek veya İptal Belgeler verilmek zorunda kalınabilmektedir.
Yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleri doğası gereği işyerine ait kayıt ve belgeler incelendikten sonra işleme alınmakta olup bazı özel durumlarda ise incelemeye gidilmeksizin işleme alınır.
Örneğin; 2019/Nisan ayına ait Asıl veya Ek aylık prim ve hizmet belgesini, Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda gönderdiniz, 2019/Nisan ayına ait APHB’sinin yasal verilme süresi 23 Mayıs günü sonunda bitecektir, bu süreyi geçirdiğiniz takdirde 24 Mayıs gününü takip eden üçüncü ay sonuna kadar yani Ağustos ayı sonuna kadar verdiğiniz Asıl veya Ek APHB’leri işleme direk alınabilir, bu tür belgeleri Sosyal Güvenlik Merkezinde bulunan bordrolama servisleri ön incelemeye tabi tutar, incelemeye gidilmeksizin işleme alınacakları hemen alır, alınmayacakları incelenmek üzere denetime sevk eder. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur belgelerin içerisinde iptal APHB olmamasıdır, çünkü hizmet iptal eden belgeler incelenmeden işleme alınamaz.
Asıl veya Ek APHB’leri ile bağlantılı olarak iptal APHB verdiğiniz takdirde bu sefer İptal belgeniz nedeniyle diğer belgelerinizde işleme alınmaz, onlarda incelemeye tabi tutulur. Yasal süresi dışında verilen Asıl veya Ek aylık prim ve hizmet belgeleri öncelikle servis tarafından içerisinde iptal APHB olup olmadığına göre ayrılır, iptal olanlar direk incelemeye sevk edilir ve işyeri dosyasına gönderilir, diğerleri ise incelenmeye devam edilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Yapılan Ön İnceleme Aşamalarında Dikkat Edilen Hususlar
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, yapılan denetim veya alınan ifadeler ile incelemeye sevk edilmeksizin de işleme alınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yapılacak denetim ve denetim esnasında belgede adı kayıtlı söz konusu sigortalıların beyanlarına istinaden tespit tarihinden geriye dönük bir yıllık süre dikkate alınabilir. 2019/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgesi hakkında yapılacak denetim 2020/Ocak ayı içerisinde olmalıdır. Defter tutmakla yükümlü olmayan ve defter tutmayan işverenler ise yasal süresi dışında verdikleri APHB’lerinin gerçekliğini sonradan değiştirilemez belgelerle kanıtlamak zorundadır.
18.09.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.