YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



2025 Yılında Şirket Kuracakların Bilmesi Gereken 6 Güncel Konu

2025 yılında şirket kurmayı planlayan girişimciler için, önceki yıllardan farklı olarak bazı yeni düzenlemeler ve yasal zorunluluklar söz konusu. Yeni kurulan şirketlere e-defter zorunluluğundan, iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine kadar birçok konuda bilinmesi gereken önemli değişiklikleri bu yazıda toparlamaya çalıştım. 

Umarım faydalı olur.

1–2025 Yılında Şirket Kurduğunuzda artık e-defter kapsamında olmanız gerekiyor.

Önceki yıllarda bütün mükellefler için bu konuda bir zorunluluk bulunmazken 2025 Yılı başından itibaren bilanço usulünde defter tutmayanlar hariç herkes e-defter kapsamında alındı.

Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükelleflere 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına dahil olmak zorunluluğu getirildi.

  • 2025 Yılında Şirket Kurulduktan sonra e-defter uygulamasına dâhil olma süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini takip eden ayın başından itibaren 3 ayı geçemiyor.

e-deftere geçildikten sonra mali kayıtlarınız klişe bir tabir ile maliyenin sadece bir tık uzağında olacağı için aşağıdaki maddeler de son derece önemli hale geldi; 

1-Zamanında Yükleme: E-defterleriniz kesinlikle ve kesinlikle zamanında yüklenmeli. Son güne kalırsa ve sistem çalışmaz ise gerçekten çok stresli saatler yaşanabiliyor. Yeni kurulan şirketlerde defter yükleme dönemi aylık oluyor ama edefter@gelirler.gov.tr adresine mail atarak 3 aylık olarak revize edebiliyorsunuz.

2-Doğru Kayıt Girme: Banka kayıtlarınız, tahsilatlarınız, harcamalarınız, gelirleriniz, giderleriniz tam zamanında ve doğru olarak kayıtlanmalı ve yüklenmeli. Bu noktada e-Defter kayıtlarınızda risk yaratacak unsurlar var ise yükleme yapılmadan çeşitli denetim yazılımlarından faydalanmak da mantıklı olabiliyor. Çünkü e-defter Mali mühürle değiştirilemez duruma geldikten sonra GİB’e yüklenen e-Defterlerin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamıyor.

3-Vergi Hesaplamaları: Vergi hesaplamalarınızda hatalar ve tutarsızlıklar kesinlikle olmamalı

4-Siber saldırı veya bilgisayarlardan kaynaklanan risklerden korunmak için bulutta yedek almanızı sağlayacak hizmetlerden faydalanılmalı 

2–2025 Yılında Şirket Kurup Personel Çalıştıracaksanız İş Sağlığı ve Güvenliği Konusu da Geçmiş Yıllardan Farklı 

  • Bir şirketiniz var ise ve personel çalıştırıyorsanız (1 personel bile olabilir) çalıştırdığınız personelin/personellerin İş Sağlığı açısından güvenli bir ortamda çalışıp, çalışmadığı sizin sorumluluğunuzda.
  • Şirketinizin faaliyet gösterdiği alanın da bu sorumluluğu yerine getirme anlamında bir önemi bulunmuyor.
  • İster yazılım şirketi olsun ister bir mali müşavirlik şirketi olsun, personeller remote veya ofisten çalışsın veya tek çalışanınız olsun ve o çalışan da eşiniz olsun yine de İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bazı sorumlulukları yerine getirmeniz gerekiyor.
  • Şirketinizin türünün de yani anonim-şahıs-limited vb. olmasının da bir önemi bulunmuyor.

2025 Yılında şirket kurmuş ve personel istihdam etmeye başlamış bir şirketler bu konudaki yükümlülüklerini iki şekilde yerine getirebiliyor.

1-Dışarıdan Hizmet Alabilirsiniz. OSGB veya ÇASMER denilen kurumlardan hizmet alınabiliyor. Personel sayısına göre bir teklif alıyorsunuz ve aylık olarak fatura karşılığı ödüyorsunuz.

  • OSGB: Ortak Sağlık Güvenlik Birimi demek
  • ÇASMER: Çalışan Sağlık Merkezi ÇASMER’ler 10 ve altında çalışanı olan düşük maliyetle hizmet verecekler diye düzenleme yapıldı ama uygulaması nasıl oluyor bilemiyorum.

Hizmet alınacak firmaların yeterliliğini anlayıp, değerlendirme, ölçme bilgisine de sahip olmak gerekli. Fiyatlar da değişken olduğu için insan biraz tereddüt ediyor.

2-Siz veya şirketinizdeki yetkili olan müdür olan kişi, eğitim alarak bu sorumluluğu yerine getirebiliyorsunuz (Kısmen)

  • 16 Saat eğitim almanız gerekiyor.
  • Sonrasında sınava giriliyor ve 100 üzerinden en az 50 alarak sınavı geçmeniz gerekiyor.
  • Her çalışana da aylık olarak 10 dakika ayırmanız gerekli. Başka biraz detaylar da var.

Açıkçası dışarıdan hizmet almak bana biraz daha rasyonel gibi gözüküyor.

3-Şirket Aracı Var ise UTTS almak Zorunlu.

  • Herkesin bildiği üzere; geçmiş yıllardan farklı olarak 2025 yılında şirket üzerine aracı olanlar benzin harcamalarını gider olarak kullanabilmeleri için araçlarına UTTS cihazı taktırmaları gerekiyor.
  • Yani 2025 yılında şirketinizi kurduktan sonra aracınızın benzin giderlerini şirketinizde kullanmak istiyorsanız aracı sadece demirbaşa kayıt etmeniz maalesef yeterli olmuyor

4–2025 Yılında Vergi Cezaları Yüksek ayrıca Hasılat Denetimleri de Başladı.

  • 2025 Yılında şirket kurmayı planlayan bir girişimci olarak bu yıldan itibaren geçmiş yıllardan farklı olarak 2025 yılı başından itibaren vergi cezalarında önemli artışlar olduğunu ve hasılat denetimi düzenlemesinin geri geldiğini bilmenizin faydası olabilir.
  • Örnek olarak; 2025 yılında uygulanacak olan özel usulsüzlük cezası tutarında 2024 yılına göre yeniden değerleme oranına göre değil 16.200 TL artırıldı ve 11.800 TL olarak uygulanan tutar 2025 yılı için 28.000 TL olarak değiştirildi veya eğer sürekli damga vergisi mükellefi değilseniz belli bir parayı ihtiva eden bir sözleşme yaptığınızda 15 gün içinde damga vergisi beyannamesi vermeniz ve aynı süre içinde ödemeniz gerekiyor. Yoksa VUK 352. Maddeye göre 28.000 TL ceza söz konusu olabiliyor.
  • Sn.Dr. Koray Ateş’in bu yazıda belirttiği üzere çeşitli indirimler ile cezada %75 oranında indirim hakkınız mevcut.
  • Hasılat denetimlerinde ise 2025 yılı başından itibaren fiiliyat ile kayıtları arasında %20’ den fazla fark olan mükellef/mükellefler Vergi Usul Kanununun 370. maddesi kapsamında izaha davet edilecekler

5–2025 Yılında İlk Defa Ödenecek Bu Vergi Yeni Kurulan Şirketleri ilgilendirmiyor.

  • Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi de ilk defa 2025 yılında uygulanacak. 
  • Ancak 2025 yılında şirket kuranlar ilk 3 yıl bu kapsamda olunmaması nedeni ile asgari kurumlar vergisi düzenlemesinden 3 yıl boyunca muaf tutulacaklar.

6–2025 Yılında İşveren Maliyeti Geçmiş Yıllardan Neden Daha Fazla?

  • Bildiğiniz üzere Sigorta primlerini zamanında ödeyenler daha düşük bir sigorta primi veya bağkur ödüyor, vergi borcu olmayanlara da %5 oranında bir indirim oluyor.
  • Bu düzenli ödeme indirimi sayesinde asgari ücretli bir kişi için aylık 1.300 TL az sigorta primi ödenebiliyor ve bu indirime de %5 sigorta primi indirimi deniyor.
  • 2025 yılında ise bu düzenli ödeme indirim oranı %5‘den’ %4'e düşürüldü.

Sonuç olarak; E-defter zorunluluğu, vergi cezalarındaki artış, iş sağlığı ve güvenliği gereklilikleri, hasılat denetimleri ve e-ticaret stopaj düzenlemesi gibi konular, özellikle yeni kurulan şirketlerin gözlerini dört açarak her yeni düzenlemenin şirketleri üzerindeki olumlu, olumsuz etkilerini tartmaları gerektiğini sonucunu doğuruyor.

Buna ek olarak, KOSGEB tarafından sunulan Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabetçi Destek Programları gibi yeni teşvikleri de takip etmek önemli.

Saygılarımla

17.02.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM