YAZARLARIMIZ
Fadıl Koçak
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
fadilkocak06@gmail.com



Torba Yasaya Dair Açıklamalar

Türkiye’nin bozulan ekonomisini toparlamak, enflasyonu düşürmek, piyasa dinamiklerini canlandırmak için geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren; özellikle otomotiv, inşaat, dayanıklı tüketim malları ve mobilya sektörüne yönelik uygulanmak üzere KDV, ÖTV ve ilgili harçlarda indirime gidildi. Bu uygulamalar enflasyonu 1-2 puan aşağı çekti fakat istenilen seviyeye ulaştırmadı. Yaşanan tüm olumsuzluklar üzerine asgari ücrette enflasyon üzerinde yapılan artış piyasada, özellikle işveren kesimi üzerinde baskı oluşturdu. Asgari ücret artışı açıklanır açıklanmaz samimiyetine güvendiğim, ücrette adaleti gözeten çok yakın tanıdığım bir işverene asgari ücretteki artışı nasıl karşıladığını sorduğumda; ünlü ozanımız bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın dediği gibi ‘’ben çok konuşmayı bilmem, bilmem azdan çok anlar mısınız’’ cümlesini yansıtır gibi ‘’mevcut ekonomik şartlar altında işveren için çok, işçi için az’’ olduğunu söyleyerek az kelimeyle çok şey anlattı. Bu duruma paralel torba yasa teklifi meclise sunuldu, birkaç gün içerisinde görüşülüp resmi gazetede yayımlanacak. Toplumun kahir ekseriyetini ilgilendiren, işverenlerin beklediği işveren asgari ücret desteğini de içinde barındıran torba yasa içerisinde neler var şöyle bir göz atalım.

Esnaf Muaflığına Getirilen Kolaylık

Ev hanımlarının evde imal ettikleri el emeği göz nuru olan havlu, örtü, dantel, çorap, dokuma mamülleri vb. ürünleri işyeri açmaksızın satanlar esnaf muaflığından faydalanmaktadır. Ancak imal edilen ürünleri internet üzerinden satarlarsa esnaf muafiyetlerini kaybetmektedirler. Yapılacak düzenleme ile yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmayacak şekilde internet üzerinden satış yapanların esnaf muafiyetleri devam edecektir.

İşçiye Verilen Tazminatlarda İhtilaflı Bulunan Konular Açıklığa Kavuşturuldu

İşveren tarafından işçiye ödenen ve gelir vergisinden istisna olan kıdem tazminatı, işe başlatmama tazminatı; ölüm, engellilik ve hastalık gibi sosyal amaçlarla yapılan ödemeler dışında kalan ve farklı adlar altında işçiye ödemeler yapılmakta ve bu ödemelerin de istisna kapsamında olduğu yönünde ihtilaflar yaratılmaktaydı. Yapılacak düzenlemeyle gelir vergisinden istisna olan tazminat ve ödemeler açıkça belirtilerek ihtilaflı olan konu açıklığa kavuşturulmuş olacaktır.

Vergiye Uyumlu Mükelleflere Sağlanan Vergi İndirimi Şartlarında İyileştirme

Bilindiği gibi vergiye uyumlu mükellefler için % 5 lik bir vergi indirimi sağlanmıştı. Bu indirimin şartlarından biri, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde ödenmiş olmasıdır. 10 TL ye kadar eksik yapılan ödemelerde bu şart bozulmuyor ve vergi indirimden faydalanılabiliyordu. Getirilen düzenleme ile bu tutar 250 tl ye çıkarılarak yine bu şartın ihlali kapsamında değerlendirilmemesi sağlanmıştır.

İşverene Asgari Ücret Desteği

Bu kanunun belki de beklenen en önemli maddesi işveren asgari ücret desteğidir. Bilindiği gibi 2018 yılında da işverene asgari ücret desteği 9 ay devam etmişti. Bunu 2019 yılında 12 ay olarak uygulanmasını sağlayacak düzenleme torba yasada geçici maddeyle yer aldı. Buna göre; 4/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

  1. 2018 yılının aynı ayına ilişkin prime esas günlük kazancı 102 Türk lirası ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2019 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
  2. 2019 yılı içinde ilk defa bu kanun kapsamına alınan bu işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2019 yılı ocak ile aralık ayları/dönemi için bu maddede belirtilen tutarlar çarpımı sonucu bulunacak tutar işverenlerin ödeyeceği sigorta primlerinden mahsup edilir. 2018 yılı ocak ile kasım dönemindeki sigortalı sayısının ortalaması esas alınarak fıkrada belirtilen işyerleri tespit edilir. Ortalama sigortalı sayısı;500’ün altında olan işyerleri için günlük 5 TL, 500’ün üzerinde olan işyerleri için günlük 3, 36 TL destek sağlanır.

Örnek: A firması 2018 yılında prime esas günlük kazancı 102 tl ve altında bildirilen sigortalı toplam prim ödeme gün sayısı: 720

2018 yılı ortalama işçi sayısı:6

Alacağı Asgari Ücret Desteği:720x5:3. 600, 00 TL olacaktır.

18.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM