YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Yurtdışından Ürün Almak 1 Nisan 2025 Tarihinden Sonra Daha da mı Zorlaşıyor? Yeni Düzenleme Neler Getiriyor?

1 Nisan 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme, yurtdışından Türkiye’ye ürün gönderen firmalar ve biz tüketiciler için önemli değişiklikler getiriyor.

"Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği"nin amacı, tüketici haklarını korumak ve alışverişlerde şeffaflık ile güvenliği artırmak.

1 Nisan 2025’ten sonra, bu yeni düzenlemenin tüketiciler ve yurtdışından Türkiye’ye ürün satan firmalar açısından neler ifade ettiğine dair genel bilgiler vermeye çalışacağım.

Tüketici Olarak Sizleri Neler Bekliyor?

  • Artan Ürün Güvenliği:
    Artık piyasaya sunulan ürünlerin Türkiye’de geçerli olan güvenlik standartlarına uygun olması şart oluyor.
  • Daha Şeffaf Bilgi Sunumu:
    Satış ilanlarında, ürünün teknik özellikleri, üretici ya da ithalatçı bilgileri, iletişim detayları ve güvenlik uyarıları gibi önemli bilgilerin yer alması zorunlu hale geliyor..
  • Yerel Destek İmkânı:
    Türkiye’de yerleşik temsilciler veya ifa hizmet sağlayıcılarının bulunması, ürünle ilgili yaşanabilecek her türlü sorunda size daha hızlı ve etkili destek sunmayı hedefliyor.
  • Türk lirası Üzerinden Fiyatlandırma:
    Ürün fiyatlarının Türk Lirası olarak belirtilmesi, döviz kurlarının yarattığı belirsizliklerden kaçınarak, alışveriş sürecinde daha net fiyat bilgilerine ulaşmanızı sağlayacak.
  • Etkin Denetim ve Güvenli Alışveriş Ortamı:
    Elektronik ticaret platformları, yetkili mercilerle iş birliği yaparak, uygunsuz ürün ilanlarını hızla kaldıracak. Böylece, alışveriş yaptığınız ortamın daha güvenilir ve düzenli olmasını hedefliyor.

Yurtdışından Ürün Gönderen Firmalar Ne Yapmalı?

Siz tüketiciler için daha güvenli ve şeffaf bir alışveriş ortamı sağlanırken, yurtdışından ürün gönderen firmaların da bazı uyum süreçlerini tamamlaması gerekiyor.

  • Ürün Güvenliği Standartlarına Uyum:
    Gönderilen ürünlerin Türkiye’de geçerli güvenlik ve teknik standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor.
  • Türkiye Pazarı İçin Özelleştirilmiş Düzenlemeler:
    Firmalar, ürünlerini Türkiye’deki nihai kullanıcılara sunarken;
    • Türkçe dil seçeneği sunmalı,
    • Fiyatları Türk lirası cinsinden belirtmeli,
    • Türk lirası ile ödeme kabul etmeli ve
    • Türkiye içi sevkiyat imkanlarını sunmalıdır.
  • Doğru ve Eksiksiz Bilgi Sunumu:
    Ürün ilanlarında, üretici ya da ithalatçı bilgilerinin yanı sıra, ürünün fotoğrafları, teknik özellikleri, güvenlik uyarıları ve uygunluk işaretleri gibi bilgilerin eksiksiz yer alması gerekmektedir.
  • Yerel Temsilci veya Hizmet Sağlayıcı Ataması:
    Türkiye’de yerleşik bir imalatçı ya da ithalatçı bulunmayan firmalar, yazılı şekilde atanmış yerel temsilci veya ifa hizmet sağlayıcı ile iş birliği yaparak, Türkiye’deki tüketicilere daha yakın hizmet vermesi gerekiyor.

İktisadi işletmeci satış ilanlarında ve nihai kullanıcı ürünü satın almadan aşağıdaki bilgilere yer vermelidir:

  • İsmi ve kayıtlı ticari unvanı ile posta ve e-posta adresi;
  • Ürünün Türkiye’de yerleşik imalatçısının ismi, kayıtlı ticari unvanı veya markası ile posta ve e-posta adresi;
  • İmalatçı Türkiye’de yerleşik değilse, ithalatçının ismi, kayıtlı ticari unvanı veya markası ile posta ve e-posta adresi;
  • Türkiye’de yerleşik bir imalatçı veya ithalatçının olmaması durumunda, Liste’de yer alan mevzuat kapsamındaki ürünler için imalatçı tarafından görevlendirilen Türkiye’de yerleşik temsilci veya Türkiye yerleşik iktisadi işletmeci bulunmaması halinde, Türkiye’de yerleşik ifa hizmet sağlayıcının ismi ve kayıtlı ticari unvanı ile posta ve e-posta adresi;

Sonuç

Yeni düzenleme, tüketiciler için alışverişlerde daha güvenli, şeffaf ve yerel destekli bir ortam sunmayı amaçlarken, yurtdışından ürün gönderen firmalar için ise ek uyum süreçleri ve maliyetler getiriyor.

Bu durum, Türkiye pazarına girişte firmalar için bazı zorluklar yaratsa da, nihayetinde ürün kalitesinin artması ve tüketici haklarının daha etkin korunmasıyla sonuçlanacağı muhakkak.

26.03.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM