YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Sitelerde Kendi Güvenlik Birimini Oluşturma Süreci

Dışarıdan hizmet almadan kendi personeliniz ile güvenlik biriminizi oluşturabilir misiniz ?

Sitenizde güvenlik hizmetlerini bir taşeron firma üzerinden alıyor olabilirsiniz. Dışarıdan alınan hizmet nedeni ile güvenlik firması tarafından sitenize yansıtılan bedel üzerinden ayrıca ödediğiniz katma değer vergisi siteniz için ek bir maliyet oluşturması ve güvenlik firmasının kar tutarı sitenizin bütçe dengesini bozmuş ve kat maliklerinin ödemiş olduğu aidat tutarlarını artırmış olabilir.

Böyle bir durumda güvenlik hizmetini dışarıdan almak yerine kendi sitenizde güvenlik birimi oluşturarak aidatları düşürebilir misiniz ? 

Bu yazının konusu nasıl güvenlik birimi oluşturacağınız ( yasal izinler ve süreç ) ve dışarıdan hizmet almadan kendi içinizde bu hizmeti vermenizin hangi durumlarda daha faydalı olabileceği ile ilgilidir. 

Madde-1: Güvenlik Firması ile sözleşmeniz nasıl bir sözleşme ? Çalıştığınız firmanın hizmet standardı var mı ? Size bir hizmet standart sözleşmesi veriyorlar ve bu standardı tutturuyorlar mı ?

İşin uzmanından dış kaynak kullanımı bence her zaman için asıl faaliyet alanına odaklanmak için faydalı. Yani çalıştığınız taşeron firma kurumsal bir firma ve hizmet standardı yüksek ise ödenen rakamlar çok fazla kat maliklerinin gözüne batmıyor

Ancak;

  • Her ay anlaşılmaz bir şekilde fazla mesai faturaya ekleniyor ise
  • Memnun olmadığınız güvenlik personelini değiştirmek istediğinizde sizden kıdem tazminatının ödenmesi isteniyor veya ayak diretiliyor ise ( zaten bu sıkıntı yaşanmasın diye taşeron ile çalışmıyor musunuz ?)
  • Eksik personel ile sürekli çalışma yapılıyor ise
  • Güvenlik firması teminat mektubu veremiyor ise ( verse bile tazminat miktarları mektubu her zaman aşıyor)
  • Güvenlik firmasının kurumsal değil, merdiven altı ise
  • Güvenlik firması ile yapılan sözleşme sitenizi değil, güvenlik firmasını koruyor ise
  • Sitenizde güvenlik zaafiyeti var ise
  • Kanun izin verdiği için 2 vardiya yapıyor ise ( Güvenlik personeli İş kanuna göre 2 vardiya çalışabilse de bu şekilde hizmet verildiğinde verimlilik düşmekte hırsızlık oranları artmaktadır)

bence kendi güvenlik biriminizi kurmanız veya başka bir firma ile çalışmanız daha mantıklı.

Peki Güvenlik Biriminizi oluşturmanız için yapmanız gereken işlemler nelerdir ?

1-Öncelikli olarak çalıştığınız güvenlik firması ile imzalamış olduğunuz sözleşmenin fesih maddesini kontrol etmeniz gerekmektedir. Fesih edebilmeniz için ön bir süre öngörülmüş müdür veya cezai bir tazminat söz konusu mudur mutlaka bakmak gerekli.

2-Hizmet aldığınız güvenlik firmasından bünyenize dahil edeceğiniz personeller var mı ? Bu personelleri sitenizin bordrosuna alabilmeniz için kıdem veya ihbar ödemesi firmaya yapmanız gerekli mi ?

3-Yukarıdaki maddeler ile ilgili gerekli işlemleri yaptıysanız, devamında firmaya fesih yazısı göndermeli ve yönetim kurulu karar defterinize gerekçeli bir karar yazmanızı öneriyorum. Bu kararda neden firma ile çalışmaya devam edilmeyeceği ve bu durumun site veya kooperatife sağlayacağı maddi menfaatinde yazılması uygun olacaktır.

4-Taşeron ile çalışmanız durumunda olası hırsızlıklarda taşeron firmaya rucü etme hakkınız var iken, kendi bünyenizde güvenlik birimi oluşturduğunuzda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle mevcut sigorta poliçenize bu riskleri de ekletmenizi öneririm

5-Güvenlik personelleri için personel devir hızı yüksek olması nedeni ile personel seçme yerleştirme işlemlerinin ayrı bir süreç olduğunun bilinmesi gerekmektedir.Ayrıca olası mesai, işten çıkarma durumlarında personel özlük dosyaları eksiksiz olmalıdır. Güvenlik personelinin özlük dosyasında

  • Güvenlik Kimlik Belgesi veya izni
  • Sağlık Raporu
  • Savcılık temiz kağıdı
  • Referans mektubu
  • İmzalanmış bordrolar ( Fazla mesaimi aldım yazarak el yazısı ile ) mutlaka bulunmalıdır.
  • Mesai çizelgeleri
  • İzin talep yazıları
  • Varsa verilmiş ihtarnameler ( Çok önemli )

Yukarıdaki bilgi ve belgeler dışında ayrıca diğer özlük bilgileri de eklenmelidir.

6-Özel güvenlik personellerinin mali mesuliyet sigortası yaptırılması, mutlaka giriş ve çıkışlarda aynı gün işlemin tamamlanması gerekmektedir.

7-Güvenlik personellerinin tehlike sınıfı farklı olması nedeni ile ayrı sigorta dosyası açılması gerekmektedir.

8-İş sağlığı ve güvenliği yönünden site/kooperatif bünyesinde personel sayısında artış olacağı için ek yükümlülüklerin söz konusu olup, olmayacağı iş sağlığı ve güvenliği danışmanından öğrenilmelidir.

Güvenlik İznini Nasıl Alacaksınız?

Güvenlik çalıştırma izni Valilikten alınmaktadır. Valiliğe verilecek dilekçenin ekinde aşağıdaki belgeler bulunması gerekmektedir.

 *1 Adet Yönetim Kurulu Kararı Yazısı

*Üniforma Katalogu

*Site ve Kooperatifler için karar defterinin kapak sayfası

* Ticaret Sicil Gazetesinin Yayınlanmış bir örneği, Ticaret Sicil Gazetesi yayınlanmamış ise ticaret sicil memurluğundan alınacak olan ticaret sicil tasdiknamesi ( Siteler için gerek yok )

*İmza Sirküleri

Evraklar renkli taranarak CD içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir.

Alınacak yönetim kurulu kararı ise yazının sonunda mevcuttur. 

Sonuç olarak; Güvenlik siteler açısından kat maliklerinin en önem verdiği konulardan bir tanesidir. Her ne kadar maliyet avantajı söz konusu olsa da benim önerim alanında uzman referans verebilen bir güvenlik firması ile bu hizmetin alınmasıdır.

Saygılarımla

Karar Örneği 

………………………… Sitesi/Kooperatifi Yönetim kurulu ………….. tarihinde Özel Güvenlik Uygulaması gündemi ile toplanmıştır. 

Toplantıda; 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun, 25606 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik gereğince;………mahallesi, ……………caddesi, ………sokağı, no:…… İlçe/İSTANBUL adresinde bulunan (…….birimin tam adı ünvanı yazılacaktır…) , (Hizmet Satın Almak Sureti ile/Kendi Bünyemizde Özel Güvenlik Birimi Oluşturmak Sureti ile/Her İki Yöntem Kullanılarak), silahsız/ silah (silahlı ise talep edilen silahın cinsi ve miktarı ) ve teçhizat belirtilecektir. (…) kişilik güvenlik kadrosu verilmesine ve bu husus ile ilgili bütün iş ve işlemleri takip etmeye ……………………………………’nın yetkili kılınmasına oy birliği/çokluğu ile karar verilmiştir.

20.06.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM