YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Site ve Kooperatiflerde Yapı Kayıt Bedelinin Tahsil Problemine Çözüm Mü Geliyor ?

Okulların açılması ile beraber Toplu yapılarda, sitelerde ve kooperatiflerde olağanüstü toplantılar birbiri ardına yapılmaya başladı. Bu toplantılarda gözlemleme fırsatı bulduğumuz en önemli hususlar

  • Ödeme süresinin çok kısa olması nedeni ile bedellerin toplanıp, toplanamayacağı
  • Birden fazla blok bulunan yerlerde blok bazında yapı kayıt belgesi çıkarıldıktan sonra bazı blokların ödeme yapamaması nedeni ile kat mülkiyet tapusu alınması sürecinin imkansız hale gelip, gelmeyeceği
  • Hem villa blokları hem apartman blokları olan sitelerde ortak alanlara isabet eden yapı kayıt bedellerinin dağıtımı ( Özellikle henüz kat irtifakı kurulmamış olan ve malik olarak kooperatifin olduğu yerlerde)
  • Villaların 1000 TL mi Yoksa 2000 TL üzerinden mi bildirileceği noktasındaki kafa karışıklıkları
  • Mevcutta işyeri olarak kullanılan ancak konut yapı kooperatifi statüsünde olan yerlerde konut yapı kooperatifi ana sözleşmesine aykırı olarak işyeri bildirip, bildirilemeyeceği hususu
  • Kot farkı nedeni ile bazı blokların daha fazla katlı olması , bu nedenle toplam yapı alanının o blok için daha fazla olması nedeni ile o binada bulunanların durumu
  • Tapunun tamamen kooperatife ait olduğu yerlerde yapı kayıt belgesi alınsa dahi, bankalar tarafından henüz ferdileşme işlemi gerçekleşmemiş olması nedeni ile kredi verilememesi ve bu durumun belgeye olan talebi azaltması

Öncelikle herkesin bildiği üzere Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar tebliğinin Yapı kayıt belgesi bedeli ve ödenmesi başlıklı 5.maddesinde Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahiptir” denilmiştir.

Genel hüküm olarak kastedilen Medeni Kanunun 694.maddesidir. Bu maddede “Payına düşenden fazlasını ödemiş bulunan paydaş, diğerlerine payları oranında rücu edebilir.” denilmiştir.

Ancak yapı kayıt bedelinin ödenmesi için(sürelerde uzama olmaz ise) çok kısıtlı bir zaman olması nedeni ile bu şekilde alacak takibi yapılması durumunda bedellerin tahsil edilmesi tarihi belirtilen takvimin dışına çıkması pek muhtemeldir.

Bu noktada benim önerim yapı kayıt belgesi alacağı için ilamsız takip yapılabilmesi için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu sayede alacak kısa sürede kesinleşerek tahsilat süresi kısalabilecektir.

 

Ayrıca çok önemli bir nokta olduğunu düşündüğüm 20 Eylül 2018 Tarihinde Yapı Kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğin 1.maddesinde “(5) Yapı Kayıt Belgesi; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yapı kullanma izni bulunan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise yapının tamamı için düzenlenir.” denilmektedir.

Değişiklikten anladığımız, yapı ruhsatınız veya iskanınız yok ise tamamı üzerinden ödersiniz.

Peki Yapı Ruhsatınız var ama iskanınız yok ise ?

Madde Yapı ruhsatı olup, herhangi bir nedenle iskan alamayan yerlerde akıl karışıklığı yaratmıştır. Çünkü genel olarak bir çok kişide yapı ruhsatı olan ile olmayanın aynı bedeli ödemesinin eşitsizlik olduğuna dair görüşler mevcuttur. Kısmen bu görüşe bende katılmaktayım.

Şöyle açıklarsak, yapı ruhsatı için başvurmuşsunuz ve bir çok bedel ödemişsiniz ancak ruhsatı ufak tefek nedenler ile alamıyorsunuz. Bütün yapı üzerinden % 3 veya % 5 ödeyeceksiniz. Ancak kimseden izin v.b. almadan gidip binasını yapan da aynı bedeli ödeyecek.

Düşündürücü ..Umarım bu konuda olumlu yönde gelişmeler olur.

Saygılarımla

09.10.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM