YAZARLARIMIZ
Eyüp Güvere
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
bilgi@eyupguvere.com



KDV Tevkifatı ve Açıklamalar -3-

Önceki bölümlerde kısa bir giriş ile tanımları aktarıp genel olarak dikkat edilmesi gereken noktaları tavsiye niteliğinde sunmuştuk. 

Bu haftaki yazımızda tam tevkifata tabi teslim ve hizmetlerin listesini ve atıf yapılan maddelerin açıklamasını paylaşacağız. Gelecek haftaki yazımızda ise kısmi tevkifat konusu ve açıklamalar yapılacaktır.

Tam Tevkifat

Bu kapsamdaki işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamı, mal veya hizmetin alıcıları tarafından tevkifata tabi tutulacaktır. Tam tevkifat uygulanacak işlemler aşağıdaki tabloda listelenmiş olup bunlar dışındaki işlemlerde alıcılar tarafından tam tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmayacaktır.

12/2018 dönemi itibariyle yeni güncel tablo;

Tebliğ Maddesi

Tevkifata Tabi Mal veya Hizmetler

Tevkifat Oranı

Tevkifatı Yapacak Olanlar

2.1.2.1.

İkametgahı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye'de Bulunmayanlar Tarafından Yapılacak İşlemler Yurt dışından temin edilen ve tevkifata tabi tutulması gereken hizmetlere ilişkin örnekler;
-Türkiye'de inşa edilecek bir alı-veriş merkezi için yurt dışında çizilip Türkiye'ye gönderilen mimari proje hizmeti,
-Türkiye'de faaliyette bulunan enerji santralinin işletilmesine ilişkin olarak yurt dışından verilen danışmanlık hizmeti,
-KDV mükellefiyeti olmayan genel bütçeli bir idareye yurt dışından verilen bilgisayar yazılım hizmeti,

İşlem Üzerinden hesaplanan KDV'nin tamamı       (Tam Tevkifat 10/10)

Hizmetten Yararlanan Yurt İçindeki Muhatap

2.1.2.2.

Serbest Meslek Faaliyet Çerçevesinde Yapılan Teslim ve Hizmetler Gelir Vergisi  kanununun 18 inci maddesi* kapsamına giren teslim ve hizmetleri münhasıran(özel olarak) aynı Kanunun 94 üncü maddesinde** belirtilen kişi, kurum ve kuruluşlara yapanların hesaplayacağı KDV'nin, bu kişi veya kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerekir.

İşlem Üzerinden hesaplanan KDV'nin tamamı       (Tam Tevkifat 10/10)

Hizmet veya Teslimden Yararlanan Yurt İçindeki Muhatap

2.1.2.3.

Kiralama İşlemleri KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre***, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde**** belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri KDV'nin konusuna girmektedir.  Buna göre, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesi işlemi, ticari, sinai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde verilen bir hizmet olmasa dahi KDV'ye tabi olacaktır.
Sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenlerin kapsama dahil olmadığı;
-Kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmaması,
-Kiracının KDV mükellefi olması şartlarının birlikte var olması halleri.

 

İşlem Üzerinden hesaplanan KDV'nin tamamı       (Tam Tevkifat 10/10)

Kiracı Tarafından

2.1.2.4.

Reklam Verme İşlemleri (KDV Mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir), KDV mükellefi olmayan;
-Amatör spor kuluplerine, oyuncuların formalarında gösterilmek, 
-Şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa gibi yerlerde duvarlara yazılmak, pano olarak yerleştirmek,
-Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yayımlanan dergi, kitap gibi yazılı eserlerde yayımlanmak.

İşlem Üzerinden hesaplanan KDV'nin tamamı       (Tam Tevkifat 10/10)

KDV, reklam hizmeti verenlerin KDV mükellefi olmaması halinde, reklam hizmeti alanlar tarafından beyan edilecektir.

 

*Gelir Vergisi Kanunu 18 inci maddesi kapsamına giren teslim ve hizmetler ; müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamını, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtara beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak.

Not: Yukarıda yazılı kazançların elde edilmesi aynı zamanda ilgili madde gereğince gelir vergisinden müstesnadır. Ek olarak Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

**Gelir Vergisi 94 üncü maddesi kapsamında belirtilen kişi ve kuruluşlar ; Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler.

***Kdv Kanunu 1. maddesinde ;Teslim ve Hizmet sayılan haller açıklanırken diğer teslim ve hizmetler başlığı altında 3/f bendinde “Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri” yazmaktadır.

****GVK 70 inci maddesinde gayrimenkul sermaye iradi olarak tanımlanan ancak kdv kanunda diğer mal ve haklar olarak belirtilenler şunlardır;

-Arazi, bina, maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlar, Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı demirbaş eşyası ve döşemeleri, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

-Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı (İhtira beratının mucitleri veya kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.), alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar (Bu hakların kullanılması için gerekli malzeme ve teçhizat bedelleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır.)

-Telif hakları (bu hakların, müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır), Gemi ve gemi payları (Motorlu olup olmadıklarına ve tonilatolarına bakılmaz) ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

-Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

10.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM