5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80. maddesine göre sigortalılara yemek parası ile çocuk ve aile zammı adı altında yapılan ödemelerden Kurumca belirlenen istisna kısmı düşüldükten sonra kalan kısmının prime tabi tutulması icap etmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, yemek parası ile çocuk ve aile zammı adı altında yapılan ödemelerden istisna tutulacak kısmınne şekilde hesaplanacağını İşveren Uygulama Tebliğinde açıklamıştır.
Hal böyle olmakla birlikte, 14/2/2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile çocuk ve aile zammı adı altında yapılan ödemelerdeki istisna tutarın hesaplanmasında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan geçicipersonel yönünden değişikliğe gidilmiştir.
İşveren Uygulama Tebliğinde yapılan sözkonusudeğişiklik sonucunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yer alan geçici personele;
-Çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerden, bakmakla yükümlü olunan çocuk kapsamına girmek kaydıyla en fazla iki çocuğa kadar aylık asgari ücretin % 4’ü,
- Aile zammı adı altında yapılan ödemelerden, bakmakla yükümlü olunan eş için aylık asgari ücretin % 20’si kadarlık kısmı istisna tutularak, kalan kısmı prime esas kazanca dahil edilecektir.
Bu bağlamda, çocuk zammı ile ilgili istisna tutarın hesaplanmasına ilişkin olarak, Tebliğ değişikliğinde yer alan “657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi kapsamında çalışan sigortalıların aynı şartları haiz her bir çocuğu”ifadesinden, istisna tutarın iki çocuğa kadar her bir çocuk için % 4 olarak hesaplanması kastedildiğinden, bakmakla yükümlü olunan 2’den fazla çocuğu bulunan sigortalılar için 2 çocuk dışında istisna tutar hesaplanmayacaktır.
Diğer taraftan, İşveren Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik yalnızca 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan geçici personel yönünden yapıldığından, diğer sigortalıların prime esas kazançlarının hesaplanması sırasında istisna tutar önceden olduğu gibi çocuk zammı adı altında yapılan ödemeler için % 2, aile zammı adı altında yapılan ödemeler için % 10 olarak hesaplanacaktır.
08.05.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.