YAZARLARIMIZ
Fahri Hikmet Köker
Yeminli Mali Müşavir
Köker YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
hkoker@isbank.net.tr



Teknopark Faaliyetlerinin Beyanı-2

Teknoparklarda Faaliyette Bulunan Mükellefler KDV Beyannamelerini Nasıl Düzenlemelidirler ?  

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyette bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin kdv beyannamelerini hazırlarken dikkat etmesi gereken hususlar!!!!!!!!! 

 Geçen yazımızda Teknoparklarda faaliyette bulunan Gelir Ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin “Geçici Vergi Beyannamesi” ni düzenlerken dikkat etmesi gereken hususlardan bahsetmiştik. 

Bu yazımızda  3065 Sayılı KATMA DEĞER VERİSİ KANUNU’nun Geçici 20. Maddesi Hükmü uyarınca aylık KDV    Beyannamesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedilecektir.

3065 Sayılı KDV Kanunu’nun Geçici 20. Maddesi hükmü uyarınca 1.1.2004 tarihinden itibaren kazanç istisnası süresince KDV istisnası getirilmiştir. Yani 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında 2013 yılına kadar Gelir ve Kurumlar Vergisinden istisna olan yazılım teslim ve hizmetleri aynı süre içinde KDV den de istisna edilmiştir.  

 

Kanun metni aynen aşağıdaki gibidir.  

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

Geçici Madde 20

(5035 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle eklenen geçici madde; Geçerlilik: 01.01.2004; Yürürlük: 02.01.2004) 

1.      4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.  

            Maliye Bakanlığı; program ve lisans türleri itibarıyla istisnadan yararlanılacak bedele ilişkin olarak asgari sınır belirlemeye, istisna uygulanacak yazılım programlarını tanımlamaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkilidir. 

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu tür istisnalardan yararlanırken KDV konusuna özellikle dikkat etmek gerekir. Yukarıda siyah puntolarda görüldüğü gibi KDV Geçici 20/1 maddesinde yeni bir tanım yapılmış ve bu tanıma giren teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu belirtilmiştir. 

Başka önemli bir konuda yararlanılacak bu istisnanın kısmi bir istisna olmasıdır. Diğer bir değişle hasılatın KDV den istisna olduğu durumlarda, hasılatla ilgili giderler için yüklenilen KDV nin indirim konusu yapılmadan maliyete dahil edilmesi gerektiğidir.

Bu hükümle ilgili kanun maddesi aynen aşağıdaki gibidir.  

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 30 uncu maddesi “a” fıkrası aynen aşağıdaki gibidir.  

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU

Madde No: 30 

Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez:  

a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi, 

Bu hüküm gayet açık ve nettir. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan birincisi, Yapılan teslim ve hizmetin kanundaki tanımlar içinde olması, ikincisi, bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet için yüklenilen KDV nin maliyete dahil edilmesi, üçüncüsü, teslim ve hizmetin söz konusu bölge içinde üretilmesi ve teslimi. Diğer önemli bir husus ise, teknopark kapsamında ve kapsam dışında faaliyette bulunan bir vergi mükellefinin ortak giderlerin kdv sinden de maliyetlere pay vermesi gerektiğidir. Söz konusu ortak giderler için iletmelerin kendi belirleyecekleri yöntemle bir dağıtım anahtarı yapmaları ve buna paralel olarak ta kdv nin de dağıtıma tabi tutulmasıdır. 

Bu konu ile ilgili olarak teknokent lerde faaliyette bulunan kdv mükelleflerinin düzenleyecekleri aylık kdv beyannamesi örnekleri aşağıda sunulmuştur.

1)    Sadece teknopark sınırları içinde faaliyette bulunan ve yazılım faaliyetinden başka  faaliyeti olmayan  KDV mükellefinin aylık kdv beyannamesi aşağıdaki gibi olmalıdır.  










2)    Teknopark sınırları içinde ve/veya dışında, yazılım faaliyeti yanında diğer faaliyetlerde bulunanlar


 

 


 

Sonuç olarak; Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri verecekleri aylık kdv beyannamelerini düzenlerken azami dikkat etmeleri gerekir.

İstisna kapsamında fatura düzenlerken faturanın içine  “3065 Sayılı KDV nun Geçici 20/1 Maddesi hükümlerine göre KDV hesaplanmamıştır” ifadesinin yazılmasında fayda olacağı kanısındayım. Yine fatura düzenlenirken geçici 20/1 maddedeki ifadelerin kullanılmasında yarar vardır. Ancak bu ifadeleri kullanırken ve istisna kapsamında fatura düzenlerken, faturanın içeriğindeki teslim konusu şey in istisna kapsamına girdiğinin ispatı her zaman faturayı düzenleyene ait olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle düzenlenen her faturanın detayı bir yerlerde 5 yıl boyunca saklanmalıdır.  

İstisnalarla  ilgili olarak genel kanaatim istisnanın “ihtira” ya konu olacak yazılımların  satış veya devridir.  Yoksa üretilen yazılımların cd ortamında çoğaltılarak satılması veya bir ar-ge faaliyeti sonucunda geliştirilen bir makinenin veya benzer bir şeyin satılması istisnanın konusunda girdiği kanısında değilim.   

Görüş ve önerileriniz için: hkoker@isbank.net.tr

17.06.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM