4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, bu bölgelerde faaliyette bulunan şirketlere önemli vergi avantajları getirmiştir. Kanunun yürürlüğe 2001 yılından itibaren bölgelerde faaliyette bulunan vergi mükellefleri söz konusu indirim ve istisnalardan yararlanmaya başlamış ve 2013 yılına kadar da yararlanmaya devam edeceklerdir.
Teknoparklarda faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yararlanabileceği indirim ve istisnalardan daha önceki yazılarımızda detaylı olarak bahsetmiştik. Ancak sayıları giderek çoğalan teknoparklardan yararlanan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de her geçen gün artmaktadır.
Bu nedenle başlıklar halinde bu indirim ve istisnaları yeniden hatırlatmakta fayda olacağı düşünmekteyim.
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN YARARLANABİLECEĞİ İNDİRİM VE İSTİSNALAR
- Teknokentler de araştırma-geliştirme ve yazılım faaliyetlerinde bulunan gelir vergisi mükelleflerinin, bu bölgelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri kazançlar 31.12.2013 tarihine kadar gelir vergisinden istisnadır.
- Bölgede çalışan yazılımcı ve ar-ge personelinin bu faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri ücretler 31.12.2013 tarihine kadar gelir vergisinden istisnadır.
- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 20.ci madde ile “teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri” katma değer vergisinden müstesnadır.
- Serbest Meslek Faaliyetinde bulunan gelir vergisi mükelleflerinin bu bölgelerde elde ettikleri kazançlarda gelir vergisinden istisnadır. Ancak serbest meslek makbuzu düzenlenmesi halinde ödenecek ücret için stopaj yapılıp yapılmayacağı belli değildir. Kanaatime göre stopaj yapılmaması gerekir. Çünkü kazancın kendisi gelir vergisinden istisna olduğu için stopaj yapmaya gerek kalmayacaktır.
KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN YARARLANABİLECEĞİ İNDİRİM VE İSTİSNALAR
- Teknokentler de araştırma- geliştirme ve yazılım faaliyetinde bulunan Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, bu bölgelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri kazançlar 31.12.2013 tarihine kadar Kurumlar Vergisinden istisnadır.
- Bölgede çalışan yazılımcı ve ar-ge personelinin bu faaliyetleri dolayısıyle elde ettikleri ücretler 31.12.2013 tarihine kadar gelir vergisinden istisnadır.
- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 20. madde ile teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
DİĞER İNDİRİM VE İSTİSNALAR
- Bu bölgelerde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yanında ücretli olarak çalışan ar-ge ve yazılım personelinin ay içinde hak ettikleri ücretler üzerinden hesaplanan SGK işveren payının yarısı devlet tarafından karşılanacaktır.
Yukarıda kısaca sıraladığımız indirim ve istisnalardan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
Bu şartlardan kısaca bahsedecek olursak;
- Teknokent yönetimi ile sözleşme yapıp bağlı bulunulan vergi dairesine haber verilmeden ve izin alınmadan istisnaların başlamaz.
- Bölgede çalışacak ar-ge ve yazılım personelinin eğitim seviyelerinin en az lisan düzeyinde olması gerekir.
- Bölgede çalışan personelin bu bölgede fiilen çalıştığı süre tespit edilip ücret istisnası bu süreye isabet eden kısım kadar uygulanmalıdır.
- Bölgede ar-ge ve yazılım faaliyetine başlamadan önce üniversitenin hakem heyetinin proje ile ilgili görüş ve oluru alınmalıdır.
- Gelir ve Kurumlar Vergisi istisnaları sadece bu bölgedeki faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulanacaktır. Örneğin faiz, kur farkı demirbaş satış kazancı gibi kazançlara istisna uygulanmaz.
- Bölgedeki faaliyetler sonucu ar-ge ve yazılımların satılması halinde kdv istisnası uygulanacağı için, bu kazançları elde etmek için yüklenilen kdv ler hiçbir şekilde indirim konusu yapılamaz.
- Ortak giderler var ise (yani hem kdv ve gelir /kurumlar vergisi kapsamındaki faaliyetlerle ilgili hemde istisna kapsamında olmayan faaliyetlerle ilgili giderler) belli bir hesaplama yöntemine göre dağıtıma tabi tutulmalıdır.
- Bölgedeki faaliyetlerin sonucunda zarar çıkması halinde başka gelir ve karlara mahsup edilemez. Ayrıca zarar gelecek dönemlere devredemez.
Sonuç olarak; yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi teknoparklarda faaliyette bulunan kişi ve kurumların sayıları her geçen gün artmakta buna paralel olarak bu bölgelerde elde edilen kazanç ve istisnaların miktarı da artmaktadır.
Ancak bir çok vergiden istisna olan bu tür gelirlere, istisna hükümlerini uygularken çok dikkat etmek gerekir.
Özellikle yazılım hizmetlerinin satışına dikkat çekmek isterim. Bir çok yazılım şirketi bölgelerde ürettikleri yazılımları çoğaltarak satmakta ve her satışı kurum/gelir vergisi ile kdv istisnası uygulamaktadırlar. Oysa 4691 Sayılı Teknoloji Bölgeleri Geliştirme Kanunu bu istisna hükmünü yazılım ve ar-ge ye dayalı ÜRETİM faaliyetinden elde edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Burada anlaşılması gereken kanımızca “yazılım, üretilip mamül hale geldikten sonra tüm hakları ile birlikte (telif veya lisans) satışı istisna kapsamına girer. Aksi halde üretilen yazılım sürekli çoğaltılıp satılması ticari faaliyet kapsamında değerlendirilmesini gerektirir kanısındayım. Zira 5746 Sayılı Yasa ile ilgili olarak 31.7.2008 tarihli Resmi Gazete yayınlanan uygulama yönetmeliğinin “Ar-Ge ve yenilik sayılmayan faaliyetler MADDE 6 – (ğ) fıkrasında “Yazılımlara ilişkin, bilimsel ve/veya teknolojik ilerlemeler veya teknolojik belirsizliklerin çözülmesini içermeyen olağan ve tekrarlanan faaliyetler” şeklinde tarif ederek bizim görüşümüzü doğrulamıştır.
Ayrıca, KDV Kanunu’nun geçici 20 maddesinde yapılan tanım, 4691 Sayılı Teknoloji Bölgeleri Geliştirme Kanunda yapılan tanımdan farklıdır. Bu konuda da azami dikkat etmek gerekir.
11.11.2009
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.