Sermayeye ihtiyaç duyan girişimcilerin taleplerini karşılayabilmek adına dünyada başarılı örneklerini gördüğümüz Kitlesel fonlama (Crowdfunding) modelinin Türkiye’de istenen seviyede başarılı olamamasının öncelikli nedeni fonları toplayacak olan kurumun Sermaye Piyasası Kurumundan izin alması gerekliliği. Mevzuatımıza göre her isteyenin istediği şekilde para toplaması mümkün değil. Bu nedenle SPK’dan izin alınması ve devamında SPK denetimine tabi olunması aslında son derece doğru.
Kitlesel fonlama “bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla Kurul tarafından belirlenen esaslar dâhilinde Kanunun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplanmasını” ifade etmektedir.
Yatırım kaynaklarına ulaşamayan girişimcilerin belli şartları yerine getirerek kitlesel fonlama sayesinde fonlara ulaşarak şirketin büyümesi ve ekonomik ortam içinde değer yaratmasının sağlanması. Kısaca fikri ve projesi olup parası olmayanlar ile parası olup yatırım yapmak isteyenlerin belli kurallar dahilinde buluşması denilebilir.
Taslak Tebliğ ile 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na eklenen hükümlerle düzenlenen kitle fonlamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenip netleştiriliyor.
Taslak Tebliğ’e ilişkin görüşleriniz var ise 4 Şubat 2019 tarihine kadar kitlefonlamasitebligi@spk.gov.tr adresine e-posta ile veya SPK’ya yazılı olarak iletilebilirsiniz
19.02.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.