YAZARLARIMIZ
Fatih Akkuş
Sosyal Güvenlik Denetmeni
fthaks35@gmail.com



İlave İstihdama Prim Desteği

İşverenlerimiz açısından 7103 sayılı torba yasanın getirdiği en önemli kolaylıklardan biri 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 19’ncu maddede yer alan Prim Desteğidir.

Söz konusu Geçici 19’ncu madde ile istihdamın artırılması amacıyla kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik prim desteği sağlanması amaçlanmıştır.

 

DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI NELER?

Öncelikle istihdam edilecek kişi 1/1/2018 – 31/12/2020 döneminde işe alınacak İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmalı,

İlave istihdam edilecek işsizlerin işe girdikleri aydan önceki 3 aylık sürede toplam 10 günden fazla 4/a ve 4/c kapsamında sigorta bildirimi yapılmamış olmalı ve 4/b (isteğe bağlı sigortalı olanlar hariç) kapsamında sigortalı olmamaları,

İşe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri (APHB) / Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerindeki (MPHB) sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve destekten faydalanacak işverenin özel sektör işvereni olması şarttır.

 

DESTEK TUTARI NEDİR?

Prim desteği İmalat ve Bilişim sektörü ile diğer sektörlerde farklı tutarlar olarak uygulanacaktır.

İmalat ve Bilişim sektörlerindeki işyerleri için prim desteği sigortalının Prime Esas Kazancı (PEK)  üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesinin tamamı olarak uygulanacak. Ancak bu durumda prim desteği, ilgili döneme ait Günlük Brüt Asgari Ücretin sigortalının Prim Ödeme Gün Sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecektir. Buna göre 2018 yılı için imalat ve bilişim sektörlerinde prim desteği en fazla 2.029,50 TL (67,65 x 30 = 2.029,50)  olarak uygulanacak olup bu prim tutarı 5.412,00 TL (2.029,50 / %37,5 = 5.412,00) PEK’ e isabet etmektedir.

Diğer sektörlerdeki işyerleri için prim desteği ise PEK alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı olarak uygulanacaktır. Buna göre imalat ve bilişim sektörleri dışındaki sektörlerde prim desteği 2018 yılı için 761,06 TL (2.029,50 x %37,5 = 761,06) olarak uygulanacaktır.

Yani İmalat ve Bilişim sektöründe yer alan işyerleri diğer sektörlerde yer alan işyerlerine göre daha fazla prim desteğinden yararlanabilecektir.

 

DESTEK NE KADAR SÜRECEK?

Prim desteği 2020/Aralık ayını aşmamak üzere 12 ay süre ile uygulanacak. Ancak bu süre;

-18 yaşından büyük kadın,

-18 - 25 yaş arası erkek,

-İŞKUR’a kayıtlı engelli,

sigortalılar için 18 ay olarak uygulanacak. Ayrıca destekten yararlanılan sigortalının, destek süresini tamamlamadan işten ayrılıp tekrar aynı işyerinde işe başlaması halinde koşullarını sağlaması kaydıyla, kalan süre kadar destekten yararlanacaktır.

 

HANGİ HALLERDE DESTEKTEN YARARLANILAMAZ?

APHB / MPHB yasal süresi içerisinde verilmemesi,

Primlerin yasal süresinde ödenmemesi,

SGK’ ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması,

hallerinde prim desteğinden yararlanılamayacak. Ancak bu borçlarını taksitlendiren veya yapılandıranlar destek yararlanabilecek.

 

DİKKAT, DESTEK GERİ ALINABİLİR!

Her ne kadar prim desteği istihdam artışı için uygulanmak istense de bazı işverenler muvazaalı olarak istihdam artışı yapmış gibi işlem tesis ederek bu durumu kötü niyetli kullanmak isteyebilmektedir. Buna göre;

- Mevcut işletmesini kapatarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açan,

- Yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamı kaydıran,

- Şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştiren işverenlerden,

Fon tarafından karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak.

Ayrıca çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen yani kamuoyunda bilinen adıyla sigortasız işçi çalıştıran veya sahte sigortalı bildiriminde bulunan işyerleri hakkında, 5510 sayılı Kanunun ek 14 üncü maddesi uyarınca işlem yapılacak olup söz konusu madde hükmü gereği bu tür durumların ilk defa tespit edilmesinden itibaren bir aylık süre için söz konusu destekten mahrum kalınacaktır.

 

İLK DEFA TESCİL EDİLEN İŞYERLERİ İÇİN UYGULAMA

Destekten yararlanılacak süre olan  1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle APHB/MPHB vermeyen işyerleri şartları sağlanmak kaydıyla, 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin APHB/MPHB’ den itibaren destekten yararlandırılacak. Buna göre örneğin 2018/Haziran ayında ilk defa tescil edilen ve aynı ay içinde sigortalı çalıştırmaya başlayan işyeri 2018/Eylül ayından itibaren destekten faydalanabilecektir.

Ayrıca bahse konu prim desteğinden yararlanan işverenler, bu destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamayacağını belirtmekte fayda bulunmaktadır.

 

SONUÇ

Son olarak uygulamaya dair detaylar için çıkacak genelgenin, özellikle konunun bizzat uygulayıcısı durumunda olan meslek mensupları tarafından takip edilmesinin ve buna binaen işverenlerimizin konu hakkında bilinçlendirilmesi ile birlikte istihdama katkı sunmaları yolunda meslek mensuplarının önderlik etmesinin bu minvalde önemli olacağını düşünmekteyim.

Bu makalede yer alan görüşler yazarın kendisine ait olup Kurumunu bağlamamaktadır.

06.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM