Orta-uzun vadede muhasebe süreçlerinin evrileceği nokta hakkında fikir sahibi olabilmek için hem robotik süreç optimizasyonu hem de SAF-T hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini aşikar. Ayrıca her ne kadar henüz ülkemizde bu yönde bir mevzuat olmasa da hazırlıklarının olduğu da bilinmektedir.
Avrupa’da Portekiz, Norveç, Almanya, Lüksemburg gibi ülkelerde kademeli geçiş süreci başlamış olup, SAF-T muhasebe süreçleri içinde vergi denetiminin elektronik ortamda sistem üzerinden yapılmasının sağlanması hedeflenmektedir.
Standart Vergi Denetim Dosyası (SAF-T), en kısa tanımı ile şirketlerden maliyeye veya dış denetimlere vergi, KDV beyannameleri v.b. göndermek için elektronik, XML tabanlı, uluslararası standartlara uygun bir formata verilen isimdir.
SAF-T standartlaştırılmış KDV kodlarının ve çizelgelerinin kullanılmasını gerektirir. Özet olarak Standart Denetim Vergi Dosyası (SAF-T), vergi, KDV ve muhasebe için yeni bir elektronik XML tabanlı raporlama standardıdır.
SAF-T sayesinde elektronik ortamda şirkete ait her türlü mali kayıt tutulacak ve online olarak kamu otoriteleri ile paylaşılacaktır. SAF-T üzerinden bazı Avrupa ülkelerinde de, vergi beyannamelerinin sistem üzerinden elektronik olarak oluşturulması hedeflenmektedir. Ancak her ülkenin vergi kanunlarının birbirinden farklılık arz etmesi nedeni ile yazılımcılara süreci yerelleştirme noktasına ihtiyaç duyulacağı açıktır.
XML tabanlı Standart Denetim Vergi Dosyasının (SAF-T) aşağıdaki unsurları içermesi planlanmaktadır.
SAF-T Dosyasını hazırlarken standartlaştırılmış muhasebe kodlarını ve standart bir hesap planını kullanmak gerekecektir. Ayrıntılı fatura bilgileri, kaynak belgeler, varlıklar ve envanterler SAF-T’nin içinde yer alacaktır.
Maliye SAF-T dosyasını kontroller ve vergi denetimleri yapmak için kullanacaktır. SAF-T ile planlanan beyannamelerin ve diğer bildirimlerin sisteme yüklenen datalar ile kendiliğinden oluşturulmasıdır.
OECD, SAF-T formatını geliştirerek, ilk versiyonunu, SAF-T .xml rapor dosyasında olması gerektiği ve nasıl yapılandırılması gerektiği dahil olmak üzere 2005 yılında yayınlamıştır.
İlk versiyon genel muhasebe, faturaların detayları, müşteri ile ödemeler ve tedarikçi ana dosyalarını temel almaktayken SAF-T’nin ikinci versiyonu OECD tarafından envanter ve sabit varlıklar hakkındaki bilgileri temel alarak 2010 yılında yayınlanmıştır.
SAF-T’nin temel amacı daha verimli ve etkili vergi denetimleri yapılmasıdır. Elektronik ve standartlaştırılmış formatla, maliye ve dış denetimlerde, hatalı kayıtlar kolayca ve hızlı bir şekilde tespit edebilmesi mümkün hale gelecektir.
Saygılarımla
06.08.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.