YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesini aldıktan sonra , Kat Mülkiyet Tapusu Sürecinde Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir ?-Yapı Kayıt Belgesine Hatalı veya Eksik Başvuru Yapılır ise Düzeltme Nasıl Yapılır ?

Öncelikle Yapı Kayıt Belgesinde hatalı veya eksik başvuru yapılır ise düzeltme nasıl yapılır bu konuda bilgi verelim

Bu konuda Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yapılan açıklama aşağıdaki şekildedir.

İmar Barışında güncel değişiklikler

09.08.2018 tarihinden önce Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak, hatalı veya eksik beyanda bulunduğu halde, Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlarımız, e-devlet platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımıyla gerekli düzeltmeleri yapabileceklerdir.

Değişikliğe onay verildiğinde, daha önce alınmış olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, güncellenen başvuru için yeni bir belge üretilecektir.

Beyan edilecek yeni bilgiler; ada/parsel değişikliği, adres değişikliği, bağımsız bölüm sayısı değişikliği ile sınırlı, dolayısıyla, daha önce yapılmış olan ödeme tutarını değiştirmeyen nitelikte ise işleme onay verdikten hemen sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebilir.

Beyan edilecek yeni bilgiler, ek ödeme yapılmasını gerektiriyor ise bu ödeme yapıldıktan ve doğrulanmış cep telefonu numarasına gelen kısa mesajdan sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebilir.


Bu konu ile ilgili bilgi verdikte sonra yapı kayıt belgesinden sonraki süreç ile ilgili olarak

İmar Barışı kapsamında yapınız ile ilgili olarak;

  • e devlet üzerinden yapı kayıt belgesi başvurunuzu yaptınız.
  • Cep Telefonunuza mesaj geldi
  • Mesajda yazdığı şekilde Yapı Kayıt bedelinin tamamını ödediniz
  • Barkodlu Yapı kayıt belgenizi e devlet üzerinden indirdiniz.

Yapı Kayıt Belgesi

Bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum.Aldığınız yapı kayıt belgesi sadece yapınızın belediye tarafından yıkılmamasını ve kesilen cezaların iptalini sağlar. Fazladan imar hakkı vermez. Yapı Kayıt belgesi ile yapınız krediye uygun hale gelir denilse de her yapı kayıt belgesinin ilgili taşınmazı krediye uygun hale getireceğine kendi adıma pek ihtimal veremiyorum. Ekspertiz raporları ve bankaların iç yönetmelikleri bu konuya ne kadar sıcak yaklaşacak göreceğiz.

İnşaat halindeki yapılarda imar barışı nasıl olacaktır ?

Yapı Kayıt belgesi için başvuru 31.10.2018 ödeme son tarihi de 31.12.2018 dir. 

Bir çok toplu yapı, kooperatif ,site ve apartmanda sürenin yaz tatiline gelmesi nedeni ile malikler arasında yeterince iletişim kurulamamıştır. Bu nedenle başvurularda daha çok 2 ve 3 katlı binalar veya müstakil binalar öne çıkmaktadır. Benim görüşüme göre okulların açılmasından sonra toplu yapı, site ve kooperatiflerde yapılacak olağan üstü kat malikleri veya olağan üstü genel kurullar ile bu süreç daha da hızlanacaktır. Bu nedenle başvuru ve ödeme tarihlerinin uzatılması gerekmektedir.

Bize en çok sorulan sorulardan biri de yapı kayıt belgesinden sonra kat mülkiyet tapusu için bir başvuru süresinin olup, olmadığıdır .Böyle bir başvuru süresi bulunmamaktadır. Yani isterseniz iki yıl sonra da kat mülkiyet tapusu için de başvurabilirsiniz.

İmar Barışı gerçekten çözüm mü !!

Konumuza tekrar dönersek; yapı kayıt belgenizi e devlet üzerinden barkodlu olarak indirdikten sonraki süreç çok daha detaylı 

Ancak basitleştirmeye çalışırsak önünüzde 2 seçenek var

1-Yapı kayıt belgesi ile binayı yasal hale getirdikten sonra başka bir işlem yapmamak. Eğer bu şekilde düşünüyorsanız süreç sizin için tamamlandı.Kat mülkiyet süreci için ayrıca başvuru yapmamıza gerek yok ( Zaten kredi de kullanılıyormuş ?)

2-Diğer ödemeleri ve gerekli işlemleri yapıp kat mülkiyet tapusu sürecini tamamlamak 

Öncelikle diğer ödemelerin ne olduğunu söyleyelim. Ödediğiniz bedel kadar bir bedel daha ödeyeceksiniz. Peki bunun dışında birşey ödenecek mi ?

Maalesef evet ödenecek .

Taşıyıcı sistemi ahşap olan yapılara kat mülkiyeti düzenlemez

Örnek olarak 2000 TL Yapı kayıt belgesi için ödemenizi yaptınız.

Kat mülkiyet tapusu için ise ödenen rakam kadar bir daha rakam ödenmesi gereklidir. Toplam 4000 TL oldu.

Ayrıca bu rakama ek olarak kat mülkiyetine geçişte aşağıdaki tutarlarda ödenir

  • 13. a) (5838 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 28/2/2009) Arsa ve arazi üzerine inşa olunacak bina vesair tesislerin tescilinde (Her bir bağımsız bölüm vesair tesis için) 179,10 TL
  • Döner Sermaye Hizmet Bedeli 103.50 TL
  • İlave Hizmet Bedeli 14.00 TL
  • Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gerekmektedir.
  • LİHKAB ( Lisanslı Harita Kadastro bürosuna) ödeme yapılacaktır ( Sözleşme yapılması ve faturanın ödenmesi gereklidir)
  • Sözleşmenin damga vergisinin ödenmesi gereklidir.

Peki yukarıda yazdığımız 2. maddedeki gerekli işlemler nedir ?

İmar Barışı ve Deprem !!!

Gerekli işlemler 2018–8 Tapu kadastro genel tebliğinde detaylı ve çok net anlatılmıştır. ( Yola terk v.b. konular hariç )

Öncelikle Yapı kayıt belgesini alan herkesin kat mülkiyet tapusunu alması mümkün değildir. 

Bu süreçte Lisanslı Harita ve Kadastro bürolarına veya Serbest mühendislik bürolarına gitmeniz gerekmektedir. 

İlgil bürolarda bazı çalışmalar yapılmalı ve evraklar hazırlanarak tapu müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Bu çalışmalar ve evraklar nelerdir ?

  • Yapı Kayıt Belgeniz zaten mevcut
  • İmar planınıza göre kamuya terk etmeniz gereken yerler var ise terk edildiğine dair belediyeden alınan belge- ( İmar kanununun 18.maddesine göre yapılması gereken kesintileri yapmanız mümkün değil ise süreç bu noktada sizin için sona eriyor) 
  • Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen proje, ( Böyle bir projeniz yok ise çizdirmeniz gerekli, bu noktada zor olan bütün paydaşların imzalaması hususu, önceki yazılarımızda bu oranın en azından 4/5 olması gerektiğini yazmıştık. Kat irtifak tapunuz var ise bütün maliklere kat mülkiyet tapusu çıkarabilmek için herkesin projeye tamam demesi imza almanız lazım, ama kooperatif iseniz ve tek malik kooperatif ise problem yok )
  • Tapu senedi/ Tapu Kaydı ve kimlik
  • Mühendislik büroları ile sözleşme yapmanız, sözleşmeye istinaden ödemelerinizi yapmanız gerekli. Ayrıca sözleşmenin damga vergisini de ödemeniz gerekmektedir. Sözleşme ve damga vergisi tapu müdürlüğüne sunulacaktır.
  • Zemin Tespit Tutanağı ( Zemin tespit tutanağında yapının zemininin hazine veya belediye arazilerine tecavüzü var ise hazinenin muvafakatının alınması için çevre ve şehircilik bakanlığına gönderilir)- Esas olarak zemin tespit tutanağında mühendisler tarafından zemin ile mimari proje uyumlu mu değil mi bu husus kontrol edilir.

Yukarıdaki işlemler ve harçların ödenmesinden sonra tapu müdürlüğü tarafından gerekli işlemler yapılacaktır.

Bilgilerinize Sunarım

Saygılarımla

13.08.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM