Değerli okurlar, bir önceki yazımda motorlu kara taşıtları ticareti hakkında çıkan yönetmelikle ilgili yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildiğini yazmıştım. Konu geniş olduğu için ve eksik yanlarının kalmaması için sizleri eksiksiz bilgilendirme adına konuyu bir yazı dizisi şeklinde birkaç makalede aktarmaya karar verdim. Çünkü ikinci el taşıt ticaretinde kişilere getirilen şartlar yanında alım-satım yapılacak yerler, pazarlar ve faaliyetlerle ilgili bir dizi yükümlülükler getirilmiştir. Bu yazımızda faaliyetlere ilişkin yükümlülüklerden bahsedeceğim.
- Tarafların adı ve soyadı veya ticaret unvanı ve işletme adı ile kimlik ve iletişim bilgileri.
- İkinci el motorlu kara taşıtının ruhsat ve kilometre bilgileri ile boyalı ve değişen parça bilgileri.
- İkinci el motorlu kara taşıtının adına tescilli olduğu kişi tarafından beyan edilen taşıta ilişkin arıza ve hasar bilgileri ile güvenlik, iç donanım, dış donanım ve multimedya özellikleri gibi diğer bilgiler.
- Aracılık hizmeti karşılığında işletmeye ödenecek ücretin tutarı.
- İkinci el motorlu kara taşıtının işletmede kalacağı süre.
- Tarafların tebligat adresleri ve imzaları.
1. Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur.
2. Tanıtım kartında ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin asgari olarak aşağıdaki bilgilere yer verilir:
a) Marka ve modeli ile model yılı.
b) Rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası.
c) Plaka numarası.
ç) Yakıt türü.
d) Kilometresi.
e) Satış fiyatı.
f) Boyalı ve değişen parçaları.
g) Niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı.
ğ) Üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı.
h) Değişen parça, hasar kaydı, rehin ve haciz gibi bilgilerin ilgili sistemlerden temin edildiği tarih ve saat.
3. İkinci el motorlu kara taşıtının elektronik ortamda tanıtılması durumunda ikinci fıkrada belirtilen bilgilere ve yetki belgesi numarasına elektronik ortamda da yer verilir.
Yetki belgesine sahip işletme tarafından satışa konu olan taşıt için satıştan hemen önce ekspertiz raporu alınır ve alıcıya teslim edilir. Rapor ücreti, satış işlemi alıcıdan kaynaklı iptali söz konusu olursa alıcı, diğer hallerde satıcı tarafından karşılanır. Sekiz yaş ve yüz altmış bin km üzerindeki otomobil ve arazi taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir. Bu rapor TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır ve 5 yıl süre ile saklanır. Ekspertiz raporu alma zorunluluğu 01.04.2019 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Satışa konu olan otomobil ve arazi taşıtının motor. şanzıman, tork konvektörü, diferansiyel ve elektrik sistemi satış tarihinden 3 ay veya 5 bin km satışı yapan işletmenin garantisi altındadır.
Sekiz yaş veya yüz altmış bin km üzerindeki otomobil ve arazi taşıtları, satış sırasında alıcı tarafından bilinen ve satıcı tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlar, ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarlar, aracın olağan kullanımı nedeniyle oluşan yıpranma ve aşınmalar, kaporta, lastik, far vs kırılması, hatalı kullanımdan doğan arızalar garanti kapsamı dışındadır.
07.12.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.