Değerli okurlar; bilindiği üzere 17.11.2020 tarihinde yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun ile 4447 İşsizlik Sigortası Kanunu’na ek madde eklenerek, işsizlik ödeneği alırken işten ayrıldığı tarihi takip eden 90 gün içerisinde, eklenen maddenin yürürlük tarihi olan 17.11.2020 tarihinden itibaren özel sektörde işe giren ve işe giriş tarihinden itibaren hizmet akdine tabi olarak 4447 sayılı İşsizlik Kanunu kapsamında en az 12 ay süreyle kesintisiz çalışanlara, talepte bulunmaları halinde uzun vadeli sigorta primi desteği verilmesi imkanı getirilmiştir.İşsizlik maaşı alırken geçirilen sürelerde bilindiği gibi prim tahakkuk ettirilmediği için emeklilik süresine gün olarak dahil edilmemektedir. Bu destek ile gerekli şartların yerine getirilmesi halinde işsizlik maaşı alınan gün sayısı kadar –bu süre en fazla 90 gündür- emeklilikte hizmet olarak sayılacaktır. Diyelim ki; 80 gün işsizlik maaşı aldınız ve başka bir işte çalışmaya başladınız.Bu destek için aranan şartları tamamlamanız halinde işsizlik maaşı aldığınız 80 gün emekliliğinize de etki edecek şekilde prim günü olarak sayılacaktır.Türkiye İş Kurumu alınacak bu desteğin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarını belirlemiştir.
Prim desteği başvurusu SGK tarafından belirlenecek yönteme göre hak sahibince yani işsizlik maaşı alan işçi tarafından SGK’ya yapılır.SGK’nın sonraki zamanlarda yayınlayacağı başvuru şekli muhtemelen online başvuru şeklinde olacaktır.
Şartlarda da belirtildiği üzere başvuru yapılabilmesi için, işe girenlerin 17.11.2020 tarihinden itibaren 12 aylık kesintisiz çalışma yapması lazımdır. 12 aylık süre dolmadan yapılan başvurular dikkate alınmaz. 12 aylık kesintisiz çalışma şartının sadece aynı özel sektör işyerinde sağlanması zorunlu değildir. Ara verilmeden tekrar işe başlatılmış olmak kaydıyla farklı özel sektör işyerlerinde yapılan çalışmalar bu şartı bozmayacaktır. Örneğin; çalıştığınız işyerinden 05.12.2020 tarihinde ayrıldınız ara vermeden 06.12.2020 tarihinde başka bir işyerinde işe başlarsanız 12 aylık kesintisiz çalışma şartı bozulmayacaktır. Yine ay içerisinde 01-İstirahat" nedeniyle prim bildirilmeyen süreler ile ara verilmeden çalışılmasına rağmen işten çıkış-işe giriş nedenleriyle ay içinde 30 günden az prim bildiren süreler "12 aylık hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışma" şartının sağlanmasının tespitinde kesinti sayılmaz. Örneğin; Sigortalı A; 10 Ocak 2020 tarihinde işten çıkarak 6 ay süreyle işsizlik ödeneğine hak kazanmış, 5 Nisan 2020 tarihinde işe başlamış, 11 Eylül 2020 ila 10 Ekim 2020 tarih aralığında "İstirahat" nedeniyle adına prim bildiriminde bulunulmamış ve 10 Mayıs 2021 tarihinde 4447/ek 7. madde kapsamındaki prim desteğinden yararlanma talebinde bulunmuştur. İlgilinin 5 Nisan 2020 tarihi ile 5 Nisan 2021 tarih aralığındaki 12 aylık dönemde 30 günlük "İstirahat" nedeniyle prim bildirilmeyen süre kesinti sayılmayacak 330 gün prim bildirimi yapılmış olsa da "12 aylık hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışma" şartını sağladığı kabul edilecektir.Tekrar vurgulamak isterim ki, bu desteğin verilmesinde sadece 12 aylık hizmet akdine tabi olarak kesintisiz çalışma şartının sağlandığı, işsizlik ödeneğini hak ettiğiniz fesih tarihinden sonraki 90 gün içerisinde işe girişler esas alınır. Fesih tarihinden sonraki 90 günlük süreyi geçtikten sonraki işe girişler dikkate alınmayacaktır.
işsizlik ödeneği ödeme gün sayısı kadardır.
mahsup edilmek suretiyle yapılır.
21.12.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.