Ülkemizde, Türk vatandaşı olmayan yabancıların çalıştırılmasıyla ve yabancılara ödenecek ücretlerle ilgili düzenlemeler kanunlarla belirlenmiştir. Yabancılar tarafından ülkemizde en fazla tercih edilen ve ağırlıklı olarak çalışılan sektörler ev hizmetleri, tekstil, turizm, hizmet ve eğitim başta gelmektedir. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişi (Suriyeli göçmenler hariç) çalışma izni alarak işgücü piyasasında bulunmaktadır. Buna mükabil Türkiye’de çalışacak yabancılara verilecek ücretler 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri hakkında Kanunun uygulama yönetmeliğinin 13.maddesi uyarınca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan İzin Değerlendirme Kriterleri ile belirlenmiştir.
Bakanlığın yayınlamış olduğu kriterlere göre İşveren tarafından yabancıya ödeneceği beyan edilen aylık ücret miktarının yabancının görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olması zorunludur. Buna göre, çalışmaya başlayacağı yılda yürürlükte bulunan asgari ücret baz alınmak suretiyle yabancıya ödenecek ücretler aşağıdaki gibi olacaktır.
Yukarıda sayılan kişiler yabancıların çalışma izinleri hakkında kanunun uygulama yönetmelik hükümlerine göre çalışma izni değerlendirme kriterlerine tabi değil fakat çalışma izni alma zorunlulukları bulunmaktadır. Yani bu kişilerin çalışması neticesinde verilecek ücretler yukarıda sayılan ücretlerden değil en az asgari ücret olmak üzere serbest şekilde belirlenecek ücret üzerinden ödenebilir.
Çalışma izni olmadan işçi çalıştıran işverenlere verilecek ceza tutarları 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 23.maddesiyle düzenlenmiştir. Buna göre çalışma izni olmadan yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 10.812,00 TL idari para cezası uygulanır.Çalışma izni olmaksızın çalışan yabancı işçinin kendisine ise 4.323,00 TL idari para cezası uygulanır.
31.08.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.