193 sayılı gelir vergisi kanunu 9.maddesi esnaf muaflığını düzenlemektedir. Maddenin 6 numaralı bendi ise evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri vb ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması esnaf muaflığı kapsamında değerlendirileceği konusu düzenlenmektedir. Bu bentte internet haricinde yapılacak satışlar için herhangi bir hasılat sınırı getirilmemiş, satışların bir kısmının internet ortamında bir kısmının diğer şekillerde satılmasına olanak sağlanmıştır.
11.11.2020 tarihli 7256 sayılı kanun ile yukarıda bahsettiğim maddeye 10 nolu bent eklenerek evde imal edilen malların internet üzerinden satışı ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Eklenen bende göre; Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için;
Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlüdür. İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekir. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını ( 2021 yılı için 240.000 TL.) aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Anlaşılacağı üzere internet üzerinden yapılan satışlar için üst sınır asgari ücretin yıllık tutarı kadar iken şartları yerine getirmek koşulu ile 2021 yılı için 240.000 tl ye çıkarılmıştır.Bu tutar her yıl yeniden değerlenerek belirlenecektir.
Buna göre internet üzerinden evde imal edilen ürünlerin satışında iki farklı seçenek ile koyulan üst limitte iki farklı tutar meydana geliyor.Yukarıdaki iki şartın yerine getirilmesi ile yapılacak satışlarda hasılat 220.000 tl (2021 yılı için 240.000 tl ) olacak ve her yıl yeniden değerlenerek belirlenecek.Bu iki şart yerine getirilmeden, yani muafiyet belgesi alınmadan ve bankalarda ticari bir hesap açılmadan yapılacak satışlarda ise hasılat, ilgili yılın brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçemez.( 2021 yılı için 42.930)
Örnek: Bayan (A), sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın evinde ürettiği ekmek, bazlama, kurabiye ve pasta ile reçel, salça ve turşu gibi ürünleri internet üzerinden satışa aracılık eden bir platform aracılığıyla satmaktadır. Bayan (A) bu ürünlerin satışı dolayısıyla 2021 yılında 193 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında esnaf muaflığından faydalanmaktadır. Bayan (A)’nın internet üzerinden yapmış olduğu satış tutarı olan 50.000 TL, 2021 yılı için belirlenen yıllık asgari ücretin brüt tutarı olan 42.930 TL’yi aştığından, Bayan (A) izleyen takvim yılı başından itibaren (6) numaralı bent kapsamında muafiyetten faydalanamayacaktır. Ancak Bayan (A), 2022 yılı Ocak ayının sonuna kadar maddenin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde belirtilen şartları sağlaması kaydıyla 2022 yılında internet ve benzeri alanlar üzerinden yapacağı satışları için (10) numaralı bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanabilecektir.
KAYNAK:314 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
10.08.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.